Απαγγέλλοντας την «Φαντασία» του Γιάννη Σκαρίμπα, ξεκίνησε την παρουσίαση του προγράμματος για τη φετινή σεζόν 2016 – 2017, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη. Ένα πρόγραμμα που δόθηκε στους εκπροσώπους του Τύπου τυλιγμένο με μια «κορδέλλα φανταιζί», όπως αυτή που περιγράφει ο Χαλκιδέος ποιητής, να μας χαιρετά «έως ότου -φως μου- βγούμε από την τρικυμία αυτού του κόσμου».
«Το Θέατρο Τέχνης παλιό γερό σκαρί άντεξε τόσο χρόνια και συνεχίζει την πορεία του ακόμα και μέσα στην τρικυμία», τόνισε στην ομιλία της η Μαριάννα Κάλμπαρη, επισημαίνοντας ότι αυτό που κρατάει από το συγκεκριμένο ποίημα του Σκαρίμπα είναι η ανάγκη του «να ’μαστε μαζί, να πορευτούμε μαζί, είτε στη θάλασσα είτε στη στεριά».
Και είναι αυτό το μαζί, σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, που έδωσε τη δυνατότητα να μπορέσουν να ολοκληρωθούν εργασίες, ζωτικής σημασίας, και για τις δυο σκηνές του Θεάτρου. «Το Ίδρυμα Ωνάση, σταθερός αρωγός του πολιτισμού, στρατηγικός εταίρος του act4Greece και υποστηρικτής της δράσης ενίσχυσης του ″ Θεάτρου Τέχνης ″ συνέδραμε πρώτο, προσφέροντας το μισό του ποσού που απαιτούνταν να συγκεντρωθεί, €54.100, ξεκινώντας παράλληλα μία μεγάλη εκστρατεία ενεργοποίησης των ανθρώπων που αγαπούν και πιστεύουν στην αξία της θεατρικής παιδείας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θερμά και μέσα σε ενάμιση μήνα συγκέντρωσαν το υπόλοιπο μισό».
Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τις απαραίτητες εργασίες πυροπροστασίας, αντικατάσταση δαπέδου στις σκηνές και γύρω από αυτές, στο χώρο των καθισμάτων, ανακατασκευή σκηνής για την αύξηση του σκηνικού χώρου με συρόμενα πάνελ μπακστέιτζ και μαύρη κουρτίνα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, του «μαζί», και η φετινή σύμπραξη με το Εθνικό Θέατρο. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα δύο θέατρα συνεργάζονται στο ανέβασμα της εμβληματικής τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες», το πρώτο μέρος της οποίας θα ανέβει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τον Μάρτιο του 2017. Το δεύτερο μέρος η «Αριάγνη» θα ανέβει σε σκηνή του Εθνικού, ενώ η «Νυχτερίδα», σε χώρο που θα επιλεγεί αργότερα.
«Τελειώνει η έχθρα»
«Οι παλιότεροι μιλούσαν για έχθρα ανάμεσα στο Τέχνης και το Εθνικό. Είμαστε εδώ για να τελειώσουμε αυτή την έχθρα», ανέφερε, χαριτολογώντας, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθηνός, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικό το φετινό ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία του, που «προκαλεί δέος».
Ο Στάθης Λιβαθηνός χαρακτήρισε «λιγάκι πιο δυσκίνητο, λιγάκι πιο βαρύ το Εθνικό Θέατρο» τονίζοντας ότι τα χρήματα της «μειωμένης πια» επιχορήγησης που λαμβάνει, δεν είναι για να συντηρηθεί κάτι, ούτε μόνο για να διασκεδάσει ο κόσμος, αλλά για «να προτείνουμε κάτι καινούριο, να τολμάμε να ανοιχτούμε σε νέα πράγματα και προτάσεις», κάτι αυτονόητο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Αναφερόμενος στις Ακυβέρνητες Πολιτείες ο διευθυντής του Εθνικού έκανε λόγο για ένα μεγάλο ρίσκο, που παίρνουν τα δύο θέατρα. «Αν δεν τα καταφέρουμε θα πρόκειται τουλάχιστον για μια μεγάλη αποτυχία, μια σημαντική αποτυχία που θα δώσει ώθηση στους επόμενους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης ξεκινά, στις 17 Σεπτεμβρίου, εκτός των δύο σκηνών του, και συγκεκριμένα στο Ζάππειο, στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Βιβλίου, καθώς στις παράλληλες δράσεις του θεάτρου περιλαμβάνεται Μια Γιορτή για τον Σαίξπηρ. Ένα σπονδυλωτό έργο με ελισαβετιανό άρωμα, που προέκυψε από Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Τέχνης, με τίτλο «Γράφοντας θέατρο με χαρακτήρες από τα έργα του Σαίξπηρ», και εισηγητή τον συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη θα παρουσιαστεί σε μορφή προχωρημένου αναλογίου.
Μια παραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και της Avant Art, το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, με την Αλεξάνδρα Καζάζου «ανοίγει» τη σεζόν για το θέατρο της οδού Φρυνίχου, στις 22 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια στις 30 του μήνα τη σκυτάλη παίρνει το Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2016», με αφετηρία, το κείμενο ως πρώτη ύλη του θεάτρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σίσσυς Παπαθανασίου. Ακολουθούν ο «Ερωτόκριτος» από τους Χαίνηδες και τους «Κι Όμως Κινείται» και η παράσταση του Βασίλη Παπαβασιλείου «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι». Τον Οκτώβριο η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, παρουσιάζουν στο Θέατρο Τέχνης σε μια δίγλωσση παράσταση, το έργο του Θόδωρου Γράμψα «Μιά πέτρα λάθος».
Στο Υπόγειο, το πρόγραμμα ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου, με την «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, με την Μάνια Παπαδημητρίου, μια παράσταση που αγαπήθηκε ιδιαίτερα την περσινή χρονιά.
Στις παραστάσεις που περιμένουμε να δούμε τη χειμερινή περίοδο συγκαταλέγονται «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» του Ζοέλ Πομερά, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με την ανανεωμένη ομάδα ηθοποιών της περυσινής επιτυχίας του Υπογείου «Τα παιδιά του ήλιου», η Φαίδρα της Αντζελας Μπρούσκου, η διασκευή του Σίμου Κακάλα πάνω στο «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, με την Τάνια Τσανακλιδου, ο Ιβάνωφ της Σύλβιας Λιούλιου.
Παράλληλα, «παίζοντας με μουσική και τραγούδια» θα δούμε τον Χρήστο Στέργιογλου σε διήγημα του Ευθύμη Φιλίππου για την ακραία παρεκτροπή μιας σχέσης και την επιλογή 16 ελληνικών λαϊκών και άλλων τραγουδιών γραμμένων σε κασέτα, που διακόπτουν και συνδέουν τον πεζό λόγο. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου μαζί με τον Γιάννο Περλέγκα στη σκηνή στο «RELAX… MYNOTIS», ενώ ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι υπεύθυνος για το λιμπρέτο και τη μουσική σύνθεση στην παράσταση «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ. Έργο του γνωστού μπλόγκερ Πιτσιρίκου θα ερμηνεύσουν η Κάτια Γέρου και ο Σπύρος Γραμμένος, ενώ πλούσιο είναι και φέτος το πρόγραμμα της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου.
Όπως ανακοίνωσε η Μαριάννα Κάλμπαρη επαναλαμβάνεται και φέτος η πρωτοβουλία του Θεάτρου Τέχνης να προσφέρει εισιτήρια των 3 ευρώ για όλες τις παραστάσεις του. Οι λεπτομέρειες της συμμετοχής, όπως και ο αριθμός των εισιτηρίων που θα διατεθούν, θα ανακοινωθούν σύντομα.
Τέλος, το Θέατρο Τέχνης εισάγει φέτος τον θεσμό των First Reviewers, η αλλιώς της Πρώτης Γνώμης. Άνθρωποι των γραμμάτων, της διανόησης, των τεχνών και της επιστήμης, παρακολουθούν την πρεμιέρα κάθε παράστασης και δίνουν γραπτώς το πρώτο feedback, το πρώτο ερέθισμα από το κοινό, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό ύφος.
Η «Πρώτη Γνώμη» Θα δημοσιεύεται την επομένη της πρεμιέρας των παραστάσεων, ακριβώς στις 15.00 το μεσημέρι, στο site του Θεάτρου Τέχνης και θα κοινοποιείται αυτόματα στα media και τα social media, μαζί με τις πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση.
Η ανακοίνωση του θεσμού της «Πρώτης Γνώμης» προκάλεσε την αντίδραση του Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση του προγράμματος, ερμήνευσε μάλιστα και την «Φαντασία» του Γιάννη Σκαρίμπα, την οποία έχει μελοποιήσει.
Ο γνωστός συνθέτης υποστήριξε ότι μόνο το κοινό είναι αρμόδιο να δίνει κρίσεις για τις παραστάσεις, τονίζοντας ότι δεν του αρέσει καθόλου που το Θέατρο Τέχνης θα χρησιμοποιήσει την αυθαίρετη γνώμη διανοούμενων. «Περίμενε ν’ ακούσεις ποιοι θα είναι αυτοί που θα πουν τη γνώμη τους και θα κρίνεις μετά» απάντησε στις ενστάσεις του η Μαριάννα Κάλμπαρη.
Κλείνοντας την παρουσίαση η Κάτια Γέρου, τόνισε ότι το Θέατρο Τέχνης μας δίνει ένα καταπληκτικό παράδειγμα επιβίωσης, συνεχίζοντας την πορεία του παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις. Γιατί, το Θέατρο Τέχνης είναι σπίτι όχι μόνο για εμάς που εργαζόμαστε σ’ αυτό, αλλά και για το κοινό, σημείωσε η γνωστή ηθοποιός. Και όλοι χρειαζόμαστε το σπίτι μας, κατέληξε.