Αγαπημένα τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών όπως ο «Αύγουστος», το «Εγώ Μιλάω Για Δύναμη», «Across The Universe», «All Alone Am I/ Μην Tον Ρωτάς Τον Ουρανό», «Όνειρο Ήτανε», «Αν», «Να’σαι Καλά», «Η Δημοσθένους Λέξις», περιλαμβάνονται στο συλλεκτικό άλμπουμ «Μια Συμφωνία Για την Ιθάκη», που παρουσιάστηκε το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο Ιανός.
Πρόκειται για την αφιλοκερδή προσπάθεια καλλιτεχνών, τεχνικών και επαγγελματιών, με στόχο την ενίσχυση του έργου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΙΘΑΚΗ. Η Δήμητρα Γαλάνη, ο Δώρος Δημοσθένους, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Γιάννης Κότσιρας, η Severine Maquaire και ο Vassilikos συναντήθηκαν με την ΚΟΘ, και ερμηνεύουν τα γνωστά τραγούδια σε νέες, ανατρεπτικές, ενορχηστρώσεις, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.
Αφορμή γι’ αυτή τη συνάντηση αποτέλεσε ο εορτασμός για τα 30 χρόνια της ΙΘΑΚΗΣ τον Σεπτέμβριο του 2013, εγχείρημα που εξελίχθηκε με τα χρόνια στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, με περισσότερες από 100 μονάδες σε 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα. Η ΚΟΘ με τη σύμπραξη καταξιωμένων ερμηνευτών γιόρτασαν την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ με μια μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2014, ακολούθησε η ηχογράφηση στο στούντιο, στην έδρα της ΚΟΘ.
Στη διάρκεια της παρουσίασης του άλμπουμ τόσο η Δήμητρα Γαλάνη όσο ο Γιάννης Κότσιρας και ο Δώρος Δημοσθένους εστίασαν στον ρόλο του ΚΕΘΕΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κρατήσουμε ανοικτό το δρόμο για την ΙΘΑΚΗ και ζωντανό το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.
Και οι τρεις έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην Κρατική Ορχήστρα της Θεσσαλονίκης, ένα από τα μεγαλύτερα συμφωνικά σχήματα της χώρας, και τους εξαιρετικούς μουσικούς της, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.
«Η σημερινή παρουσίαση δεν είναι θέμα καλλιτεχνικού ρεπορτάζ, αλλά πολιτικού και κοινωνικού», υποστήριξε η Δήμητρα Γαλάνη, προτρέποντας όλους μας και κυρίως τους δημοσιογράφους να επισκεφθούμε την Ιθάκη ή κάποια άλλη κοινότητα επανένταξης «για να καταλάβουμε τι σημαίνει όταν έρχεται ο θάνατος μπροστά στο πρόσωπό σου, να πεις δεν μ’ενδιαφέρεις και να συνεχίσεις». Παράλληλα εξήρε τη δουλειά των ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ, το οποίο «δεν δημιουργήθηκε από κανένα κράτος αλλά από εθελοντές και πάσχοντες» ενώ τόνισε ότι είμαστε όλοι «απολύτως υποχρεωμένοι να αγοράσουμε αυτό το άλμπουμ για να συμβάλουμε σ’αυτό το δημιούργημα. Αγοράζοντας κάτι τέτοιο χρηματοδοτείς και στηρίζεις την εθελοντική πρωτοβουλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ και νιώθω ότι τη τέχνη δεν είναι μόνο για μένα, αλλά μπορώ να συμβάλλω έστω και απειροελάχιστα στην βελτίωση της κοινωνίας, ειδικά σε καιρούς σαν κι αυτούς. Μεγαλύτερη τιμή μου είναι που γνώρισα ανθρώπους, μέσα από αυτή τη δουλειά, μίλησα μαζί τους και μου έλυσαν χιλιάδες απορίες που είχα», τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Κότσιρας, ενώ επισήμανε την ανάγκη να επικοινωνηθεί μια εργασία σαν κι αυτή. Καλό θα ήταν με αυτή την αφορμή να δούμε όλοι τι μπορούμε να προσφέρουμε, σ’αυτές τις δύσκολες μέρες. Εμείς, σαν καλλιτέχνες είμαστε εδώ. Σ’αυτή την τεράστια κατηφόρα βάζουμε βραχάκια που κάποιος μπορεί να πιαστεί», σημείωσε.
Ιδιαίτερα χαρούμενος για την συγκλονιστική εμπειρία του με τα μέλη της κοινότητας δήλωσε ο Δώρος Δημοσθένους. Κέρδισα από την επαφή μαζί τους, εξομολογήθηκε ο γνωστός καλλιτέχνης, ενώ αφιέρωσε το τραγούδι «Στη Μόσχα» στον Φιλήμονα, τον αδελφό του διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Φαίδωνα Καλοτεράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν την ηχογράφηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θήκη του CD και το συνοδευτικό πολύπτυχο σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο τυπογραφείο του ΚΕΘΕΑ, και αποτελούν υπόδειγμα πιστοποιημένης οικολογικής παραγωγής.