«Λέξεις όπως “υιοθεσία” και “βιολογική μητέρα” είναι λέξεις ευτυχείς στο σπίτι μας», λέει η Αντζελίνα Τζολί, που μιλά για τα παιδιά της και τη βία στα κινούμενα σχέδια, με αφορμή το «Kung Fu Panda 2».

Από το 2008,κ που παίχτηκε στους κινηματογράφους το πρώτο «Kung Fu Panda», πολλά έχουν αλλάξει στη ζωή της Τζολί. Η μητρότητα είναι πλέον η απόλυτη προτεραιότητα στη ζωή της πολύτεκνης πλέον κυρίας Μπραντ Πιτ (έξι παιδιά, ηλικίας από 2 έως 10 χρόνων), όπως φαίνεται από τις απαντήσεις που έδωσε η 36χρονη σταρ στον Ρόμπι Εκσιέλ του «Έθνους».

Τι γνώμη έχετε για την αυξημένη δημοτικότητα των καρτούν τα τελευταία χρόνια; Μπορούμε να μιλάμε για «χρυσή εποχή» του είδους;
Νιώθω απλώς πως είμαστε όλοι οι ηθοποιοί πολύ τυχεροί που συμμετέχουμε σε ταινίες κινουμένων σχεδίων σήμερα. Προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερα δεμένη με το «Kung Fu Panda 2» γιατί νομίζω πως τα μηνύματα του φιλμ είναι πολύ ισχυρά. Απαιτεί ταλέντο από μέρους συγγραφέων και σκηνοθετών να μπορούν να δομήσουν μια ταινία που να κάνει τα παιδιά να γελούν, να συναρπάζονται με την όλη δράση, και δη τρισδιάστατη, και μαζί να απορροφούν υπόγεια μαθήματα ζωής. Πιστεύω πως μια τέτοια κινηματογραφική εμπειρία είναι από τις καλύτερες που μπορείς να προσφέρεις στα παιδιά σου.

Πόσο ανεκτή, όμως, μπορεί να γίνει η δόση βίας που ενυπάρχει στη δράση από πολύ μικρούς θεατές;
Πρέπει να γνωρίζεις τα παιδιά σου. Υπάρχουν παιδιά που έχουν καλύτερη κατανόηση και είναι έτοιμα από νωρίς. Αλλωστε, τούτη την ταινία δεν τη βλέπω ιδιαίτερα βίαιη. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς ακόμα και στην τελική αναμέτρηση εκείνο που υπερισχύει είναι η εσωτερική γαλήνη, η ικανότητα να αποκρούεις την αρνητική ενέργεια. Τα δικά μου αγόρια παρακολουθούν μαθήματα πολεμικών τεχνών. Ως αγόρια, βέβαια, είναι φυσικό να έχουν μια κάποια παραπάνω ενέργεια από τα κορίτσια. Θεωρώ σημαντικό αυτή η ενέργεια να διοχετεύεται σε μάθημα πειθαρχίας, σεβασμού, ελέγχου του ίδιου του σώματός τους. Να τους βοηθάμε να ανακαλύπτουν τα θετικά στοιχεία.

Εσείς έχετε υποδυθεί απανωτά πολλούς δυναμικούς χαρακτήρες στην οθόνη. Το ίδιο σκληρή είστε και στη ζωή;
Είμαι μια μητέρα που αλλάζει πάνες και χρωματίζει σχέδια όλη νύχτα. Οπότε είμαι μάλλον πολύ, πολύ μαλακή. Ομως ανέκαθεν με έλκυαν δυνατοί χαρακτήρες. Θαυμάζω τις ισχυρές γυναίκες, συναισθηματικά και σωματικά. Ανθρώπους που θεωρώ πως αγωνίζονται για κάτι, έχουν αίσθηση της δικαιοσύνης και της αδικίας. Ημουν πολύ τυχερή που ξεκίνησα την καριέρα μου σε μια εποχή που επιτρεπόταν στις γυναίκες να υποδυθούν τέτοιους ρόλους και που μου δόθηκαν όλες εκείνες οι ευκαιρίες για να τους παίξω.

Τα παιδιά σας πώς αντιμετώπισαν το θέμα της υιοθεσίας που θίγεται στο «Kung Fu Panda 2»;
Τα παιδιά λάτρεψαν το φιλμ και γελούσαν από την αρχή μέχρι το τέλος. Αναρωτήθηκα κάποια στιγμή αν θα είχαν απορίες, αλλά ξέρετε λέξεις όπως υιοθεσία και βιολογικές μητέρες και ορφάνια είναι λέξεις ευτυχείς στο σπίτι μας. Είναι πολύ συνηθισμένα σε τέτοιες συζητήσεις και απλώς ένιωσαν περήφανα που έχουν ομοιότητες με τον Πο.