Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του για τον κινηματογράφο θα παρουσιάσει στην Αθήνα ο βραβευμένος με Όσκαρ ιταλός μουσικοσυνθέτης Νικόλα Πιοβάνι.

Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής, ο Πιοβάνι θα διευθύνει την 50μελή Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, ενώ παράλληλα θα προβάλλεται στη γιγαντοοθόνη του Μεγάρου πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ταινίες που έχει «ντύσει» μουσικά.

Είναι η πρώτη φορά που ο συνθέτης παρουσιάζει στην Ελλάδα έργο του με συμφωνική ορχήστρα και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να τον απολαύσουν σε μερικές από τις σημαντικότερες συνεργασίες του, όπως αυτές με τον Φεντερίκο Φελίνι και τους αδελφούς Ταβιάνι.

Γεννημένος στη Ρώμη το 1946, ο Πιοβάνι είναι ευρύτερα γνωστός από τη μουσική του για πολλές κινηματογραφικές ταινίες καθώς και θεατρικά έργα. Εκτός από μουσική για ταινίες και θέατρο, ο Πιοβάνι έχει γράψει συναυλιακή και συμφωνική μουσική, καθώς και μουσική δωματίου.

Μέχρι στιγμής έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 130 ταινίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Περικλή Χούρσογλου «Ο κύριος με τα γκρι».

Το 1998 του απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης μουσικής για την ταινία «H Ζωή είναι Ωραία» («La vita e Bella») του Ρομπέρτο Μπενίνι.