Μια πανάρχαια τεχνική για τη δόμηση σπιτιών με τη χρήση πηλού, άχυρου και άμμου, η οποία τώρα ονομάζεται cob, θα «επιστρατευτεί» για τη δημιουργία του πρώτου «πράσινου χωριού».

Τα σπίτια του οικισμού θα είναι φτιαγμένα από φυσικό υλικό και με ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο ενώ υποψήφιες είναι δύο εκτάσεις στον Κίσσαβο και στο Πήλιο.

Τα σπίτια θα είναι αποκλειστικά κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, πέτρα, πηλό, άχυρο και ξύλο. Θα απουσιάζει παντελώς το τσιμέντο και τα βιομηχανικά υλικά από τους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους. Στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας, είναι να χρησιμοποιηθούν απλές μηχανικές τεχνικές για την ενεργειακή λειτουργία του χωριού, που θα λειτουργούν με τη δύναμης της φύσης.

Στις προτεραιότητες του «οικοχωριού», θα συμπεριλαμβάνεται και η ανακύκλωση, καθώς τα οικιακά απορρίμματα θα ανακυκλώνονται πλήρως.

Επίσης, στα σχέδια του προγράμματος «Ζωή» προβλέπεται ακόμη, η μόνιμη εγκατάσταση κατοίκων στο χωριό, ώστε μακροπρόθεσμα να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός «ζωντανού» οικισμού, μοναδικού στην Ευρώπη.
Πολλά από τα σπίτια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τουριστικά καταλύματα. Οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν στη βιολογική καλλιέργεια της γης και στην αξιοποίηση των φυσικών μορφών ενέργειας.

Πηγή: econews