Με την κλιματική αλλαγή συνδέουν τον… μαραθώνιο κολύμβησης μίας πολικής αρκούδας οι επιστήμονες. Μελετώντας τη δραστηριότητα των πολικών αρκούδων στα βόρεια της Αλάσκα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως με βάση όσα γνωρίζαμε έως σήμερα, οι αρκούδες κολυμπούν μεταξύ στεριάς και παγόβουνων που επιπλέουν, καθώς κυνηγούν φώκιες.
Ωστόσο, η εκτεταμένη τήξη των πάγων αναγκάζει τις πολικές αρκούδες να κολυμπούν ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη ζωή τους και τη ζωή των μικρών τους. Αυτό ίσως εξηγεί την κολύμβηση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τόσο μεγάλη απόσταση, όπως τον «μαραθώνιο» αυτής της αρκούδας.
«Η αρκούδα αυτή κολυμπούσε συνεχόμενα επί 232 ώρες σε απόσταση 687 χιλιομέτρων και σε νερό με θερμοκρασία 2-6 βαθμνούς Κελσίου», ανέφερε ο ζωολόγος George M. Durner.
Παρότι εχει ξαναυπάρξει παρατήρηση πολικών αρκούδων σε ανοιχτή θάλασσα, είναι η πρώτη φορά που το ταξίδι της παρακολουθείται εξολοκλήρου από τους ερευνητές.
Τοποθετώντας ένα κολάρο με GPS στη θηλυκή αρκούδα, οι ερευνητές κατάφεραν με ακρίβεια να παρακολουθήσουν τις κινήσεις της για δύο μήνες, καθώς εκείνη αναζητούσε κυνηγότοπους.
Το ταξίδι είχε ωστόσο μεγάλο κόστος για την αρκούδα: έχασε το περίπου ενός έτους μικρό της, το οποίο δεν τα κατάφερε.
Όταν σταμάτησε να κολυμπά, είχε χάσει το 22% του λίπους της.