Ρωτούν αρκετοί που θέλουν να βάλουν φωτοβολταϊκό στη ταράτσα τους αν εξαιτίας του, θα υπάρξει κίνδυνος υπερθέρμανσης της οροφής. Η απάντηση είναι όχι. Γιατί τα φωτοβολταϊκά δε «ρουφάνε» τη γύρω ακτινοβολία, αλλά αξιοποιούν εκείνη που ούτως ή άλλως θα έπεφτε στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Προκειμένου μάλιστα να απορροφήσουν τη μέγιστη δυνατή ηλιακή ακτινοβολία, τα πλαίσια έχουν σκουρόχρωμη επιφάνεια.
Η επιφάνεια αυτή καλύπτεται από μία αντανακλαστική στρώση ακριβώς για να παγιδεύεται η ηλιακή ακτινοβολία. Χάρη σ’ αυτήν άλλωστε, τα πάνελ δε «γυαλίζουν» και έτσι έχουμε μειωμένα φαινόμενα αντανάκλασης, που ορισμένες φορές θα μπορούσαν να είναι ενοχλητικά. Όπως μάλιστα έδειξαν σχετικές μετρήσεις, τα πάνελ «γυαλίζουν» λιγότερο απ’ ότι τα αυτοκίνητα, όταν πέφτει πάνω τους η ηλιακή ακτινοβολία.
Συνέπεια βέβαια της σκουρόχρωμης επιφάνειας είναι ότι αυξάνεται η θερμοκρασία του φ/β πλαισίου σε σχέση με τον περιβάλλοντα αέρα. Τι γίνεται λοιπόν αυτή η θερμότητα; Προφανώς διαχέεται στο περιβάλλον.
Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι, αν αυτή η θερμότητα που φεύγει από τα πλαίσια μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε μία στέγη. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, για τον απλό λόγο ότι η μάζα του αέρα είναι πρακτικά άπειρη σε σχέση με τη μάζα των φωτοβολταϊκών και έτσι είναι αδύνατο να αυξηθεί η θερμοκρασία του αέρα σε κάποια απόσταση από τα πλαίσια.
Για την ακρίβεια, μόλις 1 με 2 εκατοστά από την επιφάνεια των πλαισίων, η θερμοκρασία είναι αυτή του περιβάλλοντος. Άλλωστε, μεταξύ φωτοβολταϊκού και στέγης μεσολαβεί ένα κενό ακριβώς για να περνάει ο αέρας, δροσίζοντας το σύστημα (κάτι που, συν τοις άλλοις, αυξάνει και την απόδοσή του). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η θερμοκρασία του δώματος κάτω ακριβώς από τα πλαίσια είναι χαμηλότερη απ’ ότι η θερμοκρασία του ακάλυπτου δώματος. Σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα με άπνοια, η θερμοκρασία του δώματος κάτω από το φωτοβολταϊκό μπορεί να είναι και 13 βαθμούς χαμηλότερη, απ’ ότι αν ο ήλιος χτυπούσε κατευθείαν το δώμα.
Με άλλα λόγια, ακριβώς χάρη στο φωτοβολταϊκό πλαίσιο, ο τελευταίος όροφος ενός κτιρίου υποφέρει λιγότερο από τη ζέστη.
Πηγή: energypress