Ο γενικός γραμματέας υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, τόνισε ότι μέριμνα του υπουργείου είναι η τροφοδότηση των Οινοφύτων με νερό από το Μόρνο.
Επιπλέον, είναι αναγκαία η αναβάθμιση των διυλιστηρίων στην ίδια περιοχή ενώ θα πρέπει επίσης να κατασκευαστούν αγωγοί για την μεταφορά του πόσιμου νερού από το Μόρνο.
Τα έργα αυτά, όπως δήλωσε ο γ.γ. υδάτων, θα δημοπρατηθούν και θα έχουν ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2011.
Η ανακοίνωση του υπουργείου ήρθε μετά τον θόρυβο, που προκλήθηκε από την κοινοποίηση της α’ φάσης των αποτελεσμάτων Μελέτης Θνησιμότητας του Παρατηρίου Υγείας Οινοφύτων, που διενεργήθηκε σε 5.842 άτομα, τα τελευταία ένδεκα χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι θάνατοι κατοίκων της ευρύτερης περιοχής από καρκινογενέσεις εμφανίζονται ανησυχητικά αυξημένοι (κατά 14% περισσότεροι στα Οινόφυτα, σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους στη Βοιωτία), γεγονός το οποίο συνδέεται με τη χρήση νερού, εμπλουτισμένου με εξασθενές χρώμιο.
Τι ακριβώς είναι το ολικό και τι το εξασθενές χρώμιο;
«Το χρώμιο, ως στοιχείο, παρατηρείται στη φύση σε διάφορες μορφές. Είναι ένα φυσικά σχηματιζόμενο μέταλλο, άοσμο, σκληρό, με χρώμα γκρι του ατσαλιού. Οι κυριότερες καταστάσεις του είναι: Το στοιχειακό χρώμιο, που δεν συναντάται στη φύση. Το ολικό χρώμιο, που αποτελείται από το τρισθενές χρώμιο, το οποίο συναντάται στη φύση ως ορυκτό και το εξασθενές χρώμιο, Cr(VI) που είναι η δεύτερη πιο σταθερή μορφή του χρωμίου και συναντάται σπάνια στη φύση, αλλά είναι τοξικό και αποτελεί, κυρίως αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας», τονίζει ο πρόεδρος του τμήματος Περιβάλλοντος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Γιάννης Σιταράς.
Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Χημικών, στην έκθεση του 2007 για την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου Cr(VI) στα νερά, «το εξασθενές χρώμιο, στον εισπνεόμενο αέρα είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο, ενώ για την επικινδυνότητά του στο πόσιμο νερό, τα έως στιγμής στοιχεία οδηγούν την επιστημονική κοινότητα προς τη θεώρηση του Cr(VI) καρκινογόνου ουσίας και μέσω της κατάποσης. Αναφέρονται, επίσης, στοιχεία για τη φυτοτοξικότητα, αλλά και τη δυνατότητα βιοσυσσώρευσης του Cr(VI) σε φυτά».
Οι δε, ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου χρησιμοποιούνται στη χημική βιομηχανία, στη βιομηχανία χρωμάτων, στη βυρσοδεψία, στην παρασκευή βερνικιών για τη συντήρηση του ξύλου, στην κατασκευή υλικών ηλεκτροσυγκόλλησης, στην παρασκευή αντισκωριακών των μεταλλικών επιφανειών, στην κλωστοϋφαντουργία, στο μελάνι των φωτοτυπικών μηχανημάτων, στις μαγνητοταινίες, ως καταλύτης, στην τσιμεντοβιομηχανία.