Αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών προτείνουν μεταξύ άλλων οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Exeter σε έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Energy and Environmental Science.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι για να τραφεί ο αυξανόμενος πληθυσμός της γης – συγκεκριμένα για να μπορούν να τραφούν τα 9,3 δις πληθυσμού μέχρι το 2050 – είναι απαραίτητο να καταστήσουμε πιο αποτελεσματική τη γεωργία.
Ο τρόπος που προτείνουν είναι με τη μείωση τη κατανάλωσης βοδινού, την ανακύκλωση των απορριμμάτων, αλλά και την κατανάλωση τόσου φαγητού όσου χρειαζόμαστε (λιγότερα αποφάγια).
Με αυτές τις αλλαγές θα μειωθεί η γη που χρειάζεται για αγροτική εκμετάλλευση παρά την αύξηση του πληθυσμού, αφήνοντας χώρο για την εφαρμογή σύγχρονων και οικολογικών βιοενεργειακών μεθόδων γεωργίας.
Για να πετύχει αυτό το σχέδιο ωστόσο πρέπει ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος να μειώσει στο μισό την κατανάλωση κρέατος και ο μέσος όρος της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος να μειωθεί στο 15% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων (σήμερα αυτός ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 16,5%).
Με αυτές τις αλλαγές οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούμε να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα σε ασφαλή επίπεδα. Διαφορετικά θα γίνουμε μάρτυρες της καταστροφής του οικοσυστήματός μας σύμφωνα με τους ερευνητές.
Πηγή: vita.gr