Το φετινό πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Τεχνόπολις του δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει 34 ημέρες μουσικής, 30 ημέρες αφιερωμένες στις άλλες τέχνες, 24 αφιερωμένες στα παιδιά και σ’ εκπαιδευτικές δράσεις και 15 ημέρες στην εφαρμοσμένη επιχειρηματικότητα.
Η Τεχνόπολις μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργεί και ως βιομηχανικό μουσείο δημιουργώντας έναν ακόμη θετικό πόλο στην πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας.
Όλα αυτά χωρίς να παραμελεί τη φιλοξενία εκδηλώσεων ουσιαστικής κοινωνικής συνεισφοράς και αλληλεγγύης.
«Σε μία δύσκολη συγκυρία κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ένδειας, η Τεχνόπολις καλείται να σταθεί σε ένα επίπεδο υψηλό και να παρέχει ψυχαγωγία και πολιτισμό με ποιότητα και προσιτές τιμές», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη, για την παρουσίαση του θερινού προγράμματος.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων ένας από τους βασικούς στόχους της Τεχνόπολις, η οικονομική αυτοδυναμία της τείνει να επιτευχθεί. «Μέχρι τώρα ο δήμος επιδοτούσε την Τεχνόπολη, καθώς την παρέλαβε ζημιογόνο και μη αυτοδύναμη. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να μειώσει την οικονομική εξάρτησή της από τον πολιτιστικό οργανισμό του δήμου Αθηναίων και να εξασφαλίζει μόνη της τους πόρους της».
Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της «Τεχνόπολις», Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, αυτό επιτεύχθηκε μέσω της σωστής διαχείρισης του χώρου (δυνατότητα εσόδων από ενοικιάσεις, εκμετάλλευση του μπαρ κτλ) καθώς και μέσω χορηγιών από εταιρείες με ανεπτυγμένο τον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Επιπλέον, μέσω της ανάπτυξης υποδομών (κατασκευή μεγάλης σκηνής, παροχή ήχου και φωτισμού υψηλής ποιότητας κτλ ) στοχεύουν στη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με άλλους φορείς.
«Στόχος μας είναι η Τεχνόπολις να αποτελέσει μία όαση και μία ανάσα για τους νέους και τους δημότες, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας με χαμηλό εισιτήριο», ανέφερε η πρόεδρος της Τεχνόπολις, Αγγελική Αντωνοπούλου. Άλλωστε, όπως είπε η ίδια, γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα εικαστικού ενδιαφέροντος, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε φορείς και ιδρύματα για την οργάνωση από κοινού εκδηλώσεων.
Σχετικά με την ανάδειξη του χώρου ως βιομηχανικού μουσείου (η Τεχνόπολις στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο Φωταερίου συνολικής έκτασης 30 περίπου στρεμμάτων), ο κ. Μπιτζάνης ανέφερε πως πρώτη φορά θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Τεχνόπολις εκδηλώσεις που σχετίζονται με την μουσειακή ταυτότητα του χώρου. Βιομηχανικοί περίπατοι, ξεναγήσεις, μουσειο-παιδαγωγικά προγράμματα αλλά και έκθεση για την ιστορία και την εξέλιξη του φωτισμού θα δώσουν νέες δυνατότητες στους επισκέπτες του χώρου. Προς το παρόν, περισσότερα από 100 σχολεία το έχουν επισκεφθεί, ενώ τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου- στην δημιουργία του οποίου συμβάλουν αποφασιστικά εταιρίες φυσικού αερίου- θα γίνουν στο τέλος του χρόνου.
Σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κεντρικός άξονας των εκδηλώσεων είναι η θεματική «Οι νέοι δημιουργοί συναντούν το κοινό τους». Την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5) η Τεχνόπολις αφιερώνει έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς χώρους της, την αίθουσα των «Φούρνων» και αναδεικνύει το μουσειακό της χαρακτήρα μέσα από μια σειρά δράσεων όπως δωρεάν ξεναγήσεις, διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προβολή φωτογραφιών και ταινίας με θέμα το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου. Στις 21.00 στην κεντρική αυλή θα δοθεί συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Αθηναίων.
Επιπλέον, η Τεχνόπολις φιλοξενεί μεταξύ πολλών άλλων εκδηλώσεων φέτος το καλοκαίρι: το Ευρωπαϊκό φεστιβάλ τζαζ για δωδέκατη χρονιά (23- 27/5), το φιλανθρωπικό φεστιβάλ Swing for Hope, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στη ΜΚΟ Κλίμακα για τους άστεγους της Αθήνας (28/5), την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής για 13η χρονιά (21/6), το Schoolive Festival με τη συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων της Αθήνας (23-24/6), το open air cinema- ένα τριήμερο φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου με θέμα την ιδιότυπη σχέση μεταξύ σκανδιναβικού και αμερικανικού σινεμά (12-14/7), και το World Music Festival , το οποίο θα συγκεντρώσει 16 συγκροτήματα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με ήχους των Βαλκανίων, της ελληνικής περιφέρειας, της Κων/πολης και της Μικράς Ασίας, καθώς και άλλων μουσικών του κόσμου.