Μια ομάδα κινέζων επιστημόνων έχει κλωνοποιήσει ένα γενετικά τροποποιημένο πρόβατο, το οποίο διαθέτει ένα «καλό» επίπεδο λίπους στον οργανισμό του, με σκοπό να έχει καλύτερη γεύση όταν καταναλώνεται από τους ανθρώπους.
Το ζώο ονομάστηκε «Peng Peng» και ζύγιζε 5.74 κιλά όταν γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου σε ένα εργαστήριο στη δυτική περιοχή Xinjiang της Κίνας.
«Αναπτύσσεται φυσιολογικά και είναι απόλυτα υγιές σαν ένα κανονικό πρόβατο», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής επιστήμονας Du Yutao, του Γονιδιωματικού Ινστιτούτου του Πεκίνου.
Ο Du και οι συνεργάτες του πρόσθεσαν ένα γονίδιο, που συνδέεται με τη παραγωγή των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, σε κύτταρο που πήραν από το αυτί ενός κινεζικού προβάτου. Στη συνέχεια, το κύτταρο εισήχθη σε μη γονιμοποιημένο ωάριο και εμφυτεύτηκε στη μήτρα μιας παρένθετης προβατίνας.
«Το συγκεκριμένο γονίδιο σκοπεύει στην αύξηση των ακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι πολύ καλά για την υγεία του ανθρώπου», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας.
Η Κίνα, η οποία καλείται να θρέψει το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά διαθέτει μονάχα το 7% της καλλιεργήσιμης γης παγκοσμίως, έχει αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής δημητριακών, κρέατος και άλλων προϊόντων διατροφής.
Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και σίγουρα θα περάσουν αρκετά χρόνια προτού δούμε τα εν λόγω διαγονιδιακά ζώα να πωλούνται στα ράφια των καταστημάτων.
«Η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει το έργο μας και εμείς με τη σειρά μας θα αποδείξουμε πως τα διαγονιδιακά φυτά και ζώα είναι αβλαβή και ασφαλή προς κατανάλωση», δήλωσε ο Du.
Στην έρευνα συμμετείχε επίσης το Ινστιτούτο Γενετικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας, καθώς και το Πανεπιστήμιο Shihezi της Xinjiang.
Οι ΗΠΑ είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη παραγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Το αμερικανικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Φαρμάκων έχει ήδη εγκρίνει τη πώληση τροφίμων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους, τονίζοντας πως δεν παρουσιάζουν διαφορές από τα μη κλωνοποιημένα ζώα.