Η εθελοντική ομάδα της Κυπαρισσίας, με την καθοδήγηση του Brian Ground, εντόπισε και προστάτεψε την πρώτη φωλιά για το 2011 στην περιοχή Βουνάκι του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου. Η φωλιά χρειάστηκε να μεταφερθεί στο πίσω μέρος της παραλίας ώστε να προστατευτεί από τα κύματα που μπορεί να την καταστρέψουν. Μετά τη μεταφορά τους, τα αυγά προστατεύτηκαν με ειδικό μεταλλικό πλέγμα κατά της θήρευσης από σκύλους και αλεπούδες.
Τα 106 αυγά εκκολάπτονται τώρα με ασφάλεια από τους φυσικούς κινδύνους, αλλά εξακολουθούν να κινδυνεύουν από οχήματα στην παραλία και ενόχληση από ανθρώπους. Πολλά από τα χελωνάκια που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην θάλασσα θα αποπροσανατολιστούν από φώτα και έντονο θόρυβο, ενώ πολλές μητέρες χελώνες παγιδεύονται σε δίχτυα και πιάνονται σε παραγάδια που χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα στην περιοχή.
Το ξεκίνημα της φωλεοποίησης (8 ημέρες αργότερα από το 2010) σηματοδοτεί και το ξεκίνημα της περιόδου μελέτης και προστασίας των θαλασσίων χελωνών που προστατεύονται από την ελληνική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία. Συγκεκριμένα η προστασία τους περιλαμβάνεται στην διεθνή σύμβαση CITES, την Σύμβαση της Βόννης, τα πρωτόκολλα της Διεθνούς Σύμβασης της Βαρκελώνης, τη Σύμβαση της Βέρνης, στο παράρτημα IV της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ), το Προεδρικό Διάταγμα 617/80 και το Προεδρικό Διάταγμα 67/81 που απαγορεύει την σύλληψη, το εμπόριο, την κακοποίηση, την θανάτωση και την κατοχή θαλασσίων χελωνών.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται συστηματικά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο από το 1983 συλλέγοντας στοιχεία ωοτοκίας και προστατεύοντας τις φωλιές που κινδυνεύουν, κυρίως από τη θήρευση που προκαλούν αλεπούδες. Ένας άλλος κίνδυνος προέρχεται από τροχοφόρα που έχουν το κακό συνήθειο να κυκλοφορούν, χωρίς να υπάρχει λόγος, πάνω στην άμμο. Η εργασία στο πεδίο, που γίνεται με άδεια του Υπουργείου, διεξάγεται από εκπαιδευμένους εθελοντές που έρχονται για το σκοπό αυτό από πολλές χώρες του κόσμου και υποστηρίζεται από τις τοπικές αρχές και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει επισκευάσει και μετατρέψει σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Αγιαννάκη, κοντά στο Καλό Νερό, όπου γίνονται παρουσιάσεις σε σχολεία και οργανωμένες ομάδες.
Πηγή: Αρχέλων