Ως «γεφυροποιός» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία λειτουργεί η ταινία «Καποδίστριας» του Γιάννη Σμαραγδή πριν ακόμη γυριστεί.
Ο διάσημος σκηνοθέτης (όπως τον αναγράφουν στη Ρωσία) μπόρεσε να ξεπεράσει τις πολλές δυσκολίες και αγκυλώσεις που προέκυψαν από λανθασμένες κινήσεις προηγούμενων καταστάσεων στη χώρα μας και πήρε μεγάλη χαρά καθώς κατάφερε να θέσει τις προϋποθέσεις να συμμετάσχει η Ρωσία στη μεγάλη συμπαραγωγή Ελλάδας, Ρωσίας, Ελβετίας για την ταινία του «Καποδίστριας».
Ο Γιάννης Σμαραγδής ταξίδεψε στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον ρώσο συμπαραγωγό του στο ρωσικό Υπουργείο Πολιτισμού σε προκαθορισμένη συνεδρία.
Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο ίδιος «μπήκε το κλειδί για να ξεκλειδωθεί η δημιουργία της ταινίας Καποδίστριας». Σ’ αυτό συνέτειναν καθοριστικά από τη μεριά της Ρωσίας ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν Μιχαήλ Σβιτκόι (πρόσφατα βραβεύτηκε ως εξέχων φιλέλληνας στη πρεσβεία μας στη Μόσχα) καθώς και η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. Από τη μεριά της Ελλάδος καθοριστική ήταν η στήριξη για αυτή τη συνεργασία της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη που με πίστη και επιμονή ευοδώθηκε αυτή η συνάντηση που ήταν καθοριστική για την δημιουργία της ταινίας. Επίσης, εκτός των άλλων συνέτεινε και ο πρέσβης επί Τιμή κύριος Ηλίας Κλής υπεύθυνος από τη μεριά της Ελλάδος για τις εκδηλώσεις «Ελλάδα-Ρωσία: Ιστορία 2021».
Μάλιστα το Ίδρυμα ΚΙΚΠΕ θα εκχωρήσει αφιλοκερδώς το ωριαίο ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σμαραγδής με τίτλο αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια που μπορεί να λειτουργήσει και ως προπομπός της διεθνούς ταινίας Καποδίστριας που προετοιμάζεται. Ο σκηνοθέτης όπως έγινε γνωστό αποφάσισε με δικά του έξοδα να υποτιτλίσει το ντοκιμαντέρ στη ρωσική γλώσσα.
Η ταινία έχοντας πλέον Ρώσο και Ελβετίδα συμπαραγωγό ξεκινά για να συγκεντρώσει τα αναγκαία κεφάλαια που απαιτούνται ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η συμφιλιωτική ταινία που θα είναι η τελεία στις εκδηλώσεις για την Ελληνική Επανάσταση και που μόνο καλό θα κάνει στην Ελλάδα, στη Ρωσία, στις μεταξύ μας σχέσεις και στους λαούς μας.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής έχει αποδείξει ότι είναι ένας αγωνιστής που πάντα έβρισκε έναν τρόπο να ξεπεράσει τις δυσκολίες και αυτό δε θα ήταν εφικτό αν δεν είχε δίπλα του τον άγγελό του, όπως ονομάζει τη σύζυγό του Ελένη και έκανε την παρακάτω δήλωση: «Οι δικές της θυσίες είναι στην πραγματικότητα ο λόγος που πραγματοποιήθηκε τόσο ο El Greco όσο και Ο Θεός Αγαπάει το χαβιάρι και ο Καζαντζάκης. Και οι θυσίες της συζύγου μου δεν ήταν μόνο ηθικές αλλά και κυρίως υλικές, οικονομικές. Για την ταινία ”El Greco” πούλησε τα γραφεία της εταιρείας, για την ταινία ”Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι” που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε χρέη, πούλησε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία για να εξοφληθούν. Για την ταινία ”Καζαντζάκης” υπάρχουν ακόμη χρέη αφού δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ από την διανομή. Η γυναίκα μου κατόρθωσε, κόντρα στο ρεύμα, να γίνουν αυτές οι ταινίες με την περιουσία της που όμως πλέον στέρεψε».
Αναφερόμενος στις δόλιες φατρίες που δρουν στον καλλιτεχνικό χώρο και ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις ο σκηνοθέτης δήλωσε πως: «Αυτοί που με έχουν στοχοποιήσει και με πολεμούν λυσσωδώς ας γνωρίζουν ότι αυτή τη φορά δεν θα πολεμήσουν τον σκηνοθέτη αλλά τον Καποδίστρια, τον επίσης στοχοποιημένο και σπουδαίο Έλληνα κυβερνήτη, και ότι στη χώρα αυτή δεν είναι οι φατρίες επικυρίαρχες. Υπάρχουν καλοί Έλληνες και καλοί πατριώτες που δίνουν τον τόνο για το τι είναι χρήσιμο για το έθνος και τι επιβλαβές. Και γι’ αυτό θυμίζω αυτό που είπε ο Καποδίστριας ”Είστε 25 όλοι κι όλοι!… Μια δράκα εικοσιπέντε άνθρωποι, που εμποδίζετε αυτή τη χώρα να γίνει κράτος δικαίου! Και δεν είστε μόνο εχθροί του έθνους με αυτά που κάνετε, είστε εχθροί και του εαυτού σας. Εικοσιπέντε, ναι, εικοσιπέντε είστε οι φθορείς του έθνους”. Είπε, επίσης, ”ότι ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης». Αυτό να μην το ξεχνάμε. Οι φατρίες στον τόπο μας από 25 να έχουν γίνει περίπου 300, αλλά το Έθνος βαδίζει όρθιο, υπερήφανο και δημιουργικό προς το πεπρωμένο του».
Πρόθεση του δημοφιλούς σκηνοθέτη είναι να αναδείξει τόσο την μεγάλη και άγνωστη στην πραγματικότητα προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά κυρίως να αναδείξει και να βάλει σε κίνηση τον χρωματισμό της ψυχής αυτού του μεγάλου Έλληνα πολιτικού.
Ως εκ τούτου ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης επιμένει να λέει ότι «αλίμονο στους λαούς που δεν αγαπούν τους καλύτερούς τους και ο Καποδίστριας ήταν και είναι o καλύτερός μας».
Δείτε τη συνέντευξη του Γιάννη Σμαραγδή στο Open: