Ο Δασαργύρης είναι από εκείνες τις ταβέρνες που θα σου προτείνει ανεπιφύλακτα όποιος κι αν ρωτήσεις «Πού θα φάω καλά στην Αράχωβα;». Η παλαιότερη ταβέρνα του χωριού βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο, λίγο μετά τη στροφή του Ρολογιού, και αποτελεί σταθερά παράδειγμα προς μίμηση.

Γράφει η Νάντια Μασσαχού

Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που ενσαρκώνει απόλυτα την έννοια της ελληνικής οικογένειας. Ο κύριος Παναγιώτης με τη σύζυγό του, κυρία Ρούλα, βρίσκονται πάντα στην κουζίνα, εποπτεύοντας τις κατσαρόλες, τις σούβλες και τα κάρβουνα, ενώ τα παιδιά τους, ο Γιάννης και η Μαρία, εξυπηρετούν τον κόσμο με προθυμία και χαμόγελο.

DS2_4252113

Είναι όμως μόνο το οικογενειακό κλίμα και η ζεστασιά αυτής της ταβέρνας τα στοιχεία που την κρατούν πάντα επίκαιρη; Όχι, ή τουλάχιστον όχι μόνο. Αρκεί να ρίξεις μια γρήγορη ματιά στον κατάλογο για να αντιληφθείς πως έχει κατακτήσει εδώ και καιρό αυτό που πολλοί δυσκολεύονται να επιτύχουν, αφού η ποιότητα και η απλότητα πρωταγωνιστούν σε κάθε πιάτο.

DS2_4249111

Η κυρία Ρούλα έχει κάνει κόσμο και κοσμάκη να λιγουρεύεται τις πίτες της –ιδίως τη θρυλική χορτόπιτα με πλαστό φύλλο και λαχανικά από το μποστάνι της. Τα φημισμένα κρέατα του Δασαργύρη ψήνονται με μαεστρία από τον κύριο Παναγιώτη, με κορυφαίες επιλογές διαχρονικά το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι, ενώ δεν λείπουν και άλλες ποιοτικές προτάσεις ψητών, εκτός από τις σούβλες.

DS2_423715

Αυτό που αξίζει πραγματικά το θαυμασμό σου είναι ότι ο Δασαργύρης έχει καταφέρει να προσφέρει στους πελάτες του σε καθημερινή βάση πιάτα που είναι καλύτερα κι από αυτά που τρώνε στο σπίτι τους. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τις εξαίσιες παραλλαγές πιάτων με φασόλια, από την κλασική λευκή φασολάδα, τα κόκκινα μπορμπουνοφάσουλα γιαχνί και τους γίγαντες έως τα συγκλονιστικά μαυρομάτικα με χόρτα, τα οποία ξεχωρίζουν για το σεβασμό που επιδεικνύεται στην εποχικότητα των υλικών.

DS2_423012

Όταν ο κύριος Παναγιώτης έχει κέφια, προσθέτει εκτάκτως στο μενού τα υπέροχα ρεβίθια φρικασέ, ενώ η κυρία Ρούλα ετοιμάζει για λίγους κι εκλεκτούς μια απίστευτη χορτόσουπα, που σαγηνεύει όλους όσοι τη δοκιμάζουν.

DS2_422511

Ο κατάλογος περιλαμβάνει και εδέσματα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, όπως το θεϊκό αρνάκι ριγανάτο (μία από τις αγαπημένες συνταγές όσων λατρεύουν το αρνί), το κότσι στην κατσαρόλα και ο κόκορας με χυλοπίτες, τα οποία θα σε κάνουν να επιστρέφεις εδώ ξανά και ξανά.

dasargiris

Η ταβέρνα του Δασαργύρη ακολουθεί πιστά το απόφθεγμα «μαγειρεύω όπως ακριβώς θα το έκανα στο σπίτι μου». Για να το πετύχει αυτό παρασκευάζει πιάτα που αντιπροσωπεύουν επάξια τις βασικές αξίες της μεσογειακής διατροφής και ταυτόχρονα υμνεί την ελληνική κουζίνα, χρησιμοποιώντας υλικά υψηλής ποιότητας, όπως λάχανα και χόρτα που έρχονται ολόφρεσκα από το περιβόλι.

Όταν σε αυτή τη συνταγή προσθέτεις σταθερά ως υλικό και την… καλή καρδιά τότε η πάλαι ποτέ παραδοσιακή ταβέρνα δικαίως γνωρίζει νέες δόξες και μένει πάντα επίκαιρη.

Πληροφορίες

Δελφών, Αράχωβα

τηλ. 22670 31291, 6932 713751

Από 11 ευρώ/άτομο