Μεγάλο Σάββατο και Ανάσταση χωρίς μαγειρίτσα δεν γίνεται. Αν έχετε ξεμείνει στην πόλη για τις γιορτές του Πάσχα και δεν θέλετε να κλειστείτε στο σπίτι, δείτε πού θα φάτε αχνιστή μαγειρίτσα για να τηρήσετε το έθιμο. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Τρεις αγαπημένες γευστικές στάσεις –από chic εστιατόρια μέχρι οικογενειακές ταβέρνες και παραδοσιακά μαγειρεία– σας καλούν για μια αυθεντική, πασχαλινή εμπειρία στην πόλη που θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη.

Ροζαλία

rozalia Οι συστάσεις είναι περιττές για μία από τις πιο φημισμένες ταβέρνες στα Εξάρχεια. Η Ροζαλία στρώνει τραπέζια στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου από το 1978 και σερβίρει αυθεντικά ελληνικά πιάτα! Η οικογενειακή ταβέρνα διαθέτει έναν πανέμορφο εσωτερικό χώρο-σάλα, μια κουκλίστικη αυλή, αλλά και τραπεζάκια στον πεζόδρομο. Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ (πριν και μετά την Ανάσταση) θα είναι ανοιχτή, περιμένοντάς σας για να σας σερβίρει ζεστή μαγειρίτσα με συκωταριά γάλακτος και άλλα πασχαλινά καλούδια, όπως αρνί σούβλας. Πληροφορίες Βαλτετσίου 54, Εξάρχεια, τηλ. 210 3302136, www.rozalia.gr, fb page: Ροζαλια-Rozalia

Ονειρία

oneiria Ένα ταξίδι στο χρόνο και στην παράδοση σας περιμένει σε αυτό το μεζεδοπωλείο που στεγάζεται σε ένα παλιό δίπατο σπίτι στο κέντρο του Χαλανδρίου. Aμέσως μετά την Ανάσταση ο παραδοσιακός καφενές Ονειρία, στο Χαλάνδρι, θα σερβίρει χειροποίητη μαγειρίτσα, αρνάκι στη γάστρα και άλλους ελληνικούς μεζέδες. Αν, λοιπόν, η Ανάσταση σας βρει στην πρωτεύουσα, η Ονειρία θα ανοίξει τις πόρτες της αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη» για σας προσφέρει τα πιο παραδοσιακά αρώματα και ακούσματα. Πληροφορίες Κολοκοτρώνη 8, Χαλάνδρι, τηλ. 211 4035993, www.oneiria.gr, fb page: Ονειρία

Οινομαγειρείο Ήπειρος

hpeiros Στην Ήπειρο για τη μαγειρίτσα (αλλά και τα υπόλοιπα πιάτα) επιλέγουν αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα, από μικρούς παραγωγούς που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της χώρας. Έτσι, η συκωταριά είναι από αρνί γάλακτος και προέρχεται από παραδοσιακούς κτηνοτρόφους, ενώ το ρύζι είναι κίτρινο από την Έδεσσα και ο ζωμός είναι από μοσχαρίσια κόκαλα. Ακόμη ένα ιδιαίτερο στοιχείο στη μαγειρίτσα της Ηπείρου είναι το γεγονός ότι η κυρία Ράνια δεν την αυγοκόβει στο τέλος, αλλά την δένει με αλεύρι και λεμόνι, γιατί δεν θέλει κάποιος πελάτης να μην μπορεί να την δοκιμάσει επειδή δεν τρώει ή έχει αλλεργία στο αυγό. Πληροφορίες Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, τηλ. 210 3240773, fb page: Οινομαγειρείο “Η Ήπειρος” Oinomageireio Epirus