Επιστήμονες βρήκαν συνολικά 13 μουμιοποιημένα ποντίκια σε τρεις κορυφές ηφαιστείων και έχουν μείνει έκπληκτοι, ενώ έκτοτε αντιμετωπίζουν το ερώτημα «τι δουλειά είχαν εκεί».
Σύμφωνα με το businessinsider.com, βρέθηκαν σε τρία ηφαίστεια στη Χιλή και την Αργεντινή, αλλά δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος που σκαρφάλωσαν τόσο ψηλά. Οι μούμιες ανακαλύφθηκαν σε μέρος που οι θερμοκρασίες είναι αντίξοες, ο αέρας περιέχει λιγότερο από το μισό οξυγόνο που παίρνουν τα ζώα στο επίπεδο της θάλασσας και οι θυελλώδεις άνεμοι χτυπούν ένα άγονο τοπίο από βράχους, πάγους και χιόνι.
«Οι κορυφές και τα ανώτερα όρια αυτών ηφαιστείων είναι απίστευτα εχθρικά περιβάλλοντα, ειδικά για μικρά, θερμόαιμα ζώα όπως τα ποντίκια», είπε ο Jay Storz, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν, ο οποίος ηγήθηκε σχετικής μελέτης.
Οι μούμιες υποδηλώνουν ότι αυτά τα ποντίκια έχουν φτάσει σε παράξενα ύψη για αιώνες ή περισσότερο, σύμφωνα με τον Storz, καθώς αυτό το είδος «έχει κατοικήσει στις ψηλές Άνδεις για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια», είπε ο Storz. «Έτσι θα μπορούσαν να συχνάζουν στις κορυφές του ηφαιστείου για αρκετό καιρό»,πρόσθεσε στη συνέχεια.
Επίσης, οι μούμιες ήταν ως επί το πλείστον ηλικίας μερικών δεκαετιών, αλλά μερικές χρονολογούνται αρκετούς αιώνες πίσω. Η γονιδιωματική ανάλυση έδειξε ότι ήταν ίσος αριθμός αρσενικών και θηλυκών ποντικών και ότι μερικά σχετίζονταν στενά. Αυτό υποδηλώνει ότι τα ποντίκια δημιούργησαν κοινότητες στις κορυφές των ηφαιστείων, αντί να σκαρφαλώνουν μερικά άτομα τυχαία εκεί.
Οι επιστήμονες λοιπόν, θεωρούν ότι τα ποντίκια μπορεί να κατέληξαν εκεί, επειδή δεν υπάρχουν άλλα αρπακτικά, παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον είναι τελείως εχθρικό προς αυτά.
«Έχουμε υποτιμήσει τις αντοχές των ζώων», είπε ο Jay Storz και σημείωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, μετά τις ανακαλύψεις των μουμιοποιημένων ποντικιών.