Ένας ορφανός μικρός ρινόκερος που τυφλώθηκε από λαθροθήρες επανέκτησε την όρασή του χάρη στη γενναιοδωρία των επισκεπτών σε πολυτελές θέρετρο.

Οι κτηνίατροι στη Νότιο Αφρική εγχείρησαν τον μόλις 11 μηνών Roccy ο οποίος εμφάνισε καταρράκτη έπειτα από μία βίαιη επίθεση που είχε δεχθεί τον περασμένο χρόνο.

Η «ιδιοκτήτρια» του Roccy Yvonne Gioa λέει πως η ασυνήθιστη- για ρινόκερο- εγχείρηση θα του δώσει την ευκαιρία να ζήσει μία κανονική ζωή στη φύση αφού θα μπορεί και πάλι να δει.

Η Gioa που διευθύνει το ιδιωτικό καταφύγιο στην Elandela στη Νότιο Αφρική περιέγραψε πώς η μητέρα του Roccy δέχθηκε επίθεση από λαθροθήρες τον Ιούνιο, όταν ο μικρός ήταν μόλις τριών μηνών.  «Εισέβαλαν στο καταφύγιο και πυροβόλησαν τη μητέρα του. Μετά επιτέθηκαν στον Roccy αφήνοντάς τον σοβαρά τραυματισμένο στο κεφάλι», είπε, «όταν φτάσαμε στο σημείο η μητέρα ήταν νεκρή και τα κέρατά της είχαν κοπεί».

Από τότε, όπως λέει, ανέθρεψαν τον Roccy οι υπεύθυνοι του καταφυγίου ταΐζοντας τον με τα χέρια: «Καταλάβαμε γρήγορα πως δεν μπορούσε να δει καλά, μερικές φορές χτυπούσε στα βράχια ή δεν μπορούσε να βρει το μπιμπερό του».

Οι κτηνίατροι απέδωσαν το πρόβλημα στον καταρράκτη, που οφείλεται στο χτύπημα των λαθροθήρων.

Ένας από τους κτηνιάτρους της περιοχής ανέλαβε να κάνει την επέμβαση και ομάδα από το προσωπικό του καταφυγίου ανέλαβε την μεταφορά του από και προς το καταφύγιο και το ιατρείο.

Η εγχείρηση κόστισε 2.500 λίρες και χρηματοδοτήθηκε από τις δωρεές των επισκεπτών σε πολυτελές θέρετρο της Elandela.

Σήμερα ο Roccy μπορεί να δει σε απόσταση σαράντα μέτρων και έχει πολύ καλύτερη αντίληψη του τι γίνεται γύρω του.
Στο καταφύγιο κάνει παρέα με τον Clover, έναν άλλο μικρό ρινόκερο που επίσης έμεινε ορφανός εξαιτίας λαθροθήρων.


Οι υπεύθυνοι του καταφυγίου περιμένουν η όραση του Roccy να αποκατασταθεί σταδιακά ούτως ώστε να μπορέσουν να τον αφήσουν ελεύθερο.

Τα τελευταία χρόνια το λαθραίο κυνήγι των ρινόκερων εντάθηκε καθώς το κέρατό τους έχει μεγάλη ζήτηση στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες όπου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική.

Μόνο πέρσι σφαγιάστηκαν 448 ρινόκεροι και κλήθηκε ο στρατός να τους προστατεύσει από τους λαθροθήρες!
Παρά τα μέτρα, πενήντα ρινόκεροι έχουν σκοτωθεί μόλις στους πρώτους δύο μήνες του 2012.