Παρατείνονται λόγω της μεγάλης επιτυχίας οι παραστάσεις του έργου «Η γειτονιά των αγγέλων» που παρουσιάζεται στη Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη στο Θέατρο Rex μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο σημαντικότερος συγγραφέας του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, στήνει το σκηνικό της Γειτονιάς των αγγέλων με φόντο την αυλή μιας ταβέρνας στη Δραπετσώνα. Μπροστά στη «Μυρτιά» ξετυλίγονται τα πάθη και οι έρωτες των απλών ανθρώπων του μόχθου και της προσφυγιάς, αλλά και των ευνοημένων, εκείνων που ανήκουν στον «καλό κόσμο». Ο Αντρέας, ένας εργάτης, γιος προσφύγων, ερωτεύεται την Ξένια, κόρη του εργοστασιάρχη που τους γκρέμισε το σπίτι στο Κερατσίνι. Ο έρωτάς τους, παθιασμένος και έξω από τα καθιερωμένα, θα προκαλέσει την οργή της «γειτονιάς». Οι δύο εραστές θα παλέψουν, πρώτα με τις δικές τους προκαταλήψεις και έπειτα με αυτές της γειτονιάς, που λειτουργεί με τους δικούς της κώδικες. Η δύναμη της αγάπης τους, όμως, θα γεφυρώσει τις διαφορές και θα ζεστάνει τις καρδιές όλων.
Στη Γειτονιά των αγγέλων, ο Καμπανέλλης ζωντανεύει, με τη βοήθεια της ανεπανάληπτης μουσικής και των τραγουδιών του Θεοδωράκη, τη νεοελληνική κοινωνία της δεκαετίας του 1960. Μέσα από τις αυλές των προσφυγικών σπιτιών ξεφυτρώνουν οι πολυκατοικίες. Γεννιέται η αντιπαροχή. Η νέα εποχή θεμελιώνεται πάνω σε χαλάσματα, ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον. Στη γειτονιά των αγγέλων η καινούργια αυτή εποχή θα ανατείλει μέσα από τη συμφιλίωση και την αποδοχή του άλλου.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε, πάνω σε στίχους του συγγραφέα, μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Τα «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Δόξα τω θεώ», «Απ’ το παράθυρό σου», «Το ψωμί είναι στο τραπέζι», αλλά και πολλά ακόμα τραγούδια του Θεοδωράκη, όπως μεταξύ άλλων τα «Σ’ αυτή τη γειτονιά», «Δραπετσώνα», «Το παλικάρι έχει καημό», «Απρίλη μου», θα ακουστούν στην παράσταση, με τη συνδρομή ζωντανής μουσικής.
Ο Κώστας Τσιάνος, ένας από τους πιο έμπειρους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου, έχει ετοιμάσει μια παράσταση που θα συγκινήσει τον θεατή και θα τον κάνει να νοσταλγήσει εποχές όπου οι άνθρωποι, μέσα από τεράστιες δυσκολίες, προσπαθούσαν να αντισταθούν και να βρουν το κουράγιο ώστε να δημιουργήσουν ένα κόσμο καλύτερο και πνευματικότερο. Ένας μεγάλος θίασος σημαντικών ηθοποιών υπηρετεί το έργο, σε μια σπουδαία παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.
Μουσική – Τραγούδια: Μίκης Θεοδωράκης
Σκηνοθεσία – Διασκευή : Κώστας Τσιάνος
Σκηνικά /Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική Ενορχήστρωση/Διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λουκία Στεργίου
Διανομή (αλφαβητικά)
Ξένια : Μαρίνα Ασλάνογλου Μαρία : Κατερίνα Γιαμαλή Γιώργος, Αστυνόμος : Δημήτρης Δεγαίτης Αλίκη : Αθηνά Δελιάδη Φοίβος : Βασίλης Ευταξόπουλος Φανή : Άνδρη Θεοδότου Καίτη : Ελισάβετ Ιγγλίζ Τραγουδιστής : Ζαχαρίας Καρούνης Λενιώ : Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη Πάνος : Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ Γιάννης : Νικόλας Μακρής Κώστας : Θοδωρής Μπουζικάκος Ιορδάνης : Χρήστος Νίνης Χρυσή : Ελένη Ουζουνίδου Τούλα : Τάνια Παλαιολόγου Ρένα : Κατερίνα Πατσιάνη Άννα : Θάλεια Προκοπίου Μίλτος : Γιάννης Σοφολόγης Χρήστος : Γρηγόρης Σταμούλης Τασία : Λουκία Στεργίου Μίλτος : Χάρης Τζωρτζάκης Τρελλός : Ταξιάρχης Χάνος Πόπη : Άννα Ψαρρά Αντρέας : Νίκος Ψαρράς
Μουσικοί επί σκηνής
Πιάνο: Παναγιώτης Τσεβάς
Μπουζούκι: Αλέξανδρος Γλυκιώτης
Μπουζούκι: Κοσμάς Κοκόλης
Κόντρα Μπάσο: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Κιθάρα, Κρουστά: Κώστας Νικολόπουλος