«Χειρόφρενο» βάζει η ΔΕΗ στις μονάδες φυσικού αερίου, κάνοντας στροφή στις λιγνιτικές σε μία προσπάθεια να ανταπεξέλθει την τεράστια κρίση ρευστότητας και τις συνέπειες που έχει αυτή στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο. Πηγές της ενεργειακής αγοράς κάνουν λόγο για αμυντική κίνηση της εταιρείας, ώστε να ξεπεραστεί η αρνητική συγκυρία, απότοκο του ασταθούς προεκλογικού κλίματος.
Τα στοιχεία για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ έρχονται να επιβεβαιώσουν την δυσχερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ενδεικτικό είναι ότι η καθαρή ζήτηση σημείωσε μείωση 9,01% τον Απρίλιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του ιδίου έτους.
Συγκεκριμένα αναφορικά με το δίκτυο διανομής (οικιακή και μικρή επαγγελματική χρήση) η μείωση έκλεισε στο 9,96%, ενώ στην υψηλή τάση (μεταλλουργίες, χαλυβουργίες, βαριά βιομηχανία) παρατηρήθηκε πτώση ζήτησης κατά 7,06%.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ επιλέγει να τηρήσει αμυντική στάση μέχρι να περάσει τη στενωπό της ρευστότητας της αγοράς, μέσα από τη σύναψη δανείου ύψους 300 εκατομμυρίων προς το ΛΑΓΗΕ. Σκοπός είναι να εξοφληθούν οι παραγωγοί, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πληρώσουν τη ΔΕΠΑ, την ώρα που η τελευταία επιχειρεί να εξασφαλίσει κεφάλαια με την παραχώρηση εγγυήσεων πελατών της.
Μόλις 4 μονάδες φυσικού αερίου σε λειτουργία
Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει στη διακοπή παραγωγής όλων των μονάδων φυσικού αερίου (Κομοτηνή, Λαύριο 3,4,5 και ΑΗΣΑΓ 8, 9), ενώ την ίδια ώρα επιχειρεί να εξαντλήσει το δυναμικό όλων των διαθέσιμων μονάδων λιγνίτη. Παράλληλα και ενώ τα προβλήματα διαθεσιμότητας λιγνίτη είναι γνωστά, η ΔΕΗ άνοιξε και τη μονάδα της Μελίτης.
Επίσης, εκμεταλλευόμενη την καλή υδραυλικότητα στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, έχει αυξήσει κάπως και το επίπεδο παραγωγής τους.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μοναδικές μονάδες φυσικού αερίου που παραμένουν σε λειτουργία και είναι ενταγμένες στο σύστημα είναι οι 3 του ομίλου Μυτιληναίου(Protergia, Αλουμίνιο, Korinthos Power) καθώς και η μία από τις δύο της Εlpedison (Θίσβη), ενώ η μονάδα της Ήρων (ΤΕΡΝΑ-GdF), βρίσκεται εκτός λειτουργίας, έπειτα από σοβαρή βλάβη.
Την ίδια ώρα η ΔΕΠΑ επιχειρεί να εξασφαλίσει δανειακές γραμμές από τράπεζες με την παροχή εγγυήσεων, προκειμένου να διασφαλίσει την εξόφληση τιμολογίων έναντι προμηθειών φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη του δανείου του ΛΑΓΗΕ από το ΤΠΔ φτάνουν μέχρι την προσεχή Πέμπτη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι κινήσεις της ΔΕΠΑ γίνονται για να προφυλαχθεί η επιχείρηση από τυχόν γραφειοκρατικά κολλήματα στην εκταμίευση του δανείου από το ΤΠΔ.
Μειωμένη ζήτηση παρά την άνοδο θερμοκρασίας
Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι παρά την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, η ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τους καταναλωτές να περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση κλιματιστικών, ενώ κανονικά θα περίμενε κανείς να έχει εκτιναχθεί η ζήτηση.
Ενδεικτικό της χαμηλής ζήτησης είναι το δίωρο 13-14 της Τρίτης 5 Ιουνίου, η οποία κυμάνθηκε στα 5.850 μεγαβάτ, ενώ την επόμενη ημέρα κυμάνθηκε περίπου στα 5.800 μεγαβάτ και μόλις χθες κατάφερε να σπάσει για λίγο το φράγμα των 6.000 μεγαβάτ (6.090).