΄Υστερα από τριάντα χρόνια υπηρεσίας ίσως κάποιοι να μη θέλουν να δουν ξανά τον εργοδότη τους. Αυτό όμως φαίνεται πως δεν ισχύει στην περίπτωση του 60 ετών ελέφαντα Rajan που κολυμπάει καθημερινά μαζί με το αφεντικό του παρά το γεγονός ότι έχει βγει στη σύνταξη.

Οι ελέφαντες που κολυμπούν αποτελούσαν κάποτε συνηθισμένο αξιοθέατο για τους επισκέπτες των νήσων Αndaman στη νότια Ινδία, καθώς χρησιμοποιούνταν ως θαλάσσια ταξί και συνόδευαν κολυμπώντας τους τουρίστες από το ένα νησί στο άλλο.

Σήμερα, στην πλειοψηφία τους, έχουν αντικατασταθεί με μηχανοκίνητες βάρκες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να έχουν αποσυρθεί.

Ωστόσο ο Rajan δυσκολεύεται να εγκαταλείψει τη συνήθεια του να κολυμπάει και παρά το γεγονός ότι έχει συνταξιοδοτηθεί, εξακολουθεί να το κάνει για δική του ευχαρίστηση. Ο Rajan κολυμπάει δύο φορές την ημέρα από δέκα λεπτά.

Το γεγονός ότι ο Rajan είναι ο τελευταίος στο είδος του, έκανε τον Βραζιλιάνο φωτογράφο Daniel Botelho να ταξιδέψει έως τα νησιά Andaman και να βουτήξει στον Ινδικό για να φωτογραφήσει το υπέροχο αυτό πλάσμα, παρά τον κίνδυνο, όπως λέει ο ίδιος να συνθλιβεί από αυτόν.

«Πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός, καθώς ο ελέφαντας θα μπορούσε να με συνθλίψει ανά πάσα στιγμή. Κολυμπούσα μεταξύ αυτού και του πυθμένα της θάλασσας αλλά κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης πήγα να σκοτωθώ. Ξαφνικά, ήρθε ένα κύμα και έμεινα κολλημένος στην άμμο. Ο ελέφαντας απομακρύνθηκε, αλλά ήταν μια τρομακτική εμπειρία».
Παρόλα αυτά, ο Daniel κάνει λόγο για τη μοναδική τους συνεισφορά.

«Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν ελέφαντες, όπως χρησιμοποιούσαμε κάποτε τα άλογα, για να πάμε στη δουλειά. Όταν χρειαζόταν να χτίσουν κάτι σε ένα νησί μετακινούσαν τους ελέφαντες διανύοντας μεγάλες αποστάσεις μαζί τους.

Τώρα, κανείς δεν έχει το κίνητρο από οικονομικής άποψης να ξοδέψει δέκα χρόνια για να τους εκπαιδεύσει να κολυμπάνε. Δεδομένου ότι αυτός είναι ο τελευταίος ελέφαντας που κολυμπάει, αντιπροσωπεύει το τέλος μιας εποχής», δηλώνει ο φωτογράφος.