«Κλυταιμνήστρα, θύμα μιας τραγωδίας που προκάλεσαν οι άντρες». Η Κλυταιμνήστρα ορίζει το τέλος της μητριαρχίας. Σε μια εποχή που όποια γυναίκα έπαιρνε στα χέρια της τη μοίρα της και ήταν δίχως εκτίμηση και συμπάθεια κοινωνική, εκείνη καταστρώνει τα σχέδιά τής εκδίκησης.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Γεμάτη οργή και θυμό για το σύζυγό της βασιλιά Αγαμέμνονα που σκότωσε τον πρώτο της άνδρα, Τάνταλο, και το βρέφος που κρατούσε στην αγκαλιά της, ώστε να την εξαναγκάσει να γίνει γυναίκα του. Βασανισμένη για το χαμό της Ιφιγένειας που ο φιλόδοξος πατέρας την θυσίασε σαν αθώο αρνί στο βωμό της υπέρμαχης επιθυμίας του για εξουσία. Για να φυσήξει ούριος άνεμος και να κινήσουν τα καράβια των Ελλήνων στην Τροία να φέρουν πίσω το θησαυρό, την ωραία Ελένη. Το μίσος της μεγάλο και για την αδελφή της που εξαιτίας της έχασε την κόρη της και στερήθηκε τον άντρα της για 10 χρόνια. Υποτιμημένη και θιγμένη σαν γυναίκα από τον ίδιο τον Αγαμέμνονα που κουβάλησε το προσωπικό του λάφυρο από την κατεστραμμένη Τροία, την όμορφη πριγκίπισσα Κασσάνδρα.

Η Κλυταιμνήστρα δεν θ’ αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους. Έχοντας στο κρεβάτι της τον Αίγισθο, που καλοβλέπει το θρόνο των Ατρειδών θα καταφύγει στο φόνο. Θα τον σφάξει στο λουτρό μ’ ένα τσεκούρι, καθώς και την έγκυο Κασσάνδρα. Ποιος θα την χαρακτηρίσει ένοχη ή αθώα; Ποιος την έκανε φόνισσα, η μητρική αγάπη και ο καημός ή ο έρωτας; Η Κλυταιμνήστρα είναι μια γυναίκα που δεν συγχώρησε ποτέ τη συμπεριφορά του Αγαμέμνονα. Τώρα καθώς κείτεται νεκρός στη μεγάλη σάλα του παλατιού εκείνη παίρνει την μεγάλη της εκδίκηση.

Την υποδύεται εξαιρετικά η Ευαγγελία Βαλσαμά. Την ερμηνεία της ακολουθεί ο υπόκωφος και επιβλητικός ήχος, σαν σταλαγματιά νερού που σκάει στο βυθό του χρόνου και δυναμώνει συμβολικά την στιγμή που κλείνει η Κλυταιμνήστρα τα μάτια του νεκρού. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός και οι σκιάσεις ενός φακού, προσδίδουν κάτι το απόκοσμο στη μορφή τής πρωταγωνίστριας, καθώς απογυμνώνεται από κάθε προσωπείο. Όμορφη ερωμένη με τα εντυπωσιακά πλούσια μαλλιά της, ζηλόφθων άλλων γυναικών, σπαρακτική μάνα με πένθος στην καρδιά, σκληρή κι εκδικητική σαν προδομένη κι απελπισμένη, αποφασιστική και περήφανη δεν καταδέχεται να ρίξει την ευθύνη των πράξεών της στους θεούς , ούτε να τα βάλει με την μοίρα, γνωρίζοντας ότι θάρθει αναπόφευκτα και το δικό της τέλος. Η Ευαγγελία Βαλσαμά παίζει με τον πολύπαθο τρόπο της γυναίκας που έχει υποστεί βια και τη μεγαλοπρέπεια μιας βασίλισσας.

Ο μονόλογος της γερμανίδας συγγραφέως είναι ένας «αντι-επιτάφιος, ένα χειμαρρώδες κατηγορητήριο ενάντια σ’ ένα άντρα σκληρό, φιλοπόλεμο και τυφλό μπροστά στις απολαύσεις της φύσης και της ειρηνικής ζωής».

Η ποιητική μετάφραση της Έφη Funck και η σκηνοθετική δουλειά των Barbara Hoffmann-Till Sterzenbach προσέδωσαν στην παράσταση στοιχεία τραγικά που ανέδειξε η πρωταγωνίστρια, καθιστώντας της ιδιαίτερα αξιόλογη.

Πληροφορίες παράστασης

Σκηνοθεσία: Barbara Hoffmann, Till Sterzenbach
Μετάφραση: Έφη Funck
Σκηνογράφος: Χρυσηϊς Stroghoff
Κοστούμια: Francoise Dangon
Επιμέλεια Ήχου: Μηνάς Εμμανουήλ
Φωτογραφία: Σάββας Σπυρίδωνος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Καλαμαρά
Τεχνική Υποστήριξη: Claudia Loeblein

Ερμηνεία: Ευαγγελία Βαλσαμά

Εισιτήρια
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή
Κανονικό: 12 ευρώ
Φοιτητικό: 10 ευρώ
Ανέργων: 8 ευρώ
Σάββατο, Κυριακή
Κανονικό: 13 ευρώ
Φοιτητικό-ανέργων: 10 ευρώ

Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210-9212900