Την πρώτη τους σοδειά καλοκαιρινών λαχανικών, όπως αγγουράκια, κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτες και μελιτζάνες, πήραν στα σπίτια τους με ενθουσιασμό οι καλλιεργητές των λαχανόκηπων που διένειμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη συγκομιδή των προϊόντων που φύτεψαν και φρόντισαν οι ίδιοι ήταν η ανταμοιβή για τους κόπους που κατέβαλαν τους τελευταίους μήνες στο αγροτεμάχιο των 100 τ.μ. που τους κληρώθηκε στις αρχές Απριλίου, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Το ΑΠΘ διέθεσε ένα τμήμα του αγροκτήματός του, στην περιοχή του αεροδρομίου, για καλλιέργεια εποχιακών ειδών από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, κληρώθηκαν 400 λαχανόκηποι των 100 τ.μ. σε ισάριθμες οικογένειες και ενδιαφερόμενους – ανάμεσα σε συνολικά 5.000 αιτήσεις – οι οποίοι διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις νερού και υγιεινής.
Οι ερασιτέχνες «αγρότες» παρακολούθησαν, επί τόπου, σεμινάρια για τα πρώτα βήματα των καλλιεργειών τους από έμπειρους γεωπόνους – βιοκαλλιεργητές, ενώ μετά την εγκατάσταση των κηπευτικών ενημερώθηκαν γύρω από εξειδικευμένα αντικείμενα, όπως η αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών.
«Έγινε ήδη εδώ και μέρες η πρώτη συγκομιδή των καλοκαιρινών λαχανικών και οι καλλιεργητές ήταν ενθουσιασμένοι και περήφανοι τόσο για τις καλλιέργειές τους όσο και για το γεγονός ότι κουβάλησαν στις οικογένειές τους τα δικά τους προϊόντα» ανέφερε ο διευθυντής του αγροκτήματος, Αναστάσιος Λιτουργίδης. Όπως είπε, οι σοδειές τού κάθε λαχανόκηπου φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες δύο οικογενειών και έτσι οι ερασιτέχνες «αγρότες» μοίρασαν τα προϊόντα τους σε φίλους και συγγενείς.
Οι καλλιεργητές επισκέπτονταν και φρόντιζαν τον κήπο τους κατά μέσο όρο 2-3 φορές την εβδομάδα, από περίπου τρεις ώρες κάθε φορά, και η συχνότητα αυτή χαρακτηρίζονταν από πολλούς ψυχοθεραπευτική.
«Οι εικόνες που εισπράξαμε όλο αυτό το διάστημα ήταν εντυπωσιακές. Γονείς με τα μικρά τους παιδιά φρόντιζαν μαζί τον κήπο τους, ακόμη και μία γηραιά κυρία, που με δυσκολία στεκόταν στα πόδια της και συχνά υποβαστάζονταν από την εγγονή και τα παιδιά της, ήθελε να βρίσκεται μέσα στον λαχανόκηπο και να περνάει τις ώρες της. Είναι εντυπωσιακό το ενδιαφέρον που έδειξαν οι καλλιεργητές, πολλοί από τους οποίους βρήκαν την διαδικασία ψυχοθεραπευτική από τα προβλήματα της καθημερινότητας» είπε ο κ.Λιτουργίδης.
Σε λίγο καιρό, οι καλλιεργητές θα εκπαιδευτούν στις νέες χειμερινές καλλιέργειες λαχανικών όπως πράσα, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, παντζάρια και σπανάκι, επίσης με βιολογικές μεθόδους.
Το ΑΠΘ αναμένεται να κληρώσει περίπου 200 νέα τεμάχια λαχανόκηπων από τον Φεβρουάριο του 2013, εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής και του ενδιαφέροντος που σημειώθηκε κατά την πρώτη διανομή. Οι καλλιεργητές καταβάλλουν 120 ευρώ ετησίως στο πανεπιστήμιο για την χρήση των αγροτεμαχίων τους – τα οποία θα μπορούν να αξιοποιούν έως τρία χρόνια – ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η κατανάλωση του νερού και η εκπαίδευση.