Ευθύνες στους μηχανικούς που εργάζονταν στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon, επιρρίπτει η έρευνα του Μπιλ Γκάλαχερ που ασχολείται με την έκρηξη που συγκλόνισε τον πλανήτη.

Τον Απρίλιο του 2010, σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη στην πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου με αποτέλεσμα να προκληθεί η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Από την έκρηξη, σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι ενώ χύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Το πηγάδι εξόρυξης έκλεισε τελικά τέσσερις μήνες αργότερα.

Η έρευνα που διεξάγει ο Μπιλ Γκάλαχερ για τα αίτια της έκρηξης, έδειξε ότι οι μηχανικοί που εργάζονταν στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου είχαν αγνοήσει τα προειδοποιητικά σημάδια της επικείμενης καταστροφής. «Υπήρχαν ενδείξεις αλλά η ομάδα που εργαζόταν εκεί δεν έκανε τίποτε» καταγγέλει ο Γκάλαχερ και συνεχίζει: «Είχαν πολλές ενδείξεις ότι υπήρχαν προβλήματα στο ίδιο το φρέαρ, στη μέτρηση της πίεσης, συνέβαιναν διάφορα πράγματα».

Όπως εξηγεί η έκθεση των εμπειρογνωμόνων των Νησιών Μάρσαλ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, δεν είχε ως στόχο να υποδείξει τους υπευθύνους για το δυστύχημα γιατί δεν είναι αρμοδιότητα δική τους η απόδοση ευθυνών.

Παλαιότερη έκθεση, της αμερικανικής ακτοφυλακής, κατήγγειλε ότι η Transocean, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της εξέδρας, δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σοβαρό δυστύχημα.

Σύμφωνα με το ναυτικό δίκαιο οι εξέδρες όπως η Deepwater Horizon θεωρούνται πλωτά μέσα και μπορούν να εγγραφούν σε νηολόγια χωρών όπως τα Νησιά Μάρσαλ ή ο Παναμάς. Τα Νησιά Μάρσαλ είναι ένα αρχιπέλαγος στον Ειρηνικό Ωκεανό.