Μετράμε αντίστροφα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που βρίσκεται προ των πυλών, το οποίο σηματοδοτεί την λήξη της αποκριάτικης περιόδου και την έναρξη της Σαρακοστής. Παραδοσιακά οι Έλληνες εκείνη την ημέρα απολαμβάνουμε φρέσκο ψαράκι και μεζέδες θαλασσινών και ποια καλύτερη αφορμή για να οργανώσετε μια ημερήσια στο παραλιακό «μέτωπο» της Αττικής.

Ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και ουζερί πλάι στο κύμα σερβίρουν νόστιμους μεζέδες και θέα στη θάλασσα που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη.

Απέραντο Γαλάζιο

Ταβέρνα το Απέραντο Γαλάζιο

Ακριβώς πάνω στο κύμα στην ανατολική παραλία της Βάρκιζας, το Απέραντο Γαλάζιο προσφέρει αυτό ακριβώς που δηλώνει και η ονομασία του: απέραντη θέα στα νερά του Σαρωνικού. Με τραπεζάκια στην ακρογιαλιά, σερβίρει πληθώρα ουζομεζέδων για τους μερακλήδες που θα το προτιμήσουν. Δοκιμάστε ψητή σαρδέλα, γαύρο μαρινάτο, γαριδάκι συμιακό και γαρίδες σαγανάκι.

Συρτάκι

Ταβέρνα το Συρτάκι

Μόλις ένα χιλιόμετρο μετά τη διασταύρωση για το ναό του Ποσειδώνα, το Συρτάκι (69ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου) μετράει περισσότερα από 50 χρόνια λειτουργίας, γι’ αυτό και αποτελεί σταθερή αξία για την περιοχή. Το ψάρι συγκαταλέγεται στα κορυφαία πιάτα του. Ωστόσο, και οι υπόλοιπες προτάσεις του καταλόγου είναι μαγειρεμένες με μεράκι. Στα τραπέζια με θέα θάλασσα απολαύστε μύδια με σαφράν, κρασάτο χταπόδι και φρεσκοψημένες σπιτικές πίτες.

Ημεροβίγλι

Φημισμένη ψαροταβέρνα- ουζερί στην πολυτραγουδισμένη Πειραϊκή, το Ημεροβίγλι στην Ακτή Θεμιστοκλέους (νο 56), φέρνει νησιώτικες εικόνες στην πόλη του Πειραιά. Με απεριόριστη θέα στα νερά του Σαρωνικού και σε ένα περιβάλλον με άκρως νησιώτικη διάθεση, αποτελεί μια προσιτή και καθιερωμένη εδώ και 16 και πλέον χρόνια επιλογή για ψαροφαγία, με ποικίλες γευστικές προτάσεις.

Ολόφρεσκα ντόπια ψάρια από τοπικούς ψαράδες, πληθώρα θαλασσινών μεζέδων και ορεκτικών παρελαύνουν στο τραπέζι σας. Οι επιλογές σας συνοδεύονται ιδανικά με κάποια από τις ετικέτες της ενημερωμένης λίστας κρασιών, ούζο, τσίπουρο ή την αυθεντική ρακή Κρήτης.

Φύκι Φύκι

Ο οικισμός του Πόρτο Ράφτη γίνεται πόλος έλξης για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την πόλη και τα συνηθισμένα. Περιζήτητα είναι τα τραπεζάκια του μεζεδοπωλείου Φύκι Φύκι (Λεωφόρος Γρέγου 45), ακριβώς πάνω στη θάλασσα, το οποίο συνδυάζει στο μενού του επιλογές για κρέας και ψάρι. Έχει πανέμορφη θέα από την ταράτσα του, αλλά και από τα τραπεζάκια που βγάζει στο πεζοδρόμιο.

Ο Φόρος

Ψαροταβερνα Ο Φόρος

Στην ψαροταβέρνα Φόρος στην τοποθεσία Θορικό, μετά το Λαύριο, θα ευχαριστηθείτε μαστόρικα ψημένο φρέσκο ψάρι. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τα άψογα τηγανισμένα καλαμαράκια, τη γαριδομακαρονάδα, το κριθαρώτο με μελάνι σουπιάς και καλαμάρι και τα μύδια με σος μουστάρδας. Η βελούδινη ψαρόσουπα του είναι απόλαυση. Με καθαρό ουρανό, η θέα φτάνει μέχρι και τη Μακρόνησο.

Το ουζερί του Κάκια

«Στου Κάκια για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά» θα ακούσετε τους ντόπιους της Σαλαμίνας να λένε αλλά και να συστήνουν στους εκδρομείς της περιοχής, για μεζεδοκατάσταση με ουζάκι και γευστικά πιατάκια μπροστά στη θάλασσα. Το Ουζερί του Κάκια, λοιπόν, στην παραλία της Σαλαμίνας αποτελεί ιδανική αφορμή για να μπείτε στο αυτοκίνητο και να κατευθυνθείτε 50′ μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Το φρέσκο ψάρι και οι παραδοσιακοί, θαλασσινοί μεζέδες πρωταγωνιστούν στο οικείο περιβάλλον του, με το παρεΐστικο κλίμα να σας κάνει να το μετατρέψετε σε στέκι από την πρώτη κιόλας φορά που θα βρεθείτε σε αυτό. Στα συν η ενημερωμένη γκάμα σε ετικέτες ούζου, οι οποίες αγγίζουν περίπου τις 50!