Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής συμβάλλουν σημαντικά οι θαλάσσιες βίδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Frontiers in Ecology and the Environment».
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι θαλάσσιες βίδρες κρατούν τον πληθυσμό των αχινών υπό έλεγχο, αφήνοντας να αναπτυχθούν μεγάλα δάση από φαιοφύκη.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν αρχεία 40 χρόνων σχετικά με θαλάσσιες βίδρες και φαιοφύκη, από την περιοχή του Βανκούβερ μέχρι τη δυτική Αλάσκα.
Όπως διαπίστωσαν, οι θαλάσσιες βίδρες διαδραματίζουν, εμμέσως, σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιομάζας των φαιοφυκών, κυνηγώντας θαλάσσιους αχινούς.
Όταν δεν απειλούνται, οι αχινοί καταβροχθίζουν με απληστία μεγάλες ποσότητες φαιοφυκών. Αντίθετα, όταν κυκλοφορούν θαλάσσιες βίδρες, οι αχινοί κρύβονται σε ρωγμές βράχων και τρέφονται με υπολείμματα θαλάσσιων φυτών.
Ως εκ τούτου, περισσότερες βίδρες συνεπάγονται περισσότερα φαιοφύκη, τα οποία, μέσω της φωτοσύνθεσης, αιχμαλωτίζουν το διοξείδιο του άνθρακα, προστατεύοντας τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή.
Επισημαίνεται ότι, όπως προέκυψε από την έρευνα, σε περιοχές με θαλάσσιες βίδρες τα φαιοφύκη απορροφούν μέχρι και 12 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.
Η μελέτη αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ζώα στην προστασία της ατμόσφαιρας και του πλανήτη.
«Μέχρι στιγμής όλα τα κλιματικά μοντέλα και οι προτεινόμενες μέθοδοι για τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα αγνοούν τα ζώα. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, τα ζώα επηρεάζουν το καθένα με διαφορετικό τρόπο τον κλιματικό κύκλο, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Chris Wilmers, επικεφαλής της μελέτης.
Πηγή: econews.gr