«Ένας λαός που χάνει την πνευματικότητά του, που γεμίζει από μετριότητες και ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ούτε φαντασία ούτε σκέψη για κάτι παραπάνω, πέφτει πρώτα πνευματικά και αμέσως μετά έρχεται το οικονομικό τέλος.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να περάσει η Ελλάδα στο απυρόβλητο», είπε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο Γιάννης Μαρκόπουλος, που ανεβαίνει στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στις 20:30, για να διευθύνει τα μουσικά του έργα «Λειτουργία του Ορφέα», «Ερωτική Συμφωνία» και το θεματικό κύκλο τραγουδιών «Ήλιος ο Πρώτος».

Κορυφαία στιγμή των δυο συναυλιών είναι η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση της Ερωτικής Συμφωνίας, έργο που ο μεγάλος συνθέτης ξεκίνησε να γράφει το 2010. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αποτελεί μέρος ενός συμφωνικού τρίπτυχου, με πρώτο τη Συμφωνία της Ίασης και επακόλουθο την Πολιτική Συμφωνία, που αναφέρεται στην καθολικότητα του έρωτα.
«Η συμφωνία, δηλαδή η συνεννόηση σε ένα ζευγάρι, είναι να δίνει ο καθένας μέρος της ελευθερίας του. Είναι ένα θέμα επίκαιρο, άλλωστε οι μάχες και οι έρωτες συνεχίζονται» τόνισε ο Γιάννης Μαρκόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι ερμηνευτές Τάσος Αποστόλου, Κώστας Μαυρογένης, Έλενα Κελεσίδη, Έλλη Πασπαλά, Vassilikos, ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων καθώς και μέλη της ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία, που έχει δημιουργήσει ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Μιλώντας για τον κορυφαίο δημιουργό, ο Γρηγόρης Βαλτινός είπε, ότι: «μας πρόσφερε πολλά πράγματα στο παρελθόν, αντιστάθηκε στη δικτατορία και έχει επιδείξει μεγάλη αντίσταση στο χώρο της τέχνης ο κύριος Μαρκόπουλος. Εγώ όμως θέλω να τον ευχαριστήσω για την αντίστασή του σ τη μεταπολίτευση. Θέλω να τον ευχαριστήσω για τις θέσεις του και για την ποιότητα που κράτησε όταν είχαν αρχίσει όλα να ξεπέφτουν, όταν άρχισαν τα τσιφτετέλια, όταν άρχισαν οι εκπτώσεις και όταν άρχισε το κυνήγι του χρήματος που μας οδήγησε στην απουσία κάθε πολιτισμού και μετά, χρήματος. Για μένα αυτή η αντίσταση είναι πιο ουσιαστική. Και ελπίζω τα έργα του να προσθέσουν ένα ακόμη λιθαράκι, για να βγούμε από αυτό το πηγάδι».

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ξεκίνησε να συνθέτει τη Λειτουργία του Ορφέα, σε μορφή σύγχρονου ορατορίου το 1992, και έχει θέμα τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του Ανθρώπου με τη Φύση. Το έργο δομήθηκε με βάση την επιλογή του συνθέτη από τα διασωθέντα αρχαία ορφικά ποιήματα. Η Λειτουργία του Ορφέα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1994 και ακολούθησαν παρουσιάσεις του στο Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών (1995), το Ωδείο Ηρώδου Αττικού (με ερμηνευτή τον μπάσο-βαρύτονο José Van Dam), το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, το Αρχαίο Θέατρο Δίον, το Βασιλικό Θέατρο Elisabethzaal της Αμβέρσας, την Όπερα του Καϊρου, το Θέατρο Vrandembourg της Ολλανδίας, το Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου στη Σμύρνη, την Όπερα του Βουκουρεστίου, το Θέατρο Coliseo στο Μπουένος Άιρες και τη μεγάλη αίθουσα της UNESCO στο Παρίσι.

Το πρόγραμμα της συναυλίας ολοκληρώνεται με το θεματικό κύκλο τραγουδιών Ήλιος ο Πρώτος, βασισμένο στην ομώνυμη συλλογή του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, σε νέα επεξεργασία για συμφωνική ορχήστρα, ελληνικά όργανα και μεικτή χορωδία, στη μορφή μιας σύγχρονης κοσμικής καντάτας, με ερμηνευτές την Έλλη Πασπαλά και τον Vassiliko.