Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι ο καθιερωμένος πλέον χώρος, όπου βρίσκει κάθε χρόνο σκηνή η ελληνική μυθολογία.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Η Κάρμεν Ρουγγέρη σαν καλή οικοδέσποινα υποδέχεται τα παιδιά με πλατύ χαμόγελο και φιλικό λόγο για να τα παιδαγωγήσει και να τα διασκεδάσει με όμορφες παραστάσεις. Η αμεσότητά της με τους μικρούς θεατές και ο απλός καθοδηγητικός της τρόπος, αποβλέπει στο να αποτρέψει να υποδυθούν πολεμικούς ρόλους στα παιχνίδια τους, καθόσον οι ηθοποιοί έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση των σπαθιών.

Περιττό βέβαια να πούμε πόσο το διασκέδασαν και συμμετείχαν με τις ιαχές και τις πολεμικές σκηνές οι πολεμόφιλοι μπόμπιρες και τα μεγαλύτερα αγόρια. Ενώ αντιθέτως τα κορίτσια έδειχναν να βαριούνται με όλα αυτά και χαμογελούσαν ικανοποιημένα στα γλέντια και στους τσακωμούς των θεών, που κατέβαιναν από τον Όλυμπο για να λύσουν τις διαφορές τους.

Μετά την Οδύσσεια ήρθε η σειρά της Ιλιάδας, που αφηγείται γεγονότα του Τρωικού Πολέμου που διαδραματίζονται στο δέκατο χρόνο του πολέμου και εκτυλίσσονται σε περίπου 51 ημέρες. Θέμα της η οργή του Αχιλλέα μετά τη διαφωνία του με τον Αγαμέμνονα για τη διανομή των λαφύρων. Γεγονός που οδηγεί στην αποχώρησή του από τις πολεμικές επιχειρήσεις. Ο θάνατος του φίλου του Πάτροκλου, η εκδίκηση του Αχιλλέα, ο θάνατος του Έκτορα και η προσβολή του νεκρού αναπαριστώνται με την οφειλόμενη απλούστευση λόγου.

Βέβαια η απόδοση της Ιλιάδας δεν είναι εύκολο να αναπαρασταθεί για παιδιά και η καλύτερη αφήγηση σίγουρα είναι κουραστική ακόμα και για ενήλικες. Η εναλλαγή επίσης των πολλών ηρώων διασπά τη συγκέντρωση των παιδιών, που γενικά ήταν καλοί θεατές. Δεν φώναζαν, παρακολουθούσαν αφοσιωμένα και χειροκροτούσαν θερμά του ηθοποιούς.

Όλοι τους, μέσα στα προσεγμένα και καλοφτιαγμένα κοστούμια τους, σε γήινα χρώματα για τους Αχαιούς και αποχρώσεις, του μοβ για τους Τρώες, υποδύθηκαν τους ήρωες του έπους. Απέπνεαν τα γνωρίσματα των αληθινών χαρακτήρων των ανθρώπων που αγαπούν την πατρίδα, την δόξα, τις τιμές, τον πλούτο, τις απολαύσεις της ζωής και είναι γενναίοι, ορμητικοί και φιλόδοξοι. Σπουδαία θέση επίσης στα δρώμενα έχουν οι Θεοί, που παρεμβαίνουν στις διαφωνίες των προσώπων και επηρεάζουν τις τύχες τους.

Η σκηνοθεσία των Κάρμεν Ρουγγέρη – Χριστίνα Κουλουμπή που έχει και την εποπτεία των σκηνικών και των κοστουμιών (το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει) βοήθησε στην ουσιαστική πραγμάτωση της παράστασης. Όμορφες χορογραφίες που πατάνε στην λαϊκή παράδοση, καθώς επίσης η μουσική σύνθεση (στίχοι και επιλογή τραγουδιών που θυμίζουν Ελλάδα) και η προβολή κατατοπιστικών βίντεο-εικόνων, συμπληρώνουν μια ζωντανή παράσταση. Οι μικροί μας φίλοι να ετοιμάζονται από τώρα για το σπουδαίο μυθικό μας ήρωα Ηρακλή, που την επόμενη θεατρική περίοδο θ’ ανέβει στη σκηνή του ΙΜΚ με το τεράστιο ρόπαλό του. Έως τότε η Ιλιάδα θα κάνει τα παιδιά μας φίλους με τον Όμηρο.

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Κείμενο: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη, Χριστίνα Κουλουμπή
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση – Χορογραφίες – φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική Σύνθεση – Ενορχήστρωση – Video Art: Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι & Επιλογή τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής
Οπλομαχίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης
Βοηθός Ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου
Οργάνωση πρόβας: Δάφνη Μιλτιάδου, Χαρά Δήμα
Υπεύθυνη Γραφείου Παραγωγής: Αγγελική Μαντζουράνη
Artwork: Λουκάς Μελάς

Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί: Παπαδόπουλος Τάσος, Κουλουμπή Χριστίνα, Κιοσές Πέτρος, Μιχαλάκη Έλενα, Πανταζάρα Ίρις, Περδίου Σπύρος, Πολυκανδρίτου Δέσποινα, Τουμασάτος Γρηγόρης, Τσιδίμης Θανάσης, Βλάχος Γιώργος, Φαρμάκης Νεκτάριος, Σουριανός Σωτήρης

«Ιλιάδα» και με αγγλικούς υπέρτιτλους

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης απευθύνει κάλεσμα στους ξένους επισκέπτες της πόλης που αναζητούν την ουσιαστική επαφή με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Στους έμπειρους ταξιδιώτες που δε στέκονται σε μία «επιφανειακή» και «τυποποιημένη» σχέση με την πρωτεύουσα, αλλά επιθυμούν να τη γνωρίσουν βαθύτερα, γνωρίζοντας κάθε της πρόσωπο.

Συμμετέχοντας στην προσπάθεια ανάδειξης της Αθήνας σε δημοφιλή προορισμό City Break τουρισμού, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες της πόλης με την «ΙΛΙΑΔΑ» του κορυφαίου ποιητή της ανθρωπότητας, τον δικό μας, τον μοναδικό Όμηρο!

Παραστάσεις για το κοινό από Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015

Καθημερινά για σχολεία στις 10:00
Κυριακές για κοινό και ομαδικές κρατήσεις στις 11:30 & 15:30

Κρατήσεις για σχολεία και συλλόγους:
Δευτέρα-Παρασκευή 08:30-14:30
Τηλ: 215 550 8270 & 210 34 18 579,
E-mail: [email protected]

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος
Τκ 177 78