Σε μια ενιαία παράσταση που τη διατρέχει χιούμορ, συνεχείς ανατροπές και ευθυμία, παρουσιάζονται τα δυο μονόπρακτα του Τσέχωφ, «Πρόταση γάμου» και «Αρκούδα» με πολύ κέφι.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο Δημήτρης Μαύρος που διασκευάζει, σκηνοθετεί και υποδύεται με άνεση τον πατέρα και τον ευέλικτο υπηρέτη, τονίζει σκηνοθετικά το πνεύμα του συγγραφέα.

Με τον εκπληκτικό Αλέξανδρο Καλπακίδη και τη χαριτωμένη Κωνσταντίνα Κλαψινού, μεταμορφώνονται μπροστά μας «ζώντας ως ηθοποιοί τις ζωές πολλών ανθρώπων», με τη βοήθεια των καλόγουστων κοστουμιών. Τα απλά σκηνικά της Κατερίνας Ζουράρη με την προοπτική του δάσους που δημιουργούν κορμοί στο παράθυρο, το μουσικό περιβάλλον της ρώσικης επαρχίας και ο απαλός φωτισμός, προξενούν στη φαντασία του θεατή την εικόνα της εξοχής, με τα χλιμιντρίσματα των αλόγων.

«Πρόταση γάμου»

Ο Ιβάν Βασίλιεβιτς Λοοφ, ένας ευκατάστατος νέος πολύ συνεσταλμένος του οποίου τα κτήματα συνορεύουν με κείνα του Στεπάν Στεπάνοβιτς, τον επισκέπτεται ζητώντας σε γάμο την κόρη του, Νατάλια. Η πρόταση γίνεται ευπρόσδεκτη μετά χαράς από τον κτηματία, αλλά όταν οι μελλόνυμφοι μένουν μόνοι παραδίνονται σε μια διαμάχη γοήτρου, που θα έχει ευτυχές τέλος χάριν στην παρέμβαση του πατέρα.

Το έργο του Τσέχωφ σατιρίζει με ρεαλισμό την μεγαλοαστική τάξη, τις ανθρώπινες αδυναμίες, τη φαιδρότητα των πλουσίων, την υποκρισία και την καιροσκοπική υποκρισία που οδηγεί τους ήρωες σε επιζήμιες για τους ίδιους καταστάσεις. Καθώς διαπληκτίζονται και εξαντλούνται για θέματα συμφέροντος μέσα από ανταγωνιστικούς διαλόγους, πότε για το ένα κτήμα και πότε για τα σκυλιά τους, κινδυνεύουν να καταστρέψουν την αγάπη και τη μελλοντική τους ευτυχία. Ο Τσέχωφ που βεβαίωνε πως «ο γάμος δημιουργεί την ιδεώδη μοναξιά», εδώ προϊδεάζει για το αναπόφευκτο των συζυγικών συγκρούσεων, αγκαλιάζοντας ωστόσο με αγάπη τους ήρωές του, που παρά τα προεόρτια καυγαδάκια, γρήγορα επιστρέφουν στις παραδοσιακές τους αξίες, που συντηρούν τους ανθρώπινους δεσμούς.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών αποδίδουν την ατμόσφαιρα της εποχής με γκροτέσκο στυλ, έχουν χαρακτήρα, παίζουν εύθυμα και στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας για τη ζωή.

«Αρκούδα»

Εδώ η Έλενα Ιβάνοβα Πόποβα μια νέα χήρα με «λακουβάκια στα μάγουλα,» θρηνεί έγκλειστη σε τέσσερις τοίχους τον θάνατο του ατακτούλη κτηματία συζύγου της, κάτω από την φωτογραφία του και το άγρυπνο μάτι του υπηρέτη της. Μια μέρα, που έως τότε ούτε ο ήλιος την είδε, την επισκέπτεται ο Σμυρνόφ, απόστρατος του πυροβολικού και νυν γαιοκτήμονας. Με άκομψο τρόπο απαιτεί από τη βαρυπενθούσα να του ξοφλήσει ένα χρέος του μακαρίτη.

Με έντονες λογομαχίες και αντιπαραθέσεις τα πνεύματα ερεθίζονται και οδηγούνται σε ακρότητες που θα λυθούν με μονομαχία. Όμως όταν βγαίνουν τα πιστόλια η σύγκρουση υποχωρεί και την θέση της παίρνει ένας παθιασμένος έρωτας. Οι ερμηνευτές, καριτουρίστικοι χαρακτήρες με δυνατή παρουσία, μετακυλούν μέσα από την συναισθηματική φόρτιση σ’ ένα δυνατό κι ελπιδοφόρο μέλλον. Θα το γιορτάσουν ευτυχισμένοι πίνοντας σαμπάνια από το ίδιο ποτήρι.

Είστε καλεσμένοι στο αγρόκτημά τους και σεις. Θα περάσετε ευχάριστα.

Πληροφορίες παράστασης

Σκηνοθεσία:Δημήτρης Μαύρος
Παίζουν: Δημήτρης Μαύρος, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Αλέξανδρος Καλπακίδης
Σκηνικά: Κατερίνα Ζουράρη
Κοστούμια: Ήρα Λιμνιωτάκη, Κατερίνα Ζουράρη
Μουσική: Arva – Kim
Φωτισμοί: Χρήστος Τσόγκας

Παραστάσεις
Τετάρτη, Κυριακή: 19.15
Πέμπτη – Σάββατο: 21.00

Εισιτήρια: 5 – 12 ευρώ

Θέατρο Μικρό Γκλόρια
Ιπποκράτους 7
Τηλ. 210-3600832