Ποιος είναι τελικά αυτός ο «Tinder Swindler» που όλοι μιλούν για αυτόν εδώ και βδομάδες; Ποιος κρύβεται πίσω από την περσόνα του «απατεώνα του Tinder» που κατάφερε να φάει πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια από γυναίκες που τους πούλαγε έρωτες μέσω του γνωστού dating app και κατάφερε να μετατραπεί στο απόλυτο trend του Netflix;

Είναι ένα απόλυτα υπαρκτό πρόσωπο με το όνομα Σάιμον Λεβιέβ ο οποίος φέρεται να παρουσιαζόταν στα θύματά του ως ένας Ισραηλινός πολυεκατομμυριούχος ο οποίος πουλούσε τον εαυτό του ως «ο πρίγκιπας με το λευκό άλογο» που θα έσωζε τις σταχτοπούτες αυτού του κόσμου ενώ στην πραγματικότητα φέρεται ότι ήταν ένας σύγχρονος αριβίστας προικοθήρας ο οποίος ήταν έτοιμος να εκμεταλλευτεί κάθε αδυναμία που θα του παρουσιαζόταν.

Το Tinder Swindler, μόνο την πρώτη εβδομάδα προβολής του στο Netflix είχε πάνω από 45 εκατομμύρια ώρες παρακολούθησης, ενώ έγινε το πρώτο real life ντοκιμαντέρ που αναδεικνύεται Νο1 παγκοσμίως από καταβολής της πλατφόρμας streaming. O Λεβιέβ σαγήνευε τις γυναίκες με τα ποσά που φέρεται να έχει αποσπάσει να είναι πολύ μεγάλα ενώ η ασύλληπτη χλιδή μέσα στην οποία ζούσε πλέον αμφισβητείται ανοικτά.

Πλέον και όπως μετέδωσε το TMZ, ο Λεβιέβ έχει υπογράψει συμβόλαιο με την ατζέντισσα Τζίνα Ροντρίγκεζ για να ακολουθήσει καριέρα στο Χόλιγουντ. Και για να μην το ξεχάσουμε. Το πέρασμα και από τη χώρα μας το 2019 ήταν περιπετειώδες. Πλέον ο νεαρός απειλεί το Netflix με αποκαλύψεις.

https://www.youtube.com/watch?v=jggiETSlXss

Πώς ξεκίνησαν όλα

Γεννημένος ως Σιμόν Χάγιουτ στο Μπνέι Μπρακ, μια πόλη ανατολικά του Τελ Αβίβ, άλλαξε το όνομά του σε Σιμόν Λέβιεβ αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε καμία σχέση με την οικογένεια των ισραηλινών μεγιστάνων διαμαντιών. Παρόλο που αυτός παρουσιαζόταν ως γόνος τους.

Το 2011 έφυγε από το Ισραήλ για να αποφύγει να δικαστεί για εγκλήματα απάτης που είχε διαπράξει σε ηλικία 20 ετών και πήγε στη Φινλανδία, όπου άρχισε να καταστρώνει το σχέδιο το οποίο παρακολουθούν εκατομμύρια να ξετυλίγεται μέσω του ντοκιμαντέρ του Netflix. Το 2015, εξέτισε δύο χρόνια σε φυλακή της Φινλανδίας μετά από εξαπάτηση τριών γυναικών και μετά την αποφυλάκισή του το 2017, επέστρεψε στο Ισραήλ. Πριν συλληφθεί, δραπέτευσε ξανά προς την Ευρώπη. Εκεί, ξεκινά η ιστορία της Σεσίλ όπως παρακολουθούμε στο «The Tinder Swindler».

Ο Tinder Swindler

Στο πρώτο τους ραντεβού, τον Ιανουάριο του 2018, ο «πλούσιος μεγιστάνας διαμαντιών» Σιμόν Λέβιεβ ταξίδεψε ένα από τα φερόμενα θύματά του τη Σεσίλ Φέλχοϊ με ιδιωτικό αεροπλάνο από το Λονδίνο στη Βουλγαρία μόνο για μια νύχτα. Είχαν γνωριστεί στο Tinder και μετά από ένα ραντεβού για καφέ στο ξενοδοχείο του, εκείνος εξέφρασε τη λύπη του που έπρεπε να φύγει για ένα επαγγελματικό ταξίδι…Μόλις η κοπέλα έψαξε στο Google το όνομά του είδε ότι ήταν γιος του «βασιλιά των διαμαντιών» Λεβ Λεβιέβ, ενός φημισμένου Ρωσσο-Ισραηλινού ολιγάρχη διαμαντιών. Πήγε γρήγορα στο σπίτι της και ετοίμασε μια βαλίτσα όσο την περίμενε ο οδηγός του. Ήταν η αρχή μιας θυελλώδους σχέσης που θα την άφηνε τελικά με ραγισμένη καρδιά, εξαπατημένη και με χρέη άνω των 200.000 δολαρίων.

Το νέο ντοκιμαντέρ real life crime του Netflix «The Tinder Swindler» («Ο Απατεώνας του Tinder») που κυκλοφόρησε στις 2 Φεβρουαρίου δίνει την ευκαιρία στη Σεσίλ, την Περνίλα Σιόχολμ και την Kούλεμαν – μόλις τρία από τα πολλά φερόμενα θύματα του Λέβιεβ – να πουν τις ιστορίες τους σχεδιάζοντας έτσι την εκδίκησή τους. Πρόκειται για μια δημιουργία των παραγωγών του ντοκιμαντέρ «Don’t F**k With Cats: Hunting an Internet Killer» που έχουν ως στόχο να ξεσκεπάσουν τα επικίνδυνα παιχνίδια στον κόσμο του διαδικτυακού φλερτ.

Τα τρία φερόμενα θύματα του Tinder Swindler
Τα τρία φερόμενα θύματα του Tinder Swindler

Το πέρασμα του Λεβιέβ από την Ελλάδα και ο στόχος του

Το σχέδιό του το μπον βιβέρ, σύμφωνα πάντα με το ντοκιμαντέρ του Netflix, ήταν το εξής: θα συναντούσε γυναίκες που γνώρισε στο Tinder, θα τις έκανε να πιστέψουν ότι ήταν ένας πλούσιος κληρονόμος και θα ξεκινούσε σχέσεις εξ αποστάσεως. Όλο αυτό το διάστημα, «ταξίδευε για δουλειά» και ζούσε πολυτελώς με τα χρήματα του προηγούμενου θύματος. Μετά τη σύντομη σχέση που διατηρούσε με κάποια γυναίκα, στη συνέχεια της εξηγούσε ότι βρισκόταν σε κίνδυνο και της έλεγε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει μια πιστωτική κάρτα στο όνομα κάποιου άλλου για να μην τον παρακολουθούν. Εκείνες, για να τον βοηθήσουν, του έδιναν τις πιστωτικές τους κάρτες, έπαιρναν δάνεια, του έστελναν αεροπορικώς ακόμα και βαλίτσες με μετρητά που είχαν σηκώσει από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Εκείνος υποσχόταν ότι θα τους τα επέστρεφε όλα ενώ στην πραγματικότητα ζούσε τη μεγάλη ζωή με τα δικά τους χρήματα. Πάντα τους έλεγε ότι θα τις ξεπληρώσει. Και το έκανε… Με ακάλυπτες επιταγές, πλαστά ρολόγια και τραπεζικά εμβάσματα που δεν στάλθηκαν ποτέ. Καμία από αυτές δεν γνώριζε ότι όλος ο πλούτος που έβλεπαν μπροστά τους προέρχονταν από την προηγούμενη σχέση του Σιμόν – γυναίκες που τώρα πλέον ήταν μόνες και καταχρεωμένες.

Καταζητούμενος σε Ισραήλ, Σουηδία, Αγγλία, Γερμανία, Δανία και Νορβηγία, ο Λέβιεβ συνελήφθη τελικά από την αστυνομία χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019 και εκδόθηκε στο Ισραήλ μετά τα σκληρά γεγονότα του ντοκιμαντέρ του Netflix. Τότε, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του. «Έχω το δικαίωμα να διαλέξω όποιο όνομα θέλω, δεν παρουσιάστηκα ποτέ ως γιος κανενός, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φαντασία τους», είπε στις ειδήσεις του Channel 12 του Ισραήλ. «Ίσως (οι γυναίκες) να απογοητεύτηκαν όσο βρισκόμασταν σε σχέση…δεν τους πήρα ποτέ ούτε σεντ, ταξίδεψαν και μπόρεσαν να δουν τον κόσμο με τα χρήματά μου», είπε.

Οι δύο όψεις της ιστορίας του ντοκιμαντέρ

Ο Λεβιέβ αφού συνελήφθη στην Ελλάδα στις 28 Ιουνίου του 2019 με πλαστό διαβατήριο, φιλοξενήθηκε προσωρινά στις Φυλακές Κορυδαλλού και έπειτα εκδόθηκε στο Ισραήλ. Εκεί καταδικάστηκε εκ νέου σε φυλάκιση 15 μηνών, αλλά περιέργως αφέθηκε ελεύθερος πολύ γρήγορα, λόγω καλής διαγωγής στη διάρκεια της κράτησής του.

Το «Tinder Swindler» του Netflix παρακολουθεί τα πεπραγμένα του από τη σκοπιά τριών από τα φερόμενα θύματά του. Καμία από τις τρεις γυναίκες που εμφανίζονται στο φιλμ δεν ήθελε να πιστέψει ότι ο Σιμόν Χάγιουτ ήταν κάποιος απατεώνας.

https://www.instagram.com/p/CZ0kGBIMrvO/

Σήμερα η Νορβηγίδα Σεσίλ Φιέλχοϊ, η Σουηδέζα Περνίλα Σιόχολμ και η Ολλανδέζα Αϊλίν Kούλεμαν εξακολουθούν να πληρώνουν τα χρέη που τους άφησε ο τυφλός έρωτάς τους για τον Λεβιέβ. Και ενώ παραμένει απόρρητη η πληροφορία για το αν συμφώνησαν έναντι αμοιβής να διηγηθούν επωνύμως την οδυνηρή περιπέτειά τους στην κάμερα του Netflix, οι τρεις τους ένωσαν τις δυνάμεις τους. Οχι μόνο προκειμένου να καταγγείλουν και να εκδικηθούν με όποιον τρόπο μπορούν τον «απατεώνα του Tinder», αλλά και για να συγκεντρώσουν 600.000 λίρες, εν είδει κοινού ταμείου αποζημίωσης για όλα όσα υπέφεραν.

Στις 6 Φεβρουαρίου, και λίγο μετά την έναρξη προβολής του «Tinder Swindler», οι τρεις γυναίκες άνοιξαν έναν λογαριασμό στη διαδικτυακή πλατφόρμα συγκέντρωσης χρηματικών δωρεών, το gofundme.com για να συγκεντρώσουν το ποσό το οποίο φέρεται να έχει καταχραστεί ο Λεβιέβ.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας ωστόσο δεν ήταν αποφασισμένος να κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Από τον Οκτώβριο του 2019 ο Λεβιέβ έδειχνε αποφασισμένος να υπερασπιστεί την υπόληψή του, εξ ου και αντεπιτέθηκε στις δύο γυναίκες, τη Φιέλχοϊ ως πρώην ερωμένη και τη Σιόχολμ ως πρώην στενή φίλη του.

«Ζητώ να αναγνωριστεί ότι οι εvαγόμενες οφείλουν να μου καταβάλουν το ποσό των 80.000 ευρώ αλληλεγγύως και εις ολόκληρον καθεμία και τούτο νομιμοτόκως από την επίδοση της παρούσας μέχρις εξοφλήσεως. Επίσης, να καταδικαστούν οι εναγόμενες στη δικαστική μου δαπάνη». Αυτή είναι η νομική διατύπωση της απαίτησης που εγείρει ο Λεβιέβ μέσω της Ελληνικής Δικαιοσύνης προκειμένου να αποσπάσει συνολικά 160.000 ευρώ από τις Φιέλχοϊ και Σιόχολμ.

https://www.instagram.com/p/CZzjUm_Jg4v/

Χάρη στο Netflix, γύρω από το «Tinder Swindler» έχει σχηματιστεί μία εικόνα με δύο όψεις. Στη μία είναι τρεις γυναίκες που περιγράφουν με πάσα λεπτομέρεια πώς παραπλανήθηκαν από τον Σάιμον Λεβιέβ και από την άλλη πλευρά ο φερόμενος απατεώνας.

«Με τη συμπεριφορά τους οι εναγόμενες έθιξαν την τιμή και την υπόληψή μου, αφού με τις δηλώσεις τους με εμφάνισαν ως απατεώνα που ξεγελάω γυναίκες για να ωφελούμαι οικονομικά και ως άνθρωπο που δεν λέει ποτέ την αλήθεια. Είμαι ένας νέος άνθρωπος ηλικίας 29 ετών και οι δηλώσεις των δύο εναγομένων έχουν ήδη δημιουργήσει βλάβη στην προσωπική μου ζωή, αφού ούτε επαγγελματική πίστη μπορώ να έχω, ούτε επαγγελματική δραστηριότητα μπορώ να αναπτύξω, ούτε οικογενειακή ζωή μπορώ να δημιουργήσω, από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί για μένα η εντύπωση του απατεώνα εξαιτίας των δηλώσεων των εναγομένων που έχουν μεταδοθεί από ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης», ανέφερε μέσω του δικηγόρου του τότε ο Λεβιέβ.

https://www.instagram.com/p/CZ7ViW1ruQ_/

Τι κάνει τώρα ο Λεβιέβ

Ο 31χρονος Σιμόν ζει ελεύθερος στο Ισραήλ, σύμφωνα πάντα με τις αναρτήσεις που κάνει ο ίδιος στο Instagram . Λίγο πριν την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ στη δημοφιλή streaming πλατφόρμα, ο λογαριασμός του ήταν ενεργός με σχεδόν 100.000 ακόλουθους, αν και είχε οριστεί ως ιδιωτικός. Όμως καθώς το ντοκιμαντέρ κέρδιζε δημοτικότητα, ο ίδιος απενεργοποίησε το Instagram του.

Πριν τον διαγράψει έγραψε: «Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας. Θα μοιραστώ τη δική μου πλευρά της ιστορίας τις επόμενες μέρες, όταν θα έχω βρει τον καλύτερο -και με τον πιο άξιο σεβασμού- τρόπο να την πω, τόσο σε όσους εμπλέκονται όσο και στον εαυτό μου. Μέχρι τότε, σας παρακαλώ να είστε ανοικτόμυαλοι και να έχετε “ανοικτή” καρδιά».

Ο Λέβιεβ δεν έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα που μπορεί να έχουν συμβεί εκτός Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της εξαπάτησης της Σεσίλ, της Περνίλα και της Αϊλίν που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ του Netflix. Σύμφωνα με τους Times of Israel, φέρεται να απέσπασε 10 εκατομμύρια περίπου δολάρια από θύματα σε όλη την ήπειρο μόνο τις χρονιές από το 2017 μέχρι το 2019.