Την ώρα που οι γάτες προσφέρουν απλόχερα παρέα στους ανθρώπους και παρέχουν αφιλοκερδώς υπηρεσίες απώθησης ποντικιών, είναι πολλά ακόμα που μπορούν να κάνουν για τους ανθρώπινους φίλους τους.
Κι ενώ πολλοί σπεύδουν να τις κατηγορήσουν για εγωισμό και ιδιοτέλεια στις σχέσεις τους με τους ανθρώπους, οι παρακάτω ηρωικές γάτες δύσκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εγωκεντρικές, καθώς ο αλτρουισμός τους δεν κρύβεται!
Αιλουροειδή που αψηφούν τα στερεότυπα και κάνουν τη μεγάλη διαφορά σώζοντας ανθρώπους από δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, θυμίζοντας λες σκύλους…
Γάτες που έκαναν πολλά περισσότερα δηλαδή από… «νιάου»!
Η Τάρα ορμά σε εξαγριωμένο σκυλί για να σώσει μικρό παιδί
Αφού ακολούθησε την οικογένεια Τριαντέλο ως το καλιφορνέζικο σπίτι τους μια μέρα του 2008, η αδέσποτη Τάρα μετατράπηκε σε μια ναζιάρα γατούλα που αγάπησε ιδιαίτερα τα τρία μικρά της οικογένειας. Και στις 13 Μαΐου 2014 θα καλούνταν να αποδείξει τους στενούς δεσμούς της με τον τετράχρονο Τζέρεμι, ρισκάροντας τα πάντα για να τον σώσει. Βάζοντάς τα δηλαδή ακόμα και με τον προαιώνιο εχθρό της, τον σκύλο!
Ο μικρός έπαιζε με το ποδήλατό του μπροστά από το σπίτι του όταν το Λαμπραντόρ του γείτονα τον έπιασε εξαγριωμένο από το πόδι και άρχισε να τον σέρνει στο πεζοδρόμιο. Πριν προλάβει να κάνει κάτι η μητέρα του, η Τάρα όρμησε μαινόμενη πάνω στο σκυλί τρέποντάς το τελικά σε φυγή! Αφού έδιωξε τον σκύλο, επέστρεψε αμέσως στο αγόρι σώζοντας τη μέρα για την οικογένεια.
Η γατούλα τιμήθηκε από πολλά σωματεία για το κατόρθωμά της και έριξε (με λίγη βοήθεια) την πρώτη μπαλιά σε αγώνα του τοπικού πρωταθλήματος μπέιζμπολ…
Η Μάσα κρατά ζωντανό από το δριμύ ψύχος εγκαταλειμμένο βρέφος
H φουντωτή και στοργική Μάσα, μια αδέσποτη γάτα της γειτονιάς, ζούσε μέσα σε μια κούτα έξω από πολυκατοικία της ρωσικής πόλης Όμπνινσκ, καθώς όλοι οι ένοικοι την περιποιούνταν. Η γατούλα έμελλε να αποδειχθεί φύλακας-άγγελος για ένα βρέφος 12 εβδομάδων, το οποίο εγκαταλείφθηκε στις σκάλες μιας πολυκατοικίας τον Ιανουάριο του 2015, αν και για καλή του τύχη οι γονείς το παράτησαν μέσα στην κούτα της γάτας.
Όταν το ανακάλυψε η γάτα, μπήκε μαζί του μέσα στην κούτα κρατώντας το ζεστό με το σώμα της, μέχρι να ακούσει μια γειτόνισσα τα δυνατά νιαουρίσματά της και να το βρει στις σκάλες. Το μωρό ήταν καλά στην υγεία του και είχε κρατηθεί ζεστό χάρη στη θαλπωρή της Μάσα. Όπως δήλωσαν μάλλον οι αρμόδιοι, όταν κατέφτασαν αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες και γιατροί για να διακομίσουν το βρέφος στο νοσοκομείο, η γάτα έδειξε έμπρακτα την ανησυχία της ακολουθώντας τους νοσοκόμους που είχαν το παιδί στην αγκαλιά τους. Μέχρι και να πηδήξει μέσα στο ασθενοφόρο προσπάθησε, για τέτοια στοργή μιλάμε.
Όπως είπανε οι γιατροί, ήταν μόνο χάρη στη χνουδωτή αγκαλιά της Μάσα που το βρέφος δεν έπαθε υποθερμία…
Ο Τόμι καλεί ασθενοφόρο(!)
Ο Γκάρι Ροσάισεν υιοθέτησε τον Τόμι με την ελπίδα να του ρίξει την υπέρταση, καθώς όπως υποδεικνύουν οι έρευνες τα αιλουροειδή συμβάλλουν στην καλή υγεία των ανθρώπινων φίλων τους μειώνοντας τα επίπεδα άγχους, την πίεση αλλά και τις πιθανότητες πρόκλησης εμφραγμάτων. Ο Τόμι συνέβαλε όμως στην καλή υγεία του ιδιοκτήτη του με έναν τρόπο που δεν θα τον περίμενε κανείς!
Ήταν Δεκέμβριος του 2005 όταν ο Γκάρι, που είχε υποστεί αρκετά μικρο-εγκεφαλικά μέχρι τότε, έπεσε από το αναπηρικό του καροτσάκι και δεν μπορούσε να σηκωθεί. Δίπλα του δεν είχε δυστυχώς το τηλέφωνο, κι έτσι δεν μπορούσε να καλέσει κανέναν σε βοήθεια. Είχε όμως τον Τόμι, ο οποίος θα έσωζε την παρτίδα για τον Γκάρι.
Η γάτα κατάφερε κάπως να πατήσει το πλήκτρο ταχείας κλήσης που είχε προγραμματίσει ο Γκάρι να καλεί το «166» και το σήμα δόθηκε. Όταν η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής δεν έλαβε απάντηση, κάλεσε πίσω στο κινητό του Γκάρι και όταν κανένας δεν τον σήκωσε, έστειλαν τελικά την αστυνομία να ερευνήσει. Οι αστυνομικοί που μπήκαν στο σπίτι βρήκαν τον Γκάρι καθηλωμένο στο πάτωμα και τον Τόμι να κάθεται δίπλα από το τηλέφωνο.
Μετά το περιστατικό, ο Γκάρι δήλωσε πως είχε προσπαθήσει παλιότερα να εκπαιδεύσει τη γάτα του να πληκτρολογεί το πλήκτρο επείγουσας κλήσης, όπως όμως και όλοι όσοι έχουν προσπαθήσει να μάθουν σε αιλουροειδή νέα πράγματα, μόνο σίγουρος δεν ήταν για τις επιδόσεις της γάτας. Μέχρι να φτάσει φυσικά η μεγάλη στιγμή…
Ο αιλουροειδής αισθητήρας φωτιάς που είπανε Μπέιμπι
Ο δεκατριάχρονος Μπέιμπι ήταν άλλη μια απόμακρη και σχετικά αδιάφορη σπιτόγατα, όταν όμως οι ιδιοκτήτες της βρέθηκαν σε κίνδυνο, απέκτησε εύκολα την προσωπικότητα του λιονταριού. Οι Κοβάλσκι προετοίμαζαν το σπίτι τους για τον ερχομό των δίδυμων μωρών τους και ένα κυριακάτικο βράδυ του Ιανουαρίου του 2010 αποκοιμήθηκαν στον καναπέ.
Η φωτιά που ξέσπασε στα πίσω δωμάτια της οικίας του Σικάγου γέμισε το σπίτι με καπνούς και το ζευγάρι κειτόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στον καναπέ, εκτεθειμένο στον θανάσιμο κίνδυνο που πλησίαζε γοργά. Ο άντρας θα ξυπνούσε τελικά από τον βαθύ του ύπνο μόνο λόγω της ασυνήθιστης συμπεριφοράς της γάτας του. Κι αυτό γιατί ο Μπέιμπι χοροπηδούσε πάνω στον άντρα, θέλοντας προφανώς να τον ειδοποιήσει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, επιδεικνύοντας μια συμπεριφορά ανήκουστη για τον ίδιο, καθώς η γάτα σιχαινόταν τα χάδια και δεν ανέβαινε ποτέ στα πόδια των ιδιοκτητών της.
Χαρακτηριστικό εδώ είναι ότι παρά την ύπαρξη σκύλου στο σπίτι, ήταν η γάτα αυτή που σήμανε τον συναγερμό…
Ο τυφλός και θαυματουργός Όμηρος που σταμάτησε τον διαρρήκτη
Ο μαύρος γατούλης περιπλανιόταν στους δρόμους του Μαϊάμι και όλοι τον λυπόνταν για τη σοβαρή μόλυνση που είχε στα μάτια. Κάποια στιγμή το γατί μεταφέρθηκε από φιλόζωο στον κτηνίατρο, ο οποίος αποφάσισε να το σώσει αντί να του κάνει ευθανασία, βγάζοντάς του τελικά τα μάτια ώστε να παραμείνει στη ζωή. Και μάλλον έκανε πολύ καλά, καθώς ο Όμηρος θα γινόταν σύντομα αστέρι και θα ενέπνεε εκατομμύρια ανθρώπους στα μήκη και τα πλάτη της Γης!
Η Γκουέν Κούπερ υιοθέτησε το τυφλό αιλουροειδές και το ονόμασε λέει Όμηρο από τον αρχαίο Έλληνα ποιητή. Τρία χρόνια μετά, ήταν η σειρά του Ομήρου να ξεπληρώσει τη χάρη στην Γκουέν, σώζοντάς τη από τον εισβολέα που είχε μπει στο σπίτι της. Η γυναίκα ξύπνησε ένα βράδυ από το παράξενο νιαούρισμα της γάτας και αντίκρισε έναν άντρα να κατευθύνεται τάχιστα στο κρεβάτι της. Ο διαρρήκτης υπολόγιζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς στα επόμενα βήματά του θα συναντούσε την αντίσταση της γάτας, η οποία του επιτέθηκε όπως μόνο τα αιλουροειδή ξέρουν και κατάφερε να τον τρέψει τελικά σε φυγή!
Η Γκουέν έγραψε κατόπιν ένα βιβλίο, που ονόμασε δαιμόνια «Η Οδύσσεια του Ομήρου», αλλά και ένα δεύτερο απαθανατίζοντας την απίστευτη ιστορία του χνουδωτού Ομήρου. Όσο για τις περιπέτειές του, ενέπνευσαν πάμπολλους Αμερικανούς και Δυτικούς εν γένει να υιοθετήσουν γατάκια…