Οι τυχεροί νικητές του Παιδικού Διαγωνισμού Παραμυθιού «Το παραμύθι της Γιάλοβας: ένα ταξίδι στον κόλπο του Ναβαρίνου» επισκέφθηκαν τη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα!!
Σε συνέχεια του Παιδικού Διαγωνισμού Παραμυθιού με θέμα: «Το Παραμύθι της Γιάλοβας: ένα ταξίδι στον κόλπο του Ναβαρίνου» που προκήρυξαν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Navarino Foundation, με την υποστήριξη της BirdLife International και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, οι τυχεροί νικητές επισκέφθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους τη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα, για να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής.
Μέσα από αυτή την παιδική ματιά των νικητών αλλά και όλων των παιδιών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό, δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να ενημερωθεί για τη μοναδική ομορφιά και τις αξίες της λιμνοθάλασσας αλλά και να ενεργοποιηθεί για την προστασία της.
Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στους μαθητές Αικατερίνη Τσοπάνογλου και Στέφανο Σβόμπο για «Το παραμύθι της Γιάλοβας», ενώ το δεύτερο βραβείο έλαβαν οι Αριάνα και Μαρτίνα Λαναρά για το παραμύθι «Μια φορά και δυο ψαροκαιρούς στη Γιάλοβα». Οι νικητές του Διαγωνισμού συμμετείχαν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο τριήμερο εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Ορνιθολογικής στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα. Παράλληλα, το παραμύθι των νικητών του πρώτου βραβείου, πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές διάστημα.
Μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος στη Λιμνοθάλασσα με τίτλο: «Γνωρίζοντας τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας», δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν για τα διαφορετικά οικοσυστήματα ενός υγροτόπου, όπως και για τη λειτουργία τους στην αλυσίδα της φύσης, με παράδειγμα την Προστατευόμενη Περιοχή (Natura 2000).
Παράλληλα, τα παιδιά και οι οικογένειές τους, ξεναγήθηκαν στο Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, το διαδραστικό περιβαλλοντικό κέντρο που βρίσκεται στην Costa Navarino και ενημερώνει τους επισκέπτες για τη Μεσσηνιακή φύση και τα τοπικά οικοσυστήματα όπως η Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα, για την έκταση και τις συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής τόσο στον κόσμο όσο και στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του.