Μετά τα φοινικόδενδρα τα οποία έχουν καταστραφεί από το σκαθάρι που τα έχει προσβάλει, σε κίνδυνο βρίσκονται και τα πλατάνια της Ρόδου από μύκητα που τα ξηραίνει.
Την κατάσταση που επικρατεί και την ανάγκη να παρθούν μέτρα, επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος Ρόδου κ. Μάριος Κουκιάς με ερώτηση που κατέθεσε η οποία απευθύνεται στον δήμαρχο Ρόδου κ. Στ. Κουσουρνά και στον αντιδήμαρχο κ. Π. Κυριακούλη.
Συγκεκριμένα επί του θέματος αναφέρει τα εξής:
«Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3, άρθρο 69, του νόμου 3852/2010, σας υποβάλλω το παρακάτω ερώτημα και παρακαλώ όπως μου απαντήσετε.
Όπως είναι γνωστό τα τελευταία έξι χρόνια έχει έλθει στην Ρόδο, ο ρυγχωτός κάνθαρος (Rhynchophorus ferrugineus), το έντομο που καταστρέφει τους φοίνικες.
Αποτέλεσμα αυτής της εισόδου του εντόμου ήταν η καταστροφή του μεγαλύτερου αριθμού των φοινικόδεντρων που υπάρχουν στο νησί μας.
Υπάρχουν ακόμη δέντρα που είναι προσβεβλημένα και κατά συνέπεια αναπαράγουν το έντομο και επίσης συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη φοινικόδεντρα που δεν έχουν προσβληθεί ακόμα.
Περιοχές της πόλεως Ρόδου όπως είναι οι Επτά Βαγιές αλλά και οι Εκατό Χουρμαδιές όπως επίσης πολλές δεντροστοιχίες σε διάφορα μέρη του νησιού αποτελούν χρόνια τώρα αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου της περιοχής μας.
Επίσης, από το 2003 έκανε την εμφάνιση του στην Ελλάδα ο μύκητας ceratocystis platani o οποίος προσβάλλει τους πλατάνους και τους οδηγεί σε ολική ξήρανση. Οι προσβολές εντοπίζονται αρχικά στις περιοχές της Τριπόλεως Βυτίνας και Κυπαρισσίας και στην συνέχεια εξαπλώθηκαν προς την Αρκαδία, Ηλεία και την νότια Αχαΐα.
Ο μύκητας έχει εισέλθει με τις εισαγωγές δενδρυλλίων από άλλες χώρες οι οποίες και κατευθύνονται προς όλη την Ελλάδα και κατά συνέπεια και προς την περιοχή μας.
Στο νησί μας υπάρχει πληθώρα πλατάνων και για του λόγου το αληθές θα επισημάνω την περιοχή της Κρεμαστής ,όπου ο κεντρικός της δρόμος είναι συνδεδεμένος με την ύπαρξη των συγκεκριμένων δέντρων μερικά από τα οποία ξεπερνούν τα 90 χρόνια ζωής.
Ο κίνδυνος, το παθογόνο να λάβει διαστάσεις πανδημίας είναι υπαρκτός.
Θα ήθελα να ενημερωθώ όσον αφορά τα πλατανόδεντρα εάν:
• Έχει γίνει ή αν έχει προγραμματιστεί ο απαιτούμενος έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εστίες μόλυνσης στις δεντροστοιχίες και τα πάρκα του νησιού μας.
• Υπάρχει από τις υπηρεσίες του Δήμου η απαραίτητη συνεργασία με το ΥΠ.Α.Α.Τ. ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο την στιγμή μάλιστα που ισχύει το καθεστώς καραντίνας.
Και όσον αφορά τα φοινικόδεντρα:
• Τι σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να προστατεύσετε τα φοινικόδεντρα που δεν έχουν προσβληθεί ακόμα.
• Αν έχετε λάβει μέριμνα για τα ξηραμένα ή σχεδόν ξηραμένα φοινικόδεντρα που βρίσκονται στην θέση τους διάσπαρτα σε όλο το νησί συντελώντας έτσι στην επιμόλυνση και αποτελώντας ταυτόχρονα μία κακή εικόνα για την περιοχή μας.
Κουκιάς Μάριος
Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου»
Πηγή : Ροδιακή