Αν δεν έχετε κανονίσει κάποια εξόρμηση για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, στην Αττική θα βρείτε ταβέρνες και μεζεδοπωλεία που θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι μείνατε πίσω.

Με έμφαση στα πιάτα με βάση το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά, το σίγουρο είναι ότι όποια γευστική στάση και να επιλέξετε το τραπέζι γεμίζει με νόστιμους μεζέδες που βάζουν στο κλίμα της Σαρακοστής.

Άργουρα

Μια casual ψαροταβέρνα στην Καλλιθέα (Αγησιλάου 49-51), όπου όλα είναι επιλεγμένα και μαγειρεμένα από τον κύριο Νίκο Μιχαήλ, ταυτόχρονα ιδιοκτήτη και σεφ. Το όνομα Άργουρα οφείλεται στην παραδοσιακή ονομασία του χωριού του στην Εύβοια (σήμερα Αργυρό), ενώ ο χώρος φέρει παραδοσιακές πινελιές με μεσογειακές αναφορές. Τα όστρακα εδώ έχουν την τιμητική τους, ενώ τα πιάτα με φρέσκο ψάρι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία της πόλης.

Μαργαρώ

Η Μαργαρώ (Λεωφ. Χατζηκυριακού 126) με παράδοση που ξεκινά από το 1944, είναι πλέον διάσημη για το τηγάνι της και θεωρείται μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του Πειραιά. Ο χώρος της είναι απλός και λιτός, ωστόσο σίγουρα δεν θα του δώσετε και πολύ σημασία, μιας και το ενδιαφέρον σας θα κερδίσουν τα λαχταριστά πιάτα. Θα παραγγείλετε χωριάτικη σαλάτα και μια σειρά καρπών της θάλασσας που μυρίζουν αλάτι και φρεσκάδα και θα σας κάνουν να μην θέλετε να σταματήσετε τη γευσιγνωσία.

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς

https://www.instagram.com/p/BR-wuM_gP_7/

Μπορεί να μην είναι τόσο «μυστικό» σε όσους μένουν ή εργάζονται γύρω από το Σύνταγμα, για όλους του άλλους όμως το Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς είναι ένα κρυφό ταβερνείο που προκαλεί μόνο ευχάριστες εκπλήξεις όταν το ανακαλύψεις. Βρίσκεται μέσα σε στοά στην οδό Λέκκα (νο 22), και σου δίνει τη δυνατότητα να κάτσεις στα εξωτερικά -εντός της στοάς- τραπέζια, είτε στα εσωτερικού χώρου. Τί τρώμε εδώ; Ψαράκι και μεζέδες σκέτες γκουρμεδιές, ιδανικές για συνοδεία ούζου ή κρασιού.

Κανάρια

Σε μια παλιά μονοκατοικία στο Μοσχάτο, η ταβέρνα τα Κανάρια λειτουργεί από το 1950 και αποτελεί αξιόλογο προορισμό για τους απαιτητικούς λάτρεις της ψαροφαγίας, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν οι Στέλιος Καζαντζίδης και Πόλυ Πάνου. Σε ένα περιβάλλον που φέρνει στο νου εικόνες από τα παλιά, τα φρέσκα ψάρια (μικρά και μεγάλα) έχουν την τιμητική τους. Ιδιαίτερη μαεστρία στο τηγάνι και το ψήσιμο στα κάρβουνα.

Θόδωρος και Ελένη

Ταβέρνα Θοδωρής και Ελένη

Από τις πιο φημισμένες γευστικές στάσεις στην ευρύτερη περιοχή της αθηναϊκής ριβιέρας, το ταβερνάκι του Θόδωρου και της Ελένης (Λεωφόρος Λεγραινών, Λαυρεωτική) σερβίρει τέλεια αχνιστά μύδια με φέτα και σούπερ γαρίδες παναρισμένες με σουσάμι και σος σκόρδου. Πιάτα που έχουν εκτινάξει την επισκεψιμότητά του γι’ αυτό και η κράτηση θεωρείται απαραίτητη.