Πόσο κοστίζει η τοποθέτηση ενεργειακών τζαμιών στο σπίτι μου, τι εξοικονόμηση μου προσφέρει, και σε πόσο χρόνο μπορεί κανείς να κάνει απόσβεση των χρημάτων του;

Πρόκειται για ένα σύνηθες ερώτημα όσων αποφασίζουν να ψάξουν αν συμφέρει ή όχι η εγκατάσταση στην κατοικία τους ενεργειακών τζαμιών. Ας δούμε λοιπόν μερικά νούμερα:

• Καταρχήν, το κόστος ενός ενεργειακού υαλοπίνακα ξεκινά από τα 80 ευρώ/ τ.μ. (για μια αποδεκτή ποιότητα), και μπορεί να φτάσει στα 100-110 ευρώ/ τ.μ.

• Στο κόστος αυτό, θα πρέπει κανείς να προσθέσει επιπλέον 60 έως 100 ευρώ για κάθε ένα φύλλο κουφώματος. Κι αυτό, εφόσον χρειασθεί για να τοποθετηθούν τα καινούργια τζάμια, να γίνει και κάποιου είδους μορφοποίηση στα κουφώματα. Τα 60-100 ευρώ για κάθε φύλλο, που αναφέραμε, ισχύουν τόσο για κουφώματα από ξύλο, όσο και για αλουμινίου.

Συμπερασματικά, για ένα διαμέρισμα γύρω στα 100 τ.μ, που χρειάζεται 10-12 τ.μ. επιφάνειες υαλοπινάκων, το συνολικό κόστος εγκατάστασης ενεργειακών τζαμιών θα ανέλθει γύρω στα 1.500 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό σε εξοικονόμηση;

Ένα 50%, σε σχέση με ότι δαπανούσαμε πριν, απαντούν οι ειδικοί. Και για να το πούμε και με νούμερα, οι άνθρωποι του χώρου υποστηρίζουν ότι ένα ενεργειακό τζάμι εξοικονομεί 300 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο, το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι με βάση την τρέχουσα τιμή οικιακής κιλοβατώρας της ΔΕΗ (είναι γύρω στα 13-14 λεπτά), η εξοικονόμηση στο παράδειγμά μας, ενός δηλαδή διαμερίσματος με 10 τ.μ. υαλοπινάκων, θα ανέλθει σε 400 ευρώ ετησίως. Μας αρκούν λοιπόν τρία περίπου χρόνια για να αποσβέσουμε τα 1.500 ευρώ που ξοδέψαμε.

Το πόσο σημαντική είναι η θερμομόνωση ενός σπιτιού φαίνεται και από ευρήματα πανεπιστημιακών ερευνών : Αν μετρήσουμε τη θερμοκρασία του σπιτιού μας τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης, θα δούμε ότι είναι γύρω σους 18-20 βαθμούς. Αν κάνουμε το ίδιο πείραμα στο τέλος του καλοκαιριού, επειδή ακριβώς το σπίτι θα έχει συσσωρεύσει υψηλές θερμοκρασίες επί τρείς περίπου μήνες, θα τη μετρήσουμε στους 28 με 38 βαθμούς. Το σπίτι μας δηλαδή λειτουργεί σαν συσσωρευτής ενέργειας, οπότε το πιο αποτελεσματικό όπλο για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, είναι αφενός η θερμομόνωση, αφετέρου τα ενεργειακά τζάμια.

Και εκείνο μάλιστα που θα πληρώσουμε ακριβότερα, αν δεν έχουμε θερμομόνωση ή ενεργειακά τζάμια, είναι η ψύξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Διότι αν για τη θέρμανση ενός χώρου χρειαζόμαστε, για παράδειγμα, 1 λίτρο πετρελαίου, για να τον ψύξουμε χρειαζόμαστε …3. Δηλαδή, η αναλογία θέρμανσης – ψύξης είναι 1 προς 3, και ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τις δαπάνες που συνεπάγεται η συνεχής χρήση κλιματιστικών, είναι η σωστή θερμομόνωση.

Πηγή:energypress.gr