Ο Άρης Μπινιάρης σίγουρα είναι ο σκηνοθέτης του  σήμερα. Το απέδειξε στο τέλος της «ροκ» παράστασης, το παραλήρημα των θεατών που μετάλαβαν με δύναμη θεού Διονύσου το πνεύμα του.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Η πλατεία του θεάτρου την ώρα της Βακχικής τελετής είχε μετατραπεί σε οίκο θεού, όπου δεν ακουγόταν ανάσα. Οι θεατές παρακολουθώντας εκστασιασμένοι γίνανε κοινωνοί, μύστες μιας ροκ τελετουργίας και ύμνου στον θεό του θεάτρου.

Ο τρόπος που ο Άρης Μπινιάρης «βάζει στην πρίζα τις Βάκχες και τον θεό Διόνυσο μπροστά από το μικρόφωνο» είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος.

Η σκηνή, με μια ελαφριά προς τα εμπρός κλίση κι ένα τεράστιο μεταλλικό στεφάνι άνωθέν της (σύμβολο της θυμέλης και του κύκλου της ζωής), γίνεται εξέδρα. Σε μια γωνιά πίσω οι μουσικοί, Βίκτωρας Κουλουμπής στα μπάσα και  Πάνος Σαρδέλης στα τύμπανα, ροκάρουν πρωτότυπα τον άγριο ρόγχο του θανάτου, την λευκή αγνότητα, τα αχαλίνωτα ένστικτα που «έρπουν αθάνατα εκπορθώντας πόθους ηδονής με ιερές αμαρτίες».

Δυο δρεπάνια, δυο λόγχες (παραπέμπουν στον διαμελισμό των σωμάτων και στην ωμοφαγία που διασφαλίζουν την γονιμότητα της γης, της φύσης και της ίδιας της ζωής) και μια ταυρίσια κεφαλή είναι τα μόνα σκηνικά αντικείμενα που έχουν στη διάθεσή τους οι εξαιρετικοί ηθοποιοί – μαινάδες για τις ασυνήθιστες και τρομερές πράξεις τους. Γιώργος Γάλλος, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Αμάλια Μπένετ, Άρης Μπινιάρης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Εύη Σαουλίδου, Κωνσταντίνος Σεβδαλής, Χάρης Χαραλάμπους με διονυσιακή δυναμική που ηδονικά περνά το σώμα, βακχεύοντας  δαμάζουν το Πένθος. Άλλοτε σαν χορός αρχαϊκός με επιτόπια κίνηση  ή σε περίτεχνα και κομψά οργιαστικά συμπλέγματα που αναταράσσονται με μανία, ορμή κι έκσταση καθώς παρασύρονται  κατά τον Ευριπίδη -όχι επί σκηνής- από ακόλαστα πάθη.

Η δύναμη της ελευθερίας του σώματος και η ζωογόνος χαρά που ξορκίζει τη θλίψη του θανάτου, ιχνηλατεί σκηνοθετικά πάνω στα πανάρχαια χνάρια δοξασιών και λατρευτικών εθίμων.

Η παράσταση άψογη από κάθε πλευρά (υπέροχα τα λευκά βραδινά κοστούμια του Πάρι Μέξη, επιβλητική και υποβλητική η ενέργεια των φωτισμών του Λευτέρη Παυλόπουλου, ενδιαφέρουσα η διασκευή των Άρη Μπινιάρη – Θεοδώρας Καπράλου) θέτει ως ζητούμενο το «πώς στεκόμαστε εμείς απέναντι σε ό,τι φέρνει ο Διόνυσος».

Δηλαδή τη μέθη της ευδαιμονίας μέσα από μια τελετή τελούμενη από τους μύστες – ηθοποιούς με ιερό σφάγιο τον Πενθέα.

Ο Ευριπίδης συνοψίζει τον μύθο των Βακχών έχοντας αφετηρία τον ερχομό του Διονύσου -γιου του Δία και της κόρης του Κάδμου Σεμέλης- με σκοπό να επιβάλει εκεί τη λατρεία του. Οι κόρες όμως του Κάδμου αμφισβητούν τη θεϊκή καταγωγή του, εκείνος τις τρελαίνει και καταφεύγουν ως Μαινάδες στον Κιθαιρώνα.

Ο Πενθέας, γιος της Αγαύης, αρνείται επίσης να αναγνωρίσει τη θρησκεία του τον συλλαμβάνει και ταυτόχρονα στρέφεται εναντίον των Μαινάδων.

Ο Διόνυσος τον πείθει να μεταβεί στον Κιθαιρώνα μεταμφιεσμένος σε Μαινάδα  για να κατασκοπεύσει τις Θηβαίες, αλλά εκείνες τον διαμελίζουν με πρωτεργάτρια την μητέρα του.

Όταν ο Κάδμος το πληροφορείται, πηγαίνει στο βουνό και μαζεύει τα κομμάτια του κορμιού του, ενώ η Αγαύη συνειδητοποιεί την τραγικότητα της πράξης της. Μαζί με όλη τη γενιά του Πενθέα αποδέχεται το διαπραχθέν, πενθώντας για τον αφανισμό της ύπαρξης και της ατομικής συνείδησης.

Η Στέγη με τη παράσταση του Άρη Μπινιάρη ειλικρινά ήταν στα καλύτερά της.

Συντελεστές

Διασκευή βασισμένη στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά: Άρης Μπινιάρης, Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Δραματουργική Επεξεργασία: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνικά & Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική: Βίκτωρας Κουλουμπής, Πάνος Σαρδέλης
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ
Sound design & Ηχοληψία παράστασης: Χάρης Κρεμμύδας
Βοηθός ενδυματολόγου: Δάφνη Ηλιοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου (intern): Δέσποινα Φαρίδου
Μετάφραση υπερτίτλων στα αγγλικά: Μέμη Κατσώνη
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Δούρου
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ερμηνεύουν: Γιώργος Γάλλος, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Αμάλια Μπένετ, Άρης Μπινιάρης, Εύη Σαουλίδου, Κωνσταντίνος Σεβδαλής, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Χάρης Χαραλάμπους

Μουσικοί: Βίκτωρας Κουλουμπής (ηλεκτρικό μπάσo), Πάνος Σαρδέλης (τύμπανα)