Σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη «επιστρατεύονται» τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία ώστε να μην υπάρχει μποτιλιάρισμα και θα βεβαιώνουν παραβάσεις για διπλοπαρκαρίσματα, στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Παράλληλα οι δήμοι θα μεριμνήσουν για τον νυχτερινό καθαρισμό των δρόμων, οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να φροντίσουν για τη μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων τους ενώ οι βιομηχανίες καλούνται να μην αυξήσουν για το παραπάνω χρονικό διάστημα την παραγωγή τους.
Τέλος συνιστάται στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια στιγμή θα αυξηθούν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό ανοιχτών εστιών καύσης, κυρίως ελαστικών, και ο Οργανισμός Λιμένος θα πρέπει να απαγορεύσει για λίγες μέρες τον εκκαπνισμό των πλοίων.
Τα παραπάνω μέτρα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, αστυνομικών αρχών και των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη.
Όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, μέχρι στιγμής δεν είχαν ληφθεί μέτρα, παρά την αύξηση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων για πέντε συνεχόμενες μέρες, καθώς με τη χθεσινή πρόγνωση του καιρού αναμενόταν αποκλιμάκωση του φαινομένου.
Ωστόσο η νέα πρόγνωση κάνει λόγο για συνέχισή του τις επόμενες μέρες και αποκλιμάκωσή του από το μεσημέρι της Πέμπτης.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων διευκρίνισε ότι εφόσον ο μέσος όρος των ρύπων ξεπεράσει στο μέλλον τα 170 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ποσοστό στο οποίο βρίσκονται μέχρι τώρα, και το φαινόμενο επιμείνει, τότε θα εφαρμοστεί κλείσιμο των σχολείων και μικρός δακτύλιος στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Ολυμπιάδος, Ηφαιστίωνος, Αγίου Δημητρίου, Δραγουμάνου, Καλού, Ταντάλου, 26ης Οκτωβρίου, Κουντουριώτου και τη Λεωφόρο Νίκης.
Εξηγώντας τα αίτια των αυξημένων τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επισήμανε ότι το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, δηλαδή της αδυναμίας των ρύπων να διαφύγουν από την ατμόσφαιρα της πόλης, παρατηρείται λόγω άπνοιας κάθε Νοέμβριο από το 1989, οπότε λειτουργούν σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Φέτος, ωστόσο, συνέβη σε πιο έντονο βαθμό λόγω της χρήσης ξύλου ως καύσιμης ύλης σε πολλά νοικοκυριά. Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη τόνισαν ότι το φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία.
Νωρίτερα, με γραπτή του δήλωση, ο δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μάτης, είχε ζητήσει τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τονίζοντας ότι τα αίτιά του είναι μετεωρολογικά όμως οι βαθύτερες αιτίες είναι ανθρωπογενείς.