Μετά τους καταιγιστικούς «Άθλιους» που έφτασαν μέχρι την υποψηφιότητα για το «Διεθνές Όσκαρ», ο Λατζ Λι επιστρέφει με την ταινία, «Παρείσακτοι». Ένα ακόμα εμπρηστικό, βαθιά προσωπικό και μαχητικό πορτρέτο μιας κοινότητας που αγωνίζεται ενάντια στον αστικό εξευγενισμό και ψάχνει να βρει έναν τρόπο και ένα μέρος να ανήκει.

Η ταινία έχει αποσπάσει θετικές κριτικές, με τη «Le Parisien» να κάνει λόγο για ένα «δυνατό δράμα για τη στεγαστική κρίση», ενώ για τη L’Humanité πρόκειται για «μία σπουδαία ταινία».

Σύνοψη

Μετά τον ξαφνικό θάνατο του δημάρχου της πόλης, ένας ιδεαλιστής νεαρός γιατρός, διορίζεται στη θέση του. Σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, που ονειρευόταν την αναβάθμιση μιας εργατικής γειτονιάς. Εμπόδιο στα σχέδια του θα σταθεί μια νεαρή Γαλλίδα με καταγωγή από το Μάλι, η οποία αρνείται να δει την οικογένειά της να διώχνεται από τη γειτονιά όπου μεγάλωσε.

Ο σκηνοθέτης, Λατζ Λι σημειώνει για την ταινία, «Οι Παρείσακτοι»:

«Μεγάλωσα σε μια απομονωμένη συνοικία του Παρισιού και τράφηκα από τις ιστορίες των ανθρώπων που ζουν εκεί, οι οποίες αναπόφευκτα διαποτίζουν τις ταινίες μου. Σε αυτή την ταινία όμως, δεν ήθελα να μιλήσω προσωπικά για την γειτονιά μου, αλλά για τις συνθήκες που επικρατούν σε πολλές αντίστοιχες γειτονιές μεγαλουπόλεων της Γαλλίας και του Δυτικού Κόσμου. Για αυτό δημιούργησα μια φανταστική πόλη, γιατί αυτό θα επέτρεπε σε όλους να ταυτιστούν με αυτήν».

Και προσθέτει: «Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή μου να χρησιμοποιήσω πολλούς χαρακτήρες. Όλοι συνδέονται με μια παρατήρηση σχετικά με την πολιτική. Οι ”Παρείσακτοι” δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι είναι καιρός να ξανασκεφτούμε τα πράγματα. Η ακτιβίστρια Haby το συμβολίζει αυτό, αναζητώντας τρόπους και νέες μεθόδους δράσης. Μέσω αυτής, ήθελα να αναδείξω αυτή τη νέα γενιά από αυτές τις συνοικίες, που αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για την πολιτική, σε αντίθεση με τη γενιά που κατέχει ακόμη την εξουσία και δεν καταλαβαίνει πια τίποτα για τον κόσμο μας».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Λατζ Λι
Πρωταγωνιστούν: Άντα Ντιό, Αλέξις Μανέντι, Αριστότ Λουιντουλά, Στίβ Τιεντσέ, Ορελιά Πετί, Ζαν Μπαλιμπάρ
Χώρα: Γαλλία, Βέλγιο
Γλώσσα: Γαλλικά, Αγγλικά, Αραβικά, Σονινκέ
Είδος: Δράμα
‘Ετος: 2023
Διάρκεια: 115′

Από 26 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com