Σαράντα έξι αποφάσεις ένταξης δασικών μέτρων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», συνολικού προϋπολογισμού 35.798.407,32 ευρώ, υπογράφηκαν σήμερα από την Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Με ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται ότι από αυτά, τα 12 έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 7,5 εκατ. ευρώ αφορούν ορεινά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για την αποφυγή επιπτώσεων πλημμυρών, ενώ τα υπόλοιπα 34 έργα συνολικού προϋπολογισμού 28.256.493 ευρώ αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών πρόληψης για την αντιπυρική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν υποστεί καταστροφές κυρίως από τις πυρκαγιές. Υπενθυμίζεται δε, ότι πριν από ένα μήνα εντάχθηκαν 69 έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 57.038.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, όλα τα έργα θα εκτελεστούν από τις δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατανέμονται ως εξής: τέσσερα στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ, 19 στην Μακεδονία και Θράκη προϋπολογισμού 22,4 εκατ. ευρώ , δύο στην Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία προϋπολογισμού 1,11 εκατ. ευρώ , πέντε στην Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο με προϋπολογισμό 891.000 ευρώ, 12 στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα με κόστος 7,22 εκατ. ευρώ, δύο στην Κρήτη με προϋπολογισμό 908.000 ευρώ, και δύο στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου με συνολικό προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΚΑ, οι συνολικές εντάξεις των δασικών μέτρων καλύπτουν ήδη ποσοστό περίπου 93% και εντός των επόμενων ημερών θα ενταχθούν και άλλα έργα ώστε να καλυφθεί το 100% των δασικών μέτρων του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Τέλος, στόχος του υπουργείου είναι η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων να συμβάλλει στην αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού με την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, στην εισαγωγή καινοτόμων δράσεων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων, στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ορεινού πληθυσμού, στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού, στον περιορισμό της διάβρωσης και τη συγκράτηση του απορρέοντος νερού και γενικότερα στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας μας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.