Διπλασιάστηκαν στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα φωτοβολταϊκά που είναι σε λειτουργία ενώ σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζουν και οι λοιπές μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 326 μεγαβάτ, από 162 τον Ιανουάριο. Αντίστοιχα τα αιολικά έφθασαν στα 1.230 μεγαβάτ (από 1052) και τα μικρά υδροηλεκτρικά 205 (από 196).
Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μία από τις αιτίες για την διόγκωση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ. Επιπλέον, είναι οι υψηλές τιμές αγοράς της πράσινης ενέργειας που καθορίζονται από τη νομοθεσία προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, ενώ το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω ΔΕΗ και οι τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί από την αγορά δεν επαρκούν για να καλύψουν τα εγγυημένα έσοδα των «πράσινων» παραγωγών.
Το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ κυμαίνεται τώρα στα 150 εκατ. ευρώ και, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ως το τέλος του χρόνου θα μειωθεί στο μισό με τη χρηματοδότηση του ΔΕΣΜΗΕ από τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.
Ταυτόχρονα προωθείται «ορθολογικοποίηση» των τιμών αγοράς της πράσινης ενέργειας, η οποία δεν θα έχει πάντως αναδρομική ισχύ, ενώ αναμένονται αποφάσεις και για το ύψος του τέλους ΑΠΕ.
Το πρόβλημα, ανέφερε ακόμη ο υπουργός, έχει ημερομηνία λήξης το 2013 γιατί από τη χρονιά αυτή σταματά η δωρεάν διάθεση δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στους ηλεκτροπαραγωγούς, οπότε τα έσοδα του κράτους από την πώληση των δικαιωμάτων στη ΔΕΗ και τους λοιπούς παραγωγούς ρεύματος θα αυξηθούν σημαντικά και θα υπάρχει περιθώριο χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών.
Ως το 2013 θα πρέπει σύμφωνα με τον προγραμματισμό να ολοκληρωθεί και η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να αντανακλούν το κόστος, στο οποίο πλέον θα περιληφθεί και η δαπάνη για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.