Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την Κυριακή, φορείς σε όλη τη Μακεδονία έχουν προγραμματίσει ποικίλες δράσεις.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει την ημέρα με το 1ο Green Party, στις 7 το απόγευμα στη νέα Παραλία στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, περιλαμβάνει τη βράβευση της καλύτερης πράσινης δράσης (ψηφοφορία διεξάγεται μέχρι την Κυριακή μέσω της ιστοσελίδας greenparty2011.gr), επίδειξη λειτουργίας του συστήματος μίσθωσης ποδηλάτων EasyBike και διανομή στους παριστάμενους φυτών και λουλουδιών από το φυτώριο του δήμου και βιολογικών προϊόντων.

Επίσης, εθελοντές της οικολογικής οργάνωσης WWF θα καταγράφουν το οικολογικό αποτύπωμα των πολιτών, ενώ οι Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα, Λιμνών Κορώνειας- Βόλβης, Λίμνης Κερκίνης και Εθνικού Δρυμού Ολύμπου θα ενημερώσουν τους μικρούς φίλους, με τη βοήθεια περιβαλλοντικών παιχνιδιών.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν και περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις».

Επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας στον πεζόδρομο της Κατούνη στα Λαδάδικα θα στείλουν το δικό τους περιβαλλοντικό μήνυμα προσκαλώντας τον Δημήτρη Μπασλάμ και την ορχήστρα του, για μια συναυλία για μικρούς και μεγάλους, στις 12 το μεσημέρι.

Ένα εικαστικό κοινωνικό δρώμενο έχει επιλέξει γι’ αυτή τη μέρα το Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παιδιά εν Δράσει» και την καλλιτεχνική κολεκτίβα «Unblock Art». Η εκδήλωση που θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ναβαρίνου απευθύνεται σε παιδιά, τα οποία θα κληθούν να χρωματίσουν με μπογιές και πινέλα μονόχρωμα παγκάκια, που στη συνέχεια θα στηθούν σε παιδικές χαρές της πόλης.

Δενδροφύτευση επί των οδών Α.Τρίτση- Μακεδονομάχων- Ολυμπιάδος και Παπάγου θα πραγματοποιήσει ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου, στις 10 το πρωί. Θα ακολουθήσει στην πλατεία δημαρχείου Ευόσμου έκθεση βιβλίου, βιολογικών και θεραπευτικών βοτάνων και διοργάνωση περιβαλλοντικών παιχνιδιών. Επίσης, η δημοτική παράταξη «Ενεργοί πολίτες Ελευθερίου Κορδελιού- Ευόσμου» θα διοργανώσει ποδηλατοδρομία, στις 10.30 π.μ., με σημείο εκκίνησης την πλατεία της Δημοτικής Ενότητας Ευόσμου.

Ο δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη θα πραγματοποιήσει τον 4ο ποδηλατικό γύρο Πανοράματος, στις 11 το πρωί, με σύνθημα «Κάνω ποδήλατο, όχι αυτοκίνητο». Σημείο εκκίνησης θα είναι το Πέτρινο δημοτικό σχολείο Πανοράματος. Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει κλήρωση δύο ποδηλάτων.

Τον καθαρισμό των ακτών της Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής, του Σταυρού και της Ασπροβάλτας του δήμου Βόλβης θα αναλάβουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και οι δήμοι Προποντίδας και Βόλβης. Εκπρόσωποι των φορέων θα προμηθεύσουν τους εθελοντές με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Στο δήμο Βόλβης και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο του Σταυρού η εκστρατεία θα ολοκληρωθεί με συναυλία έντεχνης λαϊκής μουσικής, με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας Ασπροβάλτας.

Επίσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα διοργανώσει την 6η Έκθεση Οικολογικών, Βιολογικών και Παραδοσιακών Προϊόντων την ίδια μέρα, από τις 6 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ, στους κήπους της Περιφέρειας. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν 40 βιοκαλλιεργητές από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.