Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου υλοποιεί συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης (monitoring) της περιοχής του Δέλτα του Έβρου από το 2005. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφονται από το εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης τα είδη πουλιών και οι αριθμοί τους, παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία για την παρουσία των πουλιών, τους πληθυσμούς τους, τις μετακινήσεις τους, κ.λπ.
Στο πλαίσιο της παρακολούθησης, παρατηρήθηκε στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Δράνας, ένας δακτυλιωμένος Βουβόκυκνος Cygnus olor. Όπως διαπιστώθηκε στην συνέχεια, ο κύκνος αυτός μετά από περίθαλψη στο Κέντρο Περίθαλψης «Δράση για την Άγρια Ζωή» στην Θεσσαλονίκη, δακτυλιώθηκε τον Νοέμβριο του 2011, από στελέχη του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και απελευθερώθηκε στο Δέλτα Αξιού.
Στο Δέλτα Έβρου παρατηρήθηκε πρώτη φορά στις 31/07/2012 στο Υγρό Λιβάδι της λιμνοθάλασσας Δράνας και ξανά στις 02 και 03/08 στην ίδια περιοχή.
Ο κύκνος της φωτογραφίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, φέρει κολλάρο στο λαιμό (με την ένδειξη ΜΡ58) και δαχτυλίδια στα πόδια.
Είναι η πρώτη παρατήρηση του συγκεκριμένου ατόμου μετά την δακτυλίωσή του και μένει να δούμε για πόσο ακόμα θα παραμείνει στο Δέλτα Έβρου και που θα συνεχιστεί το ταξίδι του.
Η παρατήρηση αυτή καταδεικνύει την στενή σχέση των διαφόρων υγροτοπικών συστημάτων, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, και την μεγάλη αναγκαιότητα προστασίας τους σαν μέρος ενός συνόλου.