Στον Πειραιά θα βρει κανείς θρυλικά στέκια για φαγητό, που έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και των δυσκολιών σθεναρά. Γευστικές διευθύνσεις που έχουν αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την περιοχή, αλλά και τους λάτρεις του αυθεντικού φαγητού.
Ταβέρνες, ψαροταβέρνες, μεζεδοπωλεία και παραδοσιακά στέκια για πεϊνιρλί που αξίζει να γνωρίσετε και να επισκεφτείτε έστω και μία φορά στη ζωή σας.
Μαργαρώ
Η Μαργαρώ (Λεωφ. Χατζηκυριακού 126) με παράδοση που ξεκινά από το 1944, είναι πλέον διάσημη για το τηγάνι της και θεωρείται μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του Πειραιά. Ο χώρος της είναι απλός και λιτός, ωστόσο σίγουρα δεν θα του δώσετε και πολύ σημασία, μιας και το ενδιαφέρον σας θα κερδίσουν τα λαχταριστά πιάτα. Θα παραγγείλετε χωριάτικη σαλάτα και μια σειρά καρπών της θάλασσας που μυρίζουν αλάτι και φρεσκάδα και θα σας κάνουν να μην θέλετε να σταματήσετε τη γευσιγνωσία.
Το καπηλειό του Ζάχου
Εδώ η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της, και μάλιστα στα καλύτερά της. Γι’ αυτό και η κράτηση θεωρείται απαραίτητη, κάτι που πρέπει να έχετε υπόψη για να μην βρεθείτε στα Καμίνια, τελικά, χωρίς λόγο. Η παραδοσιακή ταβέρνα Καπηλειό ο Ζάχος (Κομοτηνής 37), σερβίρει γενναίες μερίδες, τόσο με βασική ύλη το ψάρι όσο και το κρέας. Όλες οι επιλογές συνοδεύονται ιδανικά από βραστές σαλάτες και σπιτικό τσίπουρο, αναδεικνύοντας το Ζάχο σε στέκι της παρέας. Φημίζεται ιδιαιτέρως για το αριστοτεχνικό τηγάνι και ψήσιμό του.
Μπάρμπα Σταύρος
Με σχεδόν 80 πείρας στο αντικείμενο, ο Μπαρμπα Σταύρος (Ελευθερίου Βενιζέλου 70 & Σωκράτους) έχει ταυτίσει το όνομά του με το πεϊνιρλί του, ενώ αποτελεί και γευστικό σημείο αναφοράς για την Δραπετσώνα. Βασισμένο στην αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή του παππού Σαββουλίδη, οι συνεχιστές της παράδοσης διατηρούν το μεράκι και την αγάπη του, κρατώντας αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου τη συνταγή της επιτυχίας του. Με κασέρι και βούτυρο, διπλό κασέρι, κασέρι και λουκάνικο, κασέρι και παστουρμά, κασέρι και σουτζούκι είναι κάποιες από τις επιλογές που έχετε. Το πιο «δυνατό», ωστόσο, πεϊνιρλί δεν είναι άλλο από το ομώνυμο με το μαγαζί Σπέσιαλ μπαρμπα- Σταύρος με τυρί, ζαμπόν, μπέικον, αυγό, λουκάνικο και κιμά για… δυνατούς καλοφαγάδες! Το βούτυρο, το οποίο λιώνει μπροστά στα μάτια σας, προστίθεται πάντα στο τέλος.
Το Ειδικόν
Η μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά (Ψαρών 38) ακούει στο όνομα Το Ειδικόν και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια στο λιμάνι, στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια. Αγαπημένο στέκι των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για διάσημους και μη της πόλης, οι οποίοι δείχνουν λατρεία στην αυθεντική ελληνική γειτονιά και τις απλές σπιτικές γεύσεις. Μετρώντας έναν αιώνα λειτουργίας διαθέτει λιγοστά τραπέζια και πιάτα, όπως αρμόζει άλλωστε σε μια αυθεντική μπακαλοταβέρνα. Φάβα, λουκάνικο, συκώτι, τηγανητά κεφτεδάκια και τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι στα περιζήτητα πιάτα του Ειδικόν.