Για δεύτερη φορά η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Tokyo Electric Power (Tepco) δέχθηκε δημοσιογράφους στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στον οποίο είχε σημειωθεί το πυρηνικό δυστύχημα στις 11 Μαρτίου του 2011, επιβεβαιώνοντας ότι οι αντιδραστήρες του σταθμού, στον οποίο εργάζονται καθημερινά 3.000 άνθρωποι, βρίσκονται σε κατάσταση εν ψυχρώ διακοπής της λειτουργίας τους.
Ντυμένοι με λευκές φόρμες, γάντια και μάσκες, οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν προς το συγκρότημα που υπέστη τη ζημιά από το J-Village, ένα πρώην αθλητικό κέντρο στα σύνορα της απαγορευμένης ζώνης που έχει μετατραπεί σε κέντρο προετοιμασίας για τους εργαζόμενους.
Αφού διέσχισαν εγκαταλειμμένες πόλεις, οι δημοσιογράφοι μπήκαν στον περίβολο του σταθμού. Το επίπεδο της ραδιενέργειας ανερχόταν διαδοχικά στα 15 μικροσίβερτ την ώρα στην πόρτα του σταθμού, στη συνέχεια στα 40 μικροσίβερτ την ώρα στην είσοδο του σταθμού διαχείρισης της κρίσης, έναντι των 0,05 ως 0,15 μικροσίβερτ την ώρα σε κάποιο μέρος που δεν έχει μολυνθεί.
Τα επίπεδα μπορεί να φτάνουν τα 1.500 μικροσίβερτ την ώρα κοντά στον αντιδραστήρα 3, αυτόν που υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά από τους έξι που έχει ο σταθμός Φουκουσίμα Νταϊίτσι.
Κατά την υποδοχή των δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις του σταθμού τρεις εβδομάδες πριν από την πρώτη επέτειο από το πυρηνικό δυστύχημα, ο διευθυντής του σταθμού Τακέσι Τακαχάσι, φανερά πολύ κουρασμένος, ζήτησε αρχικά συγγνώμη για τη ζημιά που προκλήθηκε στον πληθυσμό.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι αντιδραστήρες βρίσκονται σε κατάσταση διακοπής εν ψυχρώ. Η διαρκής διατήρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κελύφους των αντιδραστήρων κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου εξασφαλίζεται από την σταθερή ψύξη τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε κάνει το Δεκέμβριο η κυβέρνηση, σημείωσε.
Τα προβλήματα μιας φαινομενικής ανόδου της θερμοκρασίας στον αντιδραστήρα 2 που διαπιστώθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα δεν οφείλονταν σε υπερθέρμανση, αλλά σε βλάβη που παρουσίασε ένα θερμόμετρο, υπογράμμισε εξάλλου ο ίδιος.
«Ο σταθμός τελεί εφεξής σε κατάσταση εν ψυχρώ διακοπής της λειτουργίας του και θα καταβάλουμε τώρα όλες τις προσπάθειες για να επιτρέψουμε στους κατοίκους που είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή να επιστρέψουν στα σπίτια τους το ταχύτερο δυνατό» σημείωσε.
«Η κύρια πρόκληση εφεξής είναι η αφαίρεση του καυσίμου από τους αντιδραστήρες. Αυτό είναι τεχνικά ένα εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα, αλλά θέλουμε να το φέρουμε σε πέρας ακολουθώντας ένα ένα τα στάδια» εξήγησε.
Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια προτού καταστεί δυνατό να αρχίσει η αφαίρεση του πυρηνικού καυσίμου.
Ωστόσο το χρησιμοποιημένο καύσιμο που βρίσκεται στη δεξαμενή απενεργοποίησης του τέταρτου αντιδραστήρα μπορεί να αρχίσει να απομακρύνεται σε δύο χρόνια.
Εν αναμονή όλων αυτών, περίπου 3.000 εργαζόμενοι διαφόρων επιχειρήσεων και της Tepco δραστηριοποιούνται στο συγκρότημα, ντυμένοι συνεχώς με στολές που μοιάζουν πολύ με αυτές των αστροναυτών.
Οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί, όμως ο χρόνος της εργασίας τους εξακολουθεί να περιορίζεται σε δύο με τρεις ώρες ημερησίως, δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Η πλήρης διάλυση αυτού του σταθμού θα απαιτήσει μόνιμο προσωπικό και περίπου 40 χρόνια εργασίας.