Στη χορτοφαγία θα στραφεί αναγκαστικά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προμήθειες τροφίμων.
Οι άνθρωποι προμηθεύονται το 20% της πρωτεΐνης που χρειάζονται από ζωικά προϊόντα, ωστόσο το ποσοστό αυτό πρέπει να μειωθεί στο 5% εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού μέχρι το 2050, που υπολογίζεται σε δυο δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου της Στοκχόλμης για το Νερό (SIWI), αν οι δυτικές κοινωνίες συνεχίσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, τα αποθέματα νερού δεν θα αρκούν για να τραφούν εννιά δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο εκτιμώμενος πληθυσμός του πλανήτη το 2050.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την επάρκεια των υδάτινων πόρων και των τροφίμων ανακοινώθηκαν την ώρα που η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για δεύτερο γύρο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης μέσα σε μια πενταετία.
Οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι, έχουν αυξηθεί στις διεθνείς αγορές το τελευταίο τρίμηνο κατά 50%, κυρίως λόγω της ξηρασίας σε ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά και των μουσώνων στην Ασία.
Σύμφωνα με την Oxfam η αύξηση στις τιμές των τροφίμων θα πλήξει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες σε Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, που εξαρτώνται σημαντικά από εισαγωγές τροφίμων. Υπενθυμίζεται ότι οι ελλείψεις σε τρόφιμα το 2008 προκάλεσαν αναταραχές σε 28 χώρες.
Η υιοθέτηση χορτοφαγικών διατροφικών συνηθειών θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού για την παραγωγή περισσότερων τροφίμων σε έναν κόσμο που μαστίζεται από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνες, που προέρχονται από ζωικά προϊόντα απαιτούν μέχρι και δεκαπλάσια ποσότητα νερού συγκριτικά με τις τροφές που περιλαμβάνονται στο διατροφολόγιο των χορτοφάγων.
«Εννιακόσια εκατομμύρια άνθρωποι ήδη ζουν σε συνθήκες πείνας και δυο δισεκατομμύρια υποσιτίζονται παρά το γεγονός ότι η κατακεφαλήν παραγωγή τροφίμων συνεχίζει να αυξάνεται. Με το 70% του διαθέσιμου νερού να χρησιμοποιείται στον αγροτικό τομέα, η παραγωγή περισσότερων τροφίμων για να τραφούν άλλα δυο δισεκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2050 θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στο διαθέσιμο νερό και τη γη», τονίζουν στη μελέτη τους οι επιστήμονες.
Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν την έναρξη του παγκόσμιου συνεδρίου για το νερό στη Στοκχόλμη, όπου θα συναντηθούν 2.500 πολιτικοί, ΜΚΟ και επιστήμονες από 120 χώρες.
Πηγή: econews.gr