Μετά από 25 χρόνια, η 15η ΜΠΙΕΝΑΛΕ Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου επιστρέφει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως εταίρων της Διεθνούς Ένωσης της Μπιενάλε BJCEM και εντάσσεται στο πλαίσιο των 46ων Δημητρίων.
Με θέμα της το ερώτημα «Συμβίωση; / Symbiosis?», η 15η Μπιενάλε ταξιδεύει σε δύο πόλεις της Μεσογείου (Θεσσαλονίκη και Ρώμη) όπου, από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου, 500 νέοι και νέες δημιουργοί 18 έως 30 ετών, από 26 διαφορετικές χώρες, καλούνται να επαναδιαπραγματευθούν την έννοια της συμβίωσης και να απορρίψουν τον αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι μετανάστες, άτομα με ειδικές δεξιότητες κ.α.
Από το 1985, η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να συναντηθούν σε ένα πολυπολιτισμικό γεγονός καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Η διοργάνωση του 1986 αποτέλεσε σταθμό όχι μόνο για τον ίδιο το θεσμό, αλλά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχος είναι ο στόχος της φετινής διοργάνωσης, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε δύο διαφορετικές πόλεις της Μεσογείου, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη.
Φέτος, η Θεσσαλονίκη, με την συνδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού), του Μακεδονικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Διεθνούς Ένωσης της Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου (BJCEM), επιδιώκει να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις των νέων και να συμβάλει στη δημιουργία δράσεων και παρεμβάσεων στην πόλη που θα παραμείνουν και μετά το πέρας της έκθεσης.
H φετινή Μπιενάλε ξεχωρίζει επίσης για τη μεγάλη εθελοντική συνεισφορά, καθώς οι εθελοντές της προέρχονται από διάφορους χώρους (φοιτητές, καλλιτέχνες, νέοι δημιουργοί κλπ) και συνδιαμορφώνουν το αποτέλεσμα του θεσμού. Περισσότερες από 20 εκδηλώσεις θα διεξάγονται παράλληλα με το κεντρικό πρόγραμμα σε πολλά και διαφορετικά σημεία της πόλης, αποφεύγοντας την τυπική στατική μουσειακή παρουσίαση και επιτρέποντας μία διαφορετική ανάγνωση του έργου των δημιουργών.
Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στο παράλληλο πρόγραμμα που ουσιαστικά θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τα έργα τους πλαισιώνοντας τη Μπιενάλε.
Οι διοργανωτές έχουν προσκαλέσει ήδη, από την αρχή του σχεδιασμού, τους φορείς της πόλης, καθώς και ανεξάρτητους επιμελητές και δημιουργούς, να συμμετάσχουν με τις γνώσεις και τις ιδέες τους, έτσι ώστε να πετύχουν μια διοργάνωση που θα μεταδώσει παγκόσμια το μήνυμα της “Συμβίωσης;” και θα προβάλλει τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα μέσα από μια θετική, δυναμική, πολυπολιτισμική εικόνα.
Πρόκειται για μια διοργάνωση που φιλοδοξεί να φέρει κοντά τους λαούς της Μεσογείου (και όχι μόνο) κάνοντας πράξη τον τίτλο “Συμβίωση;”.Μέσα από τον εθελοντισμό θα πολεμήσει τον αποκλεισμό και θα δώσει ευκαιρίες για ουσιαστικές δυνατότητες επικοινωνίας. Δεν θα είναι απλά μια έκθεση, αλλά ένα μήνυμα, μια πρόταση, μια αφετηρία για νέα δεδομένα ανάπτυξης και προόδου.