Κάποιες ταινίες «μιλούν» για γεγονότα του παρελθόντος, ενώ άλλες «βλέπουν» το μέλλον, οραματιζόμενες έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που ζούμε σήμερα σε πολλά επίπεδα.
Ένα από αυτά είναι και ο χώρος της… μόδας.
Τι ρούχα άραγε θα μπορούσε να φορά ο άνθρωπος του μέλλοντος;
Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δίνει ο Calum Marsh μέσα από τις ταινίες που ακολουθούν, στο αφιέρωμα που ετοίμασε για το Esquire…
1. «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι» (A Clockwork Orange)
Το Κουρδιστό Πορτοκάλι του Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1971, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άντονι Μπέρτζες. Θεματολογικά, πρόκειται για μια σπουδή πάνω στη βία, τόσο των συμμοριών όσο και του κράτους και του σωφρονιστικού συστήματος, αναφέρει η Wikipedia, ενώ θεωρήθηκε εξτρεμιστική για την εποχή της και απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες.
Υπόθεση:
Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον μια ομάδα νεαρών προβαίνει σε βιαιότητες: βανδαλισμούς, κλοπές, βιασμούς χωρίς λόγο ενώ δείχνει να το διασκεδάζει πολύ. Μετά από ένα ατυχές συμβάν, ο Alex DeLarge βρίσκεται στη φυλακή όπου διαλέγει να ακολουθήσει ένα νέο σωφρονιστικό πρόγραμμα που επινόησε η κυβέρνηση. Στην ουσία πρόκειται για ένα παβλοφικό πείραμα με πειραματόζωο τον ίδιο.
Η στιλιστική άποψη των πρωταγωνιστών:
Ο Alex DeLarge και οι «συνεργοί» του επιλέγουν μαύρες αρβύλες, λευκές ολόσωμες φόρμες, ένα ιδιαίτερο κομμάτι υφάσματος που θυμίζει κάτι από εσώρουχο και ζαρτιέρες, το οποίο φορούν επάνω από τις φόρμες, ενώ την αμφίεσή τους ολοκληρώνει ένα μαύρο καπέλο.
Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να δούμε ποτέ κανέναν να κυκλοφορεί έτσι έξω στο δρόμο…
2. «Α.Ι. Τεχνητή Νοημοσύνη» (A.I. Artificial Intelligence)
Τη σκηνοθεσία της ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Α.Ι. Τεχνητή Νοημοσύνη» υπογράφει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος βασίστηκε στο διήγημα «Super-Toys Last All Summer Long» του Μπράιαν Άλντις.
Υπόθεση:
Τοποθετημένη κάπου στο μέλλον, η ταινία διηγείται την ιστορία του Ντέιβιντ, ενός προηγμένου ανθρωποειδούς, η μορφή του οποίου μοιάζει με ένα πραγματικό μικρό παιδί, το οποίο είναι προγραμματισμένο να αγαπάει τους ιδιοκτήτες του.
Η στιλιστική άποψη των πρωταγωνιστών:
Ο Gigolo Joe, τον οποίο υποδύεται ο Jude Law, φορά ένα χαρακτηριστικό δερμάτινο, γυαλιστερό μπουφάν, ενώ τα μαλλιά του είναι σαν… βαμμένα με μαρκαδόρο επάνω στο κεφάλι του.
3. «Δικός της» (Her)
Η αμερικανική, αισθηματική ταινία επιστημονικής φαντασίας «Δικός της» έχει τη σκηνοθετική υπογραφή του Spike Jonze. Η ταινία εστιάζει σε έναν άνδρα που αναπτύσσει δεσμό με μια θηλυκή φωνή που παρέχει ένα λειτουργικό σύστημα υπολογιστή.
Υπόθεση:
Η υπόθεση διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες στο κοντινό μέλλον και ακολουθεί τον Theodore Twombl (Joaquin Phoenix), έναν άνδρα που κερδίζει τα προς το ζην γράφοντας συγκινητικά, προσωπικά γράμματα για λογαριασμό τρίτων.
Ο πρωταγωνιστής έχει μόλις χωρίσει από μια πολύχρονη σχέση και τελικά ιντριγκάρεται από ένα καινούριο, προχωρημένο λειτουργικό σύστημα μέσω του οποίου «γνωρίζει» τη Samantha, μια έξυπνη, θηλυκή φωνή, η οποία είναι διορατική, ευαίσθητη και αστεία.
Η φιλία τους, με το πέρασμα του χρόνου, γίνεται πιο βαθιά και καταλήγει σε αμοιβαία αγάπη.
Η στιλιστική άποψη των πρωταγωνιστών:
Τα ερωτικά δράματα του μέλλοντος θα «ντύνονται» με ψηλόμεσα παντελόνια και οι άνθρωποι θα ερωτεύονται τις ηλεκτρονικές συσκευές…
Χωρίς σχόλια…
4. «Blade Runner»
Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Ridley Scott με πρωταγωνιστές τους Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young και Edward James Olmos.
Υπόθεση:
Ένας αστυνομικός ειδικού σώματος (blade runner) αναλαμβάνει την εξόντωση τεσσάρων ανδροειδών που ήρθαν στη Γη με σκοπό να συναντήσουν τον επιστήμονα που τους δημιούργησε.
Η στιλιστική άποψη των πρωταγωνιστών:
Σακάκι σε χρώμα… κομοδίνου, γραβάτες με γεωμετρικά σχέδια και βαμβακερά πουκάμισα με το δικό τους προσωπικό ύφος.
Επιστημονική φαντασία είπαμε;
5. «Επιστροφή στο μέλλον 2» (Back to the Future Part II)
Ταινία επιστημονικής φαντασίας υπό τη σκηνοθετική ματιά του Robert Zemeckis.
Υπόθεση:
Ο Marty McFly έχει μόλις επιστρέψει από το παρελθόν και ο Dr. Emmett ‘Doc’ Brown αναγκάζεται να τον στείλει στο μέλλον. Σκοπός του είναι να αποτρέψει το μελλοντικό του γιο από το να μπει στη φυλακή. Έτσι, ο Marty, ο ‘Doc’και η Jennifer ταξιδεύουν από το 1985 στο… 2015, όπου τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Η στιλιστική άποψη των πρωταγωνιστών:
Σε έναν κόσμο, όπου οι άνθρωποι κυκλοφορούν με ιπτάμενα hoverboards, οδηγούν αυτοκίνητα που μπορούν να πετάξουν και τα κορδόνια τους δένονται από μόνα τους, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι… η διπλή γραβάτα του Marty!
6. «Ζάρντοζ» (Zardoz)
Ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1974 από το σκηνοθέτη John Boorman και πρωταγωνιστές τους Sean Connery, Charlotte Rampling και Sara Kestelman.
Υπόθεση:
Βρισκόμαστε στο έτος 2293. Η βιομηχανική κοινωνία έχει καταρρεύσει από το 1990 και το μεγαλύτερο μέρος της γης έχει μετατραπεί σε μολυσμένη έρημο. Οι φυλές των Κτηνών – μόνη φυλή στην οποία επιτρέπεται η αναπαραγωγή – καλλιεργούν την άγονη γη και λατρεύουν τον ιπτάμενο θεό Ζάρντοζ, μια πελώρια πέτρινη μάσκα, που κατεβαίνει στη Γη για να μαζέψει τους καρπούς και να μοιράσει όπλα στους εξολοθρευτές. Εν τω μεταξύ, κάπου σε μια εύφορη κοιλάδα υπάρχει μια κοινότητα αθάνατων και επιστημόνων, που ζει για πάνω από 300 χρόνια και διαφυλάσσει όλη την ανθρώπινη γνώση, προστατευόμενη από τον έξω κόσμο από ένα ιδιαίτερο πεδίο βαρύτητας.
Η στιλιστική άποψη των πρωταγωνιστών:
Η φωτογραφία του Σον Κόνερι «μιλά» από μόνη της… δε χρειάζεται να προσθέσουμε απολύτως τίποτα!