Επί 166 εβδομάδες βρέθηκε στη λίστα των bestsellers των New York Times και λατρεύτηκε όσα λίγα μυθιστορήματα από το αμερικανικό αναγνωστικό κοινό και δη το εφηβικό. Ο λογος για το «Τελειώνει με εμάς» της Colleen Hoover, ένα μυθιστόρημα που θα σου ραγίσει την καρδιά και που γνώρισε αποθεωτικές κριτικές.

Και τώρα, ήρθε η ώρα να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνίστρια μία αγαπημένη ηθοποιό στο νεανικό, κυρίως, κοινό, την Blake Lively, η οποία συνυπογράφει την παραγωγή. Το «Τελειώνει με εμάς» κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 29 Αυγούστου, ενώ στην Αμερική έχει ήδη κυκλοφορήσει και από την πρώτη στιγμή σκαρφάλωσε στην κορυφή του Box Office.

Τη θαρραλέα και συγκινητική ιστορία για τη δύναμη όσων επιβιώνουν από κακοποιητικές σχέσεις σκηνοθετεί ο Justin Baldoni (Δύο βήματα μακριά-Five Feet Apart), που συμπρωταγωνιστεί μαζί με τους Jenny Slate, Hasan Minhaj, Amy Morton και Brandon Sklenar.

Η υπόθεση

Η Lily Bloom (Blake Lively) ξεπερνά την τραυματική παιδική της ηλικία και επιδιώκει μια νέα αρχή στη Βοστόνη για να κυνηγήσει το όνειρό της. Η τυχαία συνάντηση με τον γοητευτικό νευροχειρουργό Ryle Kincaid (Justin Baldoni) πυροδοτεί μια έντονη σχέση, αλλά καθώς ερωτεύονται βαθιά, η Lily αρχίζει να βλέπει πλευρές του Ryle που της θυμίζουν τη σχέση των γονιών της.

Όταν ο πρώτος έρωτας της Lily, Atlas Corrigan (Brandon Sklenar), ξαφνικά μπαίνει ξανά στη ζωή της, η σχέση της με τον Ryle ανατρέπεται και η Lily συνειδητοποιεί ότι πρέπει να μάθει να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις για να κάνει μια ασύλληπτα δύσκολη επιλογή για το μέλλον της.

Το best seller που έγινε ταινία

H Blake Lively, από την αρχή ήξερε ότι δούλευε πάνω σε ένα πολύ ξεχωριστό υλικό. «Είδα μία βιτρίνα γεμάτη με τα βιβλία της» θυμάται η Lively. «Το όνομά της ήταν παντού. Η φωνή της έχει αντίκτυπο τους ανθρώπους. Οι ιστορίες που λέει και ο τρόπος που τις λέει καθηλώνουν πολλούς αναγνώστες».

Το ομώνυμο best seller της Hoover διηγείται την ιστορία της Lily Bloom, μιας νεαρής γυναίκας που είναι αποφασισμένη να απελευθερωθεί από το τραυματικό παρελθόν της, αλλά παρασύρεται στα ίδια μοτίβα με τα οποία μεγάλωσε. «Όταν αποφάσισα να σκηνοθετήσω την κινηματογραφική αναφορά, το μυθιστόρημα Τελειώνει με εμάς ήταν το δεύτερο όλων των εποχών στην κατάταξη των ρομαντικών ιστοριών στο Goodreads» θυμάται ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Justin Baldoni. «Οι φαν ερωτεύτηκαν τη Lily. Όταν διάβασα το βιβλίο, ήταν σαφές ότι υπήρχαν πολλά περισσότερο από ένα ρομάντζο. Αυτό το βιβλίο αφορά την ανθρώπινη εμπειρία».

«Ερωτεύτηκα τη Lily» λέει η Lively. «Ήθελα να πω την ιστορία της γιατί η συναισθηματική της διαδρομή μου ήταν ξεκάθαρη, ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι να την ερμηνεύσει κανείς. Ήξερα ότι αν την αναλάμβανα, θα εξασφάλιζα ότι δεν είναι ένα εύθραυστο λουλούδι, αλλά μία γυναίκα σε επαφή με την πραγματικότητα. Κάποια με αυτοπεποίθηση. Θεωρούσα σημαντικό να δούμε μία γυναίκα που ενώ είναι ήρεμη μέσα της, τελικά χάνει τον εαυτό της. Μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι ποτέ δεν ξέρουμε τι πραγματικά περνάνε οι άλλοι. Όλοι ακολουθούμε τις μπερδεμένες διαδρομές μας, διαδρομές που δεν έχουν ξεκάθαρη αφετηρία, μέση ή τέλος. Ελπίζω να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να νιώσουν λιγότερο μόνοι τους βλέποντας τη Lily να είναι ταυτόχρονα δυνατή και ευάλωτη, συγκροτημένη και επιρρεπής στο λάθος, χαμένη και συνειδητοποιημένη», συμπληρώνει η ηθοποιός.

Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου άρχισε πριν την τεράστια εμπορική επιτυχία του. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2016 και ο Baldoni προσέγγισε για πρώτη φορά τη Hoover το 2019 προκειμένου να συνεργαστούν για την κινηματογραφική μεταφορά. Μετά, το 2022, το μυθιστόρημα «Τελειώνει με εμάς» απέκτησε πολλούς ακόλουθους στην αναγνωστική κοινότητα του TikTok. Από τότε, έχει παραμείνει 166 εβδομάδες στη λίστα των μεγάλων κυκλοφοριών των New York Times και έχει πουλήσει σχεδόν 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Η Hoover είναι αυτή τη στιγμή η συγγραφέας με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ και το επόμενο κεφάλαιο, το μυθιστόρημα «Αρχίζει με εμάς», κατέγραψε τις περισσότερες προ-παραγγελίες στην ιστορία των εκδόσεων Simon & Schuster. Παρόλα αυτά, η Hoover δεν είχε σκοπό να γράψει ένα best seller. Αντ’ αυτού, ο στόχος της με το μυθιστόρημα ήταν να καταλάβει καλύτερα τη μητέρα της, που έκανε τη σπαρακτική επιλογή να εγκαταλείψει την κακοποιητική σχέση της όταν η Hoover ήταν νέα.

«Δεν είχα ιδέα ότι αυτή η ιστορία θα ακουμπούσε τις καρδιές τόσων ανθρώπων» λέει η συγγραφέας. «Η μητέρα μου ήταν ένα μεγάλο παράδειγμα. Είναι πολύ ανεξάρτητη και έξυπνη και μετρημένη.
Δεν κατάλαβα ποτέ πώς κατέληξε σε μία σχέση με τον πατέρα μου. Το γράψιμο αυτού του βιβλίου με βοήθησε να καταλάβω και τους δύο καλύτερα, αλλά κυρίως θεράπευσε σε μεγάλο βαθμό την ψυχή της μητέρας μου».

Η συγγραφέας δηλώνει ότι η πρώτη αντίδραση της μητέρας της όταν διάβασε το βιβλίο ήταν μία δακρύβρεχτη εξομολόγηση. «Με πήρε στο τηλέφωνο κλαίγοντας και παραδέχτηκε ότι ποτέ δεν ήταν εντελώς σίγουρη ότι πήρε τη σωστή απόφαση όταν εγκατέλειψε τον πατέρα μου. Είπε ότι ακόμα και μετά από χρόνια που μας προστάτευσε από το να βλέπουμε αυτού του τύπου την κακοποίηση, πάντα αναρωτιόταν αν παίρνοντάς μας από τον πατέρα μας μάς έκανε μεγαλύτερο κακό από το να παραμέναμε σε αυτή την κατάσταση. Μου ράγισε την καρδιά που την απασχολούσε αυτό. Το βιβλίο λειτούργησε ως το συμπέρασμα πως είχε πάρει τη σωστή απόφαση», εξομολοεγείται η Colleen Hoover.

Όταν ο Baldoni απευθύνθηκε στη συγγραφέα για την κινηματογραφική μεταφορά, εκείνη εντυπωσιάστηκε από την ικανότητά του να συνυφαίνει ευαίσθητα θέματα με συναρπαστικές ιστορίες – ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχία του σκηνοθετικού του ντεμπούτου, «Δύο βήματα μακριά» (Five Feet Apart), που διηγείται την ιστορία δύο εφήβων με κυστική ίνωση που ερωτεύονται. «Ο Justin πιάνει το σφυγμό πολλών σημαντικών πραγμάτων» λέει η συγγραφέας. «Οπότε ήμουν ενθουσιασμένη και ένιωσα τιμή που ήθελε να αναλάβει μία ιστορία που πραγματεύεται τα θέματα του βιβλίου. Ήμουν σίγουρη ότι θα τη διηγούνταν με έναν τρόπο που θα τιμούσε όσους έχουν νιώσει όπως η Lily».

Οι δημιουργοί παρέμειναν πιστοί στα υλικά που έκαναν αυτό το βιβλίο ένα εκδοτικό φαινόμενο. «Είχαμε συνεχώς στο μυαλό μας τους φαν» λέει ο Baldoni. «Η Colleen έχει γράψει μία εξαιρετική ιστορία, που τάραξε τα νερά της κουλτούρας μας, και θέλαμε να παραμείνουμε πιστοί στο όραμά της».
Η ιστορία της Lily αφορά τους αναγνώστες και τους θεατές ακόμα κι αν δεν έχουν βιώσει παρόμοιες εμπειρίες.

«Το πολύ όμορφο αυτής της ιστορίας είναι ότι εμπεριέχει όλα τα συναισθήματα» λέει η Lively. «Έχει ελαφρότητα, χαρά, χιούμορ, ελπίδα, πόνο, τραγωδία, βία, τραύμα, λύπη, ανάταση. Ζωή, θάνατο, έρωτα, απώλεια. Ένα καλειδοσκόπιο ανθρώπινης εμπειρίας».

Ο Baldoni, η Hoover και η Hall ήθελαν να διατηρήσουν ακέραιη την καρδιά του βιβλίου, οπότε συγκρότησαν μία ομάδα από σκληροπυρηνικούς θαυμαστές του βιβλίου – που αυτοαποκαλούνται CoHort – για να μάθουν τη γνώμη τους. «Όταν συγκεντρώσαμε την ομάδα, όλοι συνάντησαν την Colleen, διάβασαν τις πρώτες γραφές του σεναρίου και μας είπαν τη γνώμη τους ειλικρινά. Συλλέξαμε σημαντικές πληροφορίες» λέει ο σκηνοθέτης.

«Ξέρω ότι η γνώμη τους άλλαξε μερικά από τα στοιχεία του σεναρίου προς το καλύτερο» λέει η Hoover. «Ποιος μπορεί να σου μιλήσει για το σενάριο και για το τι θέλει να δει καλύτερα από τους αναγνώστες του βιβλίου, που ήταν παρόντες από την αρχή;»

«Η Colleen προστατεύει πολύ τους θαυμαστές της και την εμπειρία τους. Ήθελε να εξασφαλίσει ότι η ταινία θα αιχμαλώτιζε την ψυχή του βιβλίου, ακόμα και στις λεπτομέρειες» » λέει η Lively.

Με τον πυρήνα της ιστορίας να παραμένει άθικτος, οι φανατικοί αναγνώστες του βιβλίου έδωσαν την ευλογία τους για κάποιες αλλαγές. Στην ιστορία, η Lily συνδέεται ξανά με τον αγαπημένο της παιδικό έρωτα, Atlas, αφού συναντήσει τον χαρισματικό αλλά σκοτεινό νευροχειρουργό Ryle Kincaid. Στο μυθιστόρημα, η Lily και ο Atlas είναι 20 όταν συναντιούνται ξανά, αλλά στην ταινία, είναι στη δεκαετία των 30.

«Ένιωσα ότι το κοινό μπορεί να νομίζει ότι μία 21χρονη παραμένει σε μία κακοποιητική σχέση γιατί είναι αφελής και άπειρη» λέει ο Baldoni. Η ταινία δείχνει ότι η Lily -και το κοινό- συνειδητοποιούν σταδιακά ότι βρίσκεται σε μία κακοποιητική σχέση με τον Ryle. «Αποφασίσαμε να δείξουμε αυτή τη συνειδητοποίηση αργά και σταδιακά, σαν μία ανακτημένη ανάμνηση» εξηγεί ο Baldoni.

«Η Lily βρίσκεται σε μία καμπή» λέει η Lively. «Έχει μόλις μετακομίσει στη Βοστόνη και εκπληρώνει το όνειρό της να ανοίξει ένα ανθοπωλείο. Ένα σημαντικό γεγονός της συμβαίνει στην αρχή της ταινίας, ένα γεγονός που επαναφέρει το παρελθόν της. Ενώ προσπαθεί να το αντιμετωπίσει, συναντά κάποιον και τον ερωτεύεται σχεδόν ακαριαία. Για την ακρίβεια, συναντά δύο σημαντικούς ανθρώπους: έναν άντρα και μία καινούρια κολλητή. Το κατάστημά της είναι πανέμορφο, όπως το είχε φανταστεί και όλη η ζωή της μπαίνει σε μία τάξη. Παρόλο που το παρελθόν της ήταν οδυνηρό, το μέλλον της φαντάζει λαμπρό. Και μετά το ένα φέρνει το άλλο και η ζωή της ανατρέπεται με όμορφους και τραγικούς τρόπους. Το παρελθόν της εισβάλλει στο παρόν της με διάφορους τρόπους και πρέπει να έρθει αντιμέτωπη συνολικά με τις πιο όμορφες και τις πιο άσχημες εμπειρίες της ζωής της, όλα στην πορεία της ταινίας. Ήταν μία τεράστια πρόκληση αλλά μας αποζημίωσε αυτή η αφήγηση μιας ιστορίας τόσο πλούσιας με τέτοιο εύρος συναισθημάτων» καταλήγει η πρωταγωνίστρια.

Πληροφορίες

Σενάριο (βασισμένο στο βιβλίο της Colleen Hoover): Christy Hall
Σκηνοθεσία: Justin Baldoni
Πρωταγωνιστούν: Blake Lively, Justin Baldoni, Jenny Slate, Hasan Minhaj, Amy Morton, Brandon Sklenar
Μουσική: Rob Simonsen & Duncan Blickenstaff

Κυκλοφορεί στις 29 Αυγούστου από τη Feelgood