Το Διεθνές Κέντρο Βαλκανικής Μουσικής στήνει το πρώτο πολύχρωμο βαλκανικό πανηγύρι «Balkan June», με καλλιτέχνες που συναντώνται και δημιουργούν στην Άρτα και στα Ιωάννινα.
Το 1ο Balkan June festival 2013, φέρνει κοντά πάνω από 70 καλλιτέχνες και σχήματα συνολικά, σε ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα από 13 συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, θεατρικά δρώμενα και υπαίθρια μεταμεσονύκτια βαλκανικά parties.
Στην Άρτα,οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κάστρο στις 7, 8 και 9 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αρταίων, «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2013».
Στα Ιωάννινα, το βαλκανικό πανηγύρι, θα γίνει το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα 9 μ.μ., στο Υπαίθριο Θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Την εκδήλωση διοργανώνουν, το Κέντρο Βαλκανικής Μουσικής και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.
Η παρέα των Χαΐνηδων, σαλπάρει από την Κρήτη για να μαγέψει με το γνωστό τους πάντρεμα των Κρητικών, Βαλκανικών και σύγχρονων ήχων. Μαζί τους οι Taş Plak Kumpanyası, ένα σχήμα μουσικών από την Τουρκία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, έρχονται να τους συναντήσουν από την Κωνσταντινούπολη και να μεθύσουν το κοινό, με μελωδίες του γραμμοφώνου των αρχών του 20ου αιώνα. Την πολυπολιτισμική αυτή συντροφιά, ολοκληρώνει η Tamara Mladenović, η οποία έρχεται από το Βελιγράδι για να ομορφύνει το χώρο με τις εικαστικές της δημιουργίες.
Το Διεθνές Κέντρο Βαλκανικής Μουσικής, με έδρα την Άρτα, είναι ένας νεοσύστατος οργανισμός που δημιούργησαν εθνομουσικολόγοι και ανθρωπολόγοι επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα μαζί με συναδέλφους τους από τα Βαλκάνια.
Το Κέντρο, έχει σκοπό τη μελέτη της μουσικής παράδοσης των λαών της χερσονήσου του Αίμου. Προτεραιότητα του οργανισμού είναι η δημιουργία ψηφιοποιημένου «Αρχείου Βαλκανικής Μουσικής», μέσα από επιτόπιες έρευνες, με έμφαση στη φωνητική παραδοσιακή μουσική των λαών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και η διάθεσή του, μέσω του διαδικτύου, ελεύθερα σε όλους.
Με το πρώτο του Βαλκανικό Φεστιβάλ, το Κέντρο, επιχειρεί να συμβάλλει στη μουσική αποκέντρωση, βάζοντας στο μουσικό βαλκανικό χάρτη την Ήπειρο, ως τόπο συνάντησης των λαών και αλληλεπίδρασης πολιτισμικών στοιχείων, που είναι ορατά και σήμερα. Παράλληλα, φιλοδοξεί να διαμορφώσει, αυτό που ονομάζεται, «βαλκανική λαϊκή μουσική», αναδεικνύοντας έτσι τη μοναδική ιστορική φυσιογνωμία και το σύγχρονο περιβάλλον της περιοχής.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.balkanjune.org/