Η κατάρρευση ενός τμήματος μεγάλου όγκου πάγου, στην περιοχή της Ανταρκτικής, πριν έως και 14.650 έτη, μπορεί να ανέβασε τη στάθμη των ωκεάνιων υδάτων από 14 έως 18 μέτρα, αναφέρει σήμερα μια γαλλο-ιαπωνική επιστημονική μελέτη στο θέμα των κλιματικών αλλαγών, που δημοσιοποίησε στο Λονδίνο η επιθεώρηση Nature.
Η τήξη του πολικού πάγου μπορεί να συνέβαλε, μακροπρόθεσμα, στο ανέβασμα της στάθμης των ωκεάνιων υδάτων, απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, αναφέρει η ίδια μελέτη.
Ως τώρα, είχε μελετηθεί μια αύξηση της στάθμης των υδάτων μόλις 18 εκατοστών–στη χρονική περίοδο μετά το 1900.
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη σαφέστατα μπορεί να επιτείνει τούτο», σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, «κάνοντας αναγκαστική για τις παραθαλάσσιες πόλεις την οικοδόμηση δαπανηρών αντι-πλημμυρικών κατασκευών, ώστε να προστατευθούν εκατομμύρια ζωές», γράφει η μελέτη.
Τί ακριβώς συνετελέσθη στους ωκεανούς, όταν έλιωσε ο πολιτικός πάγος, πριν από 14.650 έτη, «παραμένει ακόμα εν πολλοίς ασαφές». Η κυριαρχούσα αντίληψη, όμως, είναι ότι, «μέσα σε λιγότερο από πέντε αιώνες η στάθμη των ωκεάνιων υδάτων ανέβηκε 18-20 μέτρα».
Πώς διασυνδέθηκε το φαινόμενο αυτό της τήξης ογκώδους πάγου με τις κλιματικές αλλαγές, ποιά ακριβώς ήταν η εμβέλειά του, τί προκάλεσε την ίδια την τήξη, αυτά παραμένουν αντικείμενα επιστημονικού προβληματισμού.
Επιστημονική ομάδα, με τη συνδρομή του γαλλικού πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας, αλλά και του αντίστοιχου στο Τόκιο, επιχείρησε με την εν λόγω μελέτη να φωτίσει αυτά τα ζητήματα.
Πολύτιμη, σχετικώς, ήταν η αρωγή που προσέφερε στους επιστήμονες η επιστημονική ανάλυση που έγινε για χρόνια στα κοραλλιογενή στρώματα, στην Ταϊτή, που όπως λένε οι δύο επιστημονικές ομάδες “έχουν πολλά να διδάξουν για το πώς αυξήθηκε η στάθμη των ωκεάνιων υδάτων”.
«Στην Ταϊτή ανά τους αιώνες η στάθμη αυξήθηκε ως 22 μέτρα… πάντως σίγουρα από 14-18, κάτι πολύ αντιπροσωπευτικό για όλο το νότιο Ημισφαίριο», τονίζουν οι ίδιοι.
«Καταλήγουμε στο συπέρασμα ότι -σε ετήσια βάση- η υδάτινη στάθμη στους ωκεανούς αυξάνεται κατά λίγο περισσότερο από τα 40 χιλιοστά», τονίζουν επίσης.
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα πληροφορήθηκε, στο μεταξύ, από μιαν άλλη μελέτη, αυτή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ότι, «δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος στον πλανήτη, που δεν θα επηρεάσουν τον πληθυσμό του, μελλοντικά : οι καύσωνες, οι καταρρακτώδεις βροχές, οι ατελείωτες ξηρασίες».