Ανησυχία προκαλούν στο προσωπικό κέντρου περίθαλψης και αποκατάστασης άγριων ζώων στην Κίνα οι κραυγές και το κλάμα μιας θηλυκής λεοπάρδαλης του χιονιού, η οποία θέλει να ζευγαρώσει και «καλεί» το ταίρι της.
«Κάνει θορύβους και ήχους όλη μέρα και όλη νύχτα, αναζητώντας ζευγάρι» εξηγεί στο πρακτορείο Xinhua εργαζόμενος στο κέντρο.
Τον Δεκέμβριο του 2014, η λεοπάρδαλη του χιονιού, ηλικίας τότε ενός έτους, είχε βρεθεί από έναν κτηνοτρόφο και την είχε μεταφέρει στο κέντρο που ζει έως σήμερα. «Ήταν πολύ αδύναμη και αποστεωμένη όταν την βρήκε ο κτηνοτρόφος. Μπορεί να έμεινε πίσω όταν η μαμά της επιτέθηκε σε πρόβατα στα βουνά» λέει υπάλληλος στο κέντρο.
Αλλά στους κοντινούς ζωολογικούς κήπους δεν υπάρχουν λεοπαρδάλεις του χιονιού και πλέον το προσωπικό του κέντρου επικοινωνεί με ζωολογικούς κήπους σε άλλες επαρχίες της Κίνας με την ελπίδα να βρεθεί ταίρι για τη λεοπάρδαλη.
Η λεοπάρδαλη του χιονιού έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα «ευάλωτο είδος» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα προστατευόμενα είδη στην Κίνα.
Ζει τα Ιμαλάια στην κεντρική και νότια Ασία σε υψόμετρο 2.500 έως 4.500 μέτρα. Ο αριθμός του πληθυσμού προσδιορίζεται από 7.000 έως 11.000, με το 60% να ζει στην Κίνα. Η εποχή που ζευγαρώνουν είναι από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
«Η συγκεκριμένη λεοπάρδαλη δεν έχει μάθει ακόμα πώς να ζει στην άγρια φύση. Προσπαθήσαμε να την εκπαιδεύσουμε να πιάνει τη λεία της, όμως δεν έχει αναπτύξει ακόμα αρκετές δεξιότητες για να επιβιώσει μόνη της» εξηγεί εκπρόσωπος του κέντρου.
Το κέντρο Άγριας Φύσης βρίσκεται σε υψόμετρο 1.650 μέτρων, όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει μέχρι και 38 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, περιβάλλον όχι και τόσο ιδανικό για μία λεοπάρδαλη του χιονιού. Τα καλοκαίρια, το προσωπικό καταβρέχει καθημερινά το ζώο για να δροσίζεται. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο πληθυσμός αυτών των λεοπαρδάλεων απειλείται από την κλιματική αλλαγή, την καταστροφή του οικοσυστήματός τους και την ανθρώπινη δραστηριότητα.
(φωτογραφία αρχείου)